Je to Babišův problém, říká Hamáček o změnách ve zdravotnictví. Prymula o ničem neví

Andrej Babiš, Jan Hamáček, Roman Prymula

Možný konec Blatného

Za případné změny na ministerstvu zdravotnictví zodpovídá premiér a je to jeho problém, řekl pro CNN Prima NEWS vicepremiér a předseda Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). Reagoval tak na spekulace, že ministr Jan Blatný (za ANO) by měl do dvou týdnů v čele resortu skončit a nahradit by ho měl právě Andrej Babiš (ANO) s tím, že výkonným ministrem by byl epidemiolog Roman Prymula. Ten se k celé kauze vyjadřovat příliš nechtěl, Babiš ale informaci popřel.

„Nemám o tom informace a pokládám to za spekulaci, kterou nemám potvrzenou,“ řekl Hamáček pro CNN Prima NEWS. Na dotaz, zda podle něj ministr zdravotnictví Blatný správně komunikuje, řekl: „Za ministerstvo zdravotnictví nese podle koaliční smlouvy odpovědnost hnutí ANO a ne sociální demokracie.“

Naše ministerstva fungují

Podle Hamáčka nemají vládní strany v popisu práce vzájemné kádrování ministrů. „Pan premiér odpovídá za to, jak mu funguje ministerstvo. S našimi ministerstvy takové problémy nejsou,“ řekl vicepremiér. ČSSD má ministra zahraniční Tomáše Petříčka, ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou, ministra kultury Lubomíra Zaorálka, ministra zemědělství Miroslava Tomana a ministra vnitra, kterým je sám předseda strany Hamáček.

S informací, že by do dvou týdnů měl skončit šéf resortu zdravotnictví Jan Blatný, přišla v neděli ČT. Podle informací televize by se měl do čela ministerstva postavit sám premiér Andrej Babiš s tím, že doopravdy by ale funkci vykonával epidemiolog Roman Prymula, který byl ministrem před Blatným. „Je to problém pana premiéra a jeho politická odpovědnost,“ dodal Hamáček.

Ani sám Prymula ale zatím prý nic neví. „Neslyšel jsem o tom, nikdo se mnou nemluvil a nenabídl mi to. Do té doby o tom nemá cenu spekulovat. Ani o odvolání pana Blatného nic nevím,“ prohlásil pro CNN Prima NEWS Prymula.

Pokud by se informace přece jen ukázala být pravdivá, šlo by už o čtvrtého ministra zdravotnictví, který by vedl Česko v boji proti pandemii. V září skončil v čele resortu poslanec za ANO Adam Vojtěch, poté rezignoval jeho nástupce Roman Prymula, kterého nahradil Jan Blatný. Babiš ale webu Seznam Zprávy sdělil, že o výměně Blatného neuvažuje.

Podpoří komunisté delší nouzový stav?

Hamáček se pro CNN Prima NEWS vyjádřil také k úvahám komunistů o tom, že nepodpoří další návrh vlády na prodloužení nouzového stavu, který v současnosti platí do 14. února. „My jsme požadovali, aby došlo k legalizaci toho, co se na horách děje. O podpoře nouzového stavu se budeme bavit v poslaneckém klubu, ale řekl bych, že tendence nepodpořit nouzový stav je velmi silná,“ řekl v nedělní Partii na CNN Prima NEWS šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik.

Hamáček považuje jednání KSČM za smutné a nouzový stav podkládá za velmi podstatný pro boj s covidem. „Všichni víme, že bez jeho prodloužení se neobejdeme. Konec by znamenal, že z nemocnic by odešli vojáci a že jsme rezignovali či kapitulovali na boj s koronavirem. Věřím, že to nikdo nechce. Chápu, že jsou kolem toho politické hrátky, ale pokud toho chtějí komunisté využít k prosazení vlastních požadavků, které jsou v rozporu s epidemiology, tak je to smutné,“ řekl.

Vláda tak prý v případě, že by se komunisté rozhodli nepodpořit prodloužení nouzového stavu, bude muset doufat v podporu některé z opozičních stran. „Snad se ve Sněmovně najde někdo jiný, kdo upřednostní zájmy v boji proti epidemii nad vlastními zájmy,“ řekl Hamáček. Například Tomio Okamura ale v Partii řekl, že jeho SPD nouzový stav určitě nepodpoří.

Tagy: