Hádka o uprchlíky: Ukrajina je vaše výmluva na všechno, opřel se Nacher do vlády

Patrik Nacher

Divoká karta (408)

Štve opozice lidi proti ukrajinským uprchlíkům, nebo je válka na Ukrajině výmluvou vlády na všechno? Na tom se v pořadu Divoká karta na CNN Prima NEWS neshodli poslanci Ondřej Kolář (TOP 09) a Patrik Nacher (za ANO).

Členové vládní koalice v poslední době často kritizují opozici, že se prý svými prohlášeními snaží poštvat Čechy proti ukrajinským uprchlíkům. Zmínil to například premiér Peter Fiala (ODS) či předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

S nimi souhlasí i poslanec Ondřej Kolář. „Kolegové z SPD i někteří z ANO se bohužel uchylují k narativům, které nám nedávají jinou možnost, než si myslet, že otevřeně kritizují, jak pomáháme ukrajinským uprchlíkům. Není pravda, že vláda vyzdvihuje Ukrajince nad Čechy. Je ale naší povinností běžencům pomoci,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Proti tomu se tvrdě ohradil poslanec Patrik Nacher. „Z 90 procent podporujeme postoj vlády k Ukrajině. Kdykoliv ale chceme řešit věci v domácí politice, což se bezprostředně týká i ukrajinských uprchlíků, pětikoalice nám vzkáže, že tu je Ukrajina a nic jiného se řešit nemá. Stala se z toho univerzální výmluva vlády na cokoliv a bič vlády na opozici,“ uvedl.

Kobza: Neuvážená pomoc by mohla způsobit nebezpečí

Z vytváření určité nechuti vůči běžencům Nacher naopak obvinil vládní koalici: „Protiuprchlické nálady tu budou v době, kdy se vláda bude dál chovat tak, jak se chová. Vytvoří ji sama.“ Nařčení Koláře odmítá i druhé opoziční hnutí SPD.

„Nikoho proti nikomu neštveme. Podporujeme pomoc uprchlíkům, ale nesmí to být na úkor životní úrovně našich lidí. Voliči nás volili, abychom tu pro ně byli. Valí se na nás energetická chudoba a musíme být obezřetní. Neuvážená pomoc by mohla způsobit nebezpečí našim lidem,“ varoval v pořadu Divoká karta poslanec Jiří Kobza (SPD).

Podle Nachera vláda jedná pokrytecky, když se zabývá zrušením EET, ale naproti tomu nepřijímá návrhy opozice, které mají sloužit ke snížení cen. „Nikdo z hnutí ANO proti Ukrajincům nevystupuje. Pomáhejme Ukrajincům, ale nerezignujme na inflaci. Většina zemí v EU na zvyšující se ceny reaguje. Ať už pomocí cenových stropů nebo snížením daní,“ dodal.

Kolář: Vláda nemůže za dražší rohlíky

Vláda se však podle slov jednotlivých členů inflaci věnuje. Jenom plošné nástroje, jako je například snížení daní u některých komodit či zastropování cen, považuje za naivní a nebezpečné. Často také připomíná, že velký podíl na vzrůstajících cenách má právě ruská invaze na Ukrajinu, nikoliv Fialův kabinet.

Kolář během diskuze zmínil příklad se zvyšujícími se cenami pečiva. Jedním z hlavních evropských dodavatelů obilí je totiž Ukrajina. „Rusko záměrně ničí ukrajinské obilné sklady. Za zvyšování cen rohlíku pak nemůže naše vláda, ale Ruská federace, která světu neumožní nakupovat ukrajinské komodity,“ řekl Kolář.

Tagy: