Gregorová varovala před extremismem v hospodách. V kandidátce nevidí špatnou krev

Europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti)

K věci (24)

Nejen v Česku působí extremistické živly, které mezi lidi v hospodách rozšiřují dezinformace a podkopávají demokracii. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to pronesla europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti). Cílem strany podle ní není přebírání voličů subjektů s odlišnými hodnotami, ale spíše vykolíkování si jasné ideové pozice. O pirátské kandidátce do Evropského parlamentu řekla, že je dobře složená a že v ní není „žádná špatná krev“.

Evropské země včetně Česka trápí podle Gregorové nejrůznější extrémistické živly. V reakci na diskusi ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) s občany Karviné si vzpomněla i na obvyklé lokace, kde působí nejčastěji. „Snaží se podkopat demokracii a naši bezpečnost tím, že například mezi lidmi v hospodách rozšiřují nejrůznější manipulace či dezinformace, jak se na ně valí hordy lidí, co jim berou ukrajinští uprchlíci nebo co má údajně představovat Vladimir Putin,“ konstatovala v pořadu K věci.

K TÉMATU: Konečná: Přejmenujte Piráty na Koryta. Naštěstí má vaše koalice název Stačilo, smál se Peksa

O cíli zmíněného zkreslování reality má jasno. „Mnoho lidí se pak přikloní k volbě jednoduchých, populistických hesel nebo dokonce extremistických sil, které jim slibují první, poslední, ale ve skutečnosti jim jde pouze o upevnění své moci,“ je přesvědčena.

V souvislosti s tím zmínila i některé příklady v evropských státech. „Sledujeme nárůst spousty hnutí typu neofašistické Forza Italia s premiérkou Giorgiou Meloniovou, a to třeba ve Švédku, Nizozemsku, ale i na Slovensku,“ řekla.

Piráti se podle Gregorové snaží především o jasnou profilaci. „Je nutné si vykolíkovat svou pozici a ukázat lidem, kde na ideové škále stojíme. Nebudeme aktivně přesvědčovat voliče s výrazně jiným hodnotovým nastavením, že budeme hájit jejich zájmy. To by byl hluboký populismus,“ zdůraznila europoslankyně.

Dobrá kandidátka a špatná setrvačnost

Gregorová rovněž uvedla, že kandidátka Pirátů v případě letošních voleb do europarlamentu je dobře složená. „Dosud jsem spolupracovala se spolustraníkem Marcelem Kolajou a naše vzájemná komunikace byla na výborné úrovni. Stali jsme se i přáteli. I proto si myslím, že mezi lidmi na kandidátce nepanuje žádná špatná krev,“ pronesla ve vysílání CNN Prima NEWS.

Europoslankyně se rozhovořila i o novém složení předsednictva strany. „Z původní sestavy tam zbyl pouze Ivan Bartoš. Každá žena z nově zvolené čtveřice, a to včetně mě, měla také ambice vyvolat diskusi o nových tématech, abychom jako strana nejeli na setrvačnost. Takový stav by byl tím nejhorším, co bychom mohli v následujících dvou volebních letech udělat,“ shrnula Gregorová.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Setkání pirátského fóra se neslo ve velmi dobré náladě. Po zdravici Mariana Jurečky (KDU-ČSL) však zavládla v sále ticho. Více se dozvíte v reportáži:

Tagy: