Galerie v Přerově má ve výloze mrtvou kočku. Otřesné, pohoršuje se řada občanů

Mrtvá kočka ve výloze přerovské galerie

Mrtvá kočka ve výloze

Hodně neobvyklé výtvarné dílo vyvolalo vášnivé diskuse na sociálních sítích. Galerie v Přerově vystavuje mrtvou kočku zalitou do epoxidové pryskyřice. Autorka podle vlastních slov vyjádřila své emoce.

Zvláštní umělecké dílo má název Ukolébavka a už od začátku budí mezi Přerovany velký rozruch. Jeho ústřední figurou se totiž stala mrtvá kočka v kostce z epoxidové pryskyřice. To vše je vystaveno za oknem Window gallery Přerov v budově místního exekutorského úřadu.

ČTĚTE TAKÉ: Skvost malíře Picassa se vydražil za víc než tři miliardy. Dříve visel na stěně v obýváku

„Kočka zemřela přirozenou smrtí a o tom to dílo je, o mojí lítosti a spojení s emocemi,“ vysvětlila umělkyně Margarita Ivy. A emoce se šíří i v Přerově. Ukolébavka rozdělila město na její fanoušky a odpůrce. „Mně se to upřímně moc nelíbí. Přijde mi to hodně zvláštní,“ uvedla jedna z obyvatelek. „Je to otřesné,“ popsal další. „Je to umění jako každé jiné a mně osobně se to líbí, i když mi to nepřijde vhodné do ulice,“ nechal se slyšet mladík.

„Přijde mi to úplně normální. Lidé asi v současné době nejsou otevření něčemu novému nebo mají nějaké tabu a mně přijde, že právě tady se ty hranice mají nějak bourat,“ říká na svoji obranu Ivy. Není to přitom jediný podobný výtvor z dílny mladé umělkyně. Podle jejích příznivců do nich vkládá vlastní zážitky.

„Margarita pracuje s mrtvými zvířaty dlouhou dobu. Je to pro ni osobní reflexe situací, které se jí děly v dětství, kdy žila na Ukrajině v Záporoží,“ vysvětlila galeristka Alexandra Karpuchinová. Majitel přerovské galerie spustil na Facebooku anketu, která by měla rozhodnout, jestli dílo zůstane dál na očích všem kolemjdoucím, nebo bude zakryto. Víc lidí zatím hlasuje pro ukrytí díla za roletu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: „Bertík“ byl náš miláček, splněný herecký sen. Na Lichého zavzpomínali Burešová i Prachař

Tagy: