Gymnázia? Kdepak. Velký zájem je o řemeslníky. Firmy by nám utrhaly ruce, hlásí učiliště

Tesař

Volná místa na školách pro řemeslníky

Zatímco gymnázia a střední obchodní školy jsou beznadějně plné, poměrně dost volných míst je v oborech, které mezi studenty očividně nejsou tolik atraktivní, například zedník nebo tesař. Poptávka po šikovných řemeslnících se neustále zvyšuje. Spolupracujeme se zhruba 150 firmami, které by nám utrhaly ruce za každého řemeslníka, uvedl ředitel jednoho z olomouckých odborných učilišť.

Polytechnická škola v Olomouci, která se stará přibližně o 650 učňů, je jedním z největších učilišť v České republice. Nyní řeší hned dva problémy najednou. Na některé obory se hlásí příliš studentů, o jiné je naopak zájem až moc malý.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tlak rodičů bývá extrémní. Nevyčítejte dětem neúspěch, nemají se trápit, radí psychologové

„Museli jsme požádat kraj o navýšení počtu žáků v některých třídách, abychom byli schopni uspokojit současnou poptávku,“ uvedl pro CNN Prima NEWS ředitel školy Aleš Jurečka.

Jsou to hlavně maturitní obory i některá populární povolání, jako je například automechanik. Olomoucké škole se naopak nedaří naplnit kapacity řemeslných oborů, o něž paradoxně zaměstnavatelé jeví největší zájem a bývají i poměrně dobře placené.

„Spolupracujeme se zhruba 150 firmami, které by nám utrhaly ruce za každého řemeslníka. Jde o stavební obory, jako je zedník, obkladač či tesař. Uvidíme, jak se naplní druhé kolo,“ zmínil ředitel Jurečka.

Reportéři CNN Prima NEWS oslovili několik učňů. Ti v drtivé většině ani s odstupem času nelitují, že se kdysi nehlásili na beznadějně obsazená gymnázia, obchodní školy či průmyslovky.

Budoucí středoškoláci si nyní vybírají ze všech škol, na které se po druhém kole přijímacích zkoušek dostali. Teprve potom bude úplně jasné, kolik míst na středních školách ještě zbývá.

Tagy: