Spor kvůli sociální nerovnosti. Aktivistka nazvala Kalouska zm*dem, ten si to nenechal líbit

Když jsi zm*d, ale žiješ v zemi, kde je to normální. Na sociálních sítích takto hovořila na adresu bývalého ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) klimatická aktivistka Veronika Holcnerová. Předmětem sporu se staly neshody obou osob ohledně sociální nerovnosti v České republice. Kalousek ve své reakci zmínil své přesvědčení, že „slušné slečny by slovo zm*d neměly veřejně používat“.

Spor Holcnerové a Kalouska odstartoval tweet, který napsal Daniel Hůle z Člověka v tísni. „Představte si, že se narodíte do rodiny, kde nikdo nemá víc než základní vzdělání, peníze nárazové a z dávek. Na obědy ani do družiny nechodíte, protože vám to doma nezaplatí, na školu v přírodě nejedete, nemáte na to a s úkoly vám nikdo neporadí. Realita desítek tisíc českých dětí,“ uvedl Hůle, který se mimo jiné zabývá právě sociální nerovností v Česku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rakušan: Byly chvíle, kdy mi docházela energie. Na důchodcích rozhodně nešetříme

„Ano, je to realita,“ souhlasil Kalousek, zároveň však dodal: „Je ale za ni odpovědný stát, tedy my všichni ostatní? Není a nemůže být. Jsou za ni odpovědné rodiny těch dětí.“ Právě tato reakce Holcnerovou očividně popudila. „Když jsi zm*d, ale žiješ v zemi, kde je to normální a cool,“ prohlásila na adresu Kalouska.

Netrvalo dlouho a Kalousek člence české odnože Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí) odpověděl. „Nezveřejním, kolika takovým rodinám jsem přispěl. Tam, kde to má smysl. Na chlast a cigára přispívat nechci. Jsem stará škola. Věřím na individuální odpovědnost, ne na odpovědnost státu za vše a za všechny. A stále věřím, že slušné slečny nemají veřejně používat slovo ‚zm*d‘,“ vzkázal někdejší ministr financí.

Ke kultivovanější diskusi vyzval Holcnerovou například i podnikatel a miliardář Ivo Lukačovič: „Osobní urážky místo racionální a věcné diskuze? Pěkně prosím, vypadněte z Twitteru a už sem nelezte.“

Příspěvek Hůleho okomentovaly i další veřejně známé osoby, například senátorka Adéla Šípová (za Piráty) či bývalý člen poradního vládního týmu koalice Pirátů a STAN Ondřej Dostál. Někteří lidé se svými názory více či méně postavili na stranu Kalouska, další pak na stranu Hůleho.

„Naši pradědové se do manažerských pozic vyšplhali po večerech přes Baťovu školu práce. Dnes má i chudé dítě školu zdarma, knihovnu zdarma a když je snaživé, učitelé nebo trenéři mu pomůžou k hromadě dalších věcí zdarma či za málo,“ sdělil Dostál, který se v poslední době zviditelnil účastí na kontroverzní protivládní demonstraci, jejíž součástí byla i potyčka u Národního muzea, kterou vyprovokovalo několik demonstrantů.

Šípová v diskusi ohledně strukturálních nerovností a chudoby uvedla, že v řešení tohoto problému by měl v první řadě figurovat stát a až poté například neziskové organizace.

Tagy: