Opatření před letem do Tokia byla dostatečná, tvrdí Hejnová. Sundání roušky rozumí

Zuzana Hejnová

Opatření v podobě dvou negativních testů před odletem na olympijské hry jsou dostatečné, řekla v pořadu Co Čech, to trenér! na CNN Prima NEWS atletka Zuzana Hejnová, která do Tokia nakonec neodcestovala kvůli zranění. Osud olympioniků, kteří nemohou kvůli pozitivnímu testu soutěžit, označila za sportovní tragédii.

Česko už má na olympiádě čtyři pozitivně testové sportovce a dva členy realizačního týmu. Všichni cestovali do Japonska jedním letadlem a podle informací ČTK se na palubě příliš nedodržovala hygienická opatření.

„Jde o sportovní tragédii pro všechny, kterých se to týká. Ostatní sportovci budou mít před svým startem obavy a dostatečně se nesoustředí. Co se týče letu, nebyla jsem tam, ale je mi jasné, že takovou dobu se v roušce vydržet nedá. Navíc všichni byli testovaní. A člověk se může nakazit i během chvíle na pití nebo na jídlo,“ řekla Hejnová ve vysílání CNN Prima NEWS.

Sportovci museli před odletem absolvovat dva negativní testy během tří dnů. „Nedovedu si představit, jak jinak to ošetřit, testy 72 a 24 hodin před jsou dostačující. Samozřejmě, že v člověku může být zárodek viru, který testy neodhalí,“ podotkla atletka, která účast v Tokiu zrušila kvůli přetrvávajícím problémům s achilovkou.

Plavec Svoboda očkování sportovců podporuje

Prvním pozitivně testovaným byl lékař Vlastimil Voráček. Později vyšlo najevo, že není naočkovaný, což ale nebyla podmínka pro cestu do Tokia. Také není jasné, zda byl zdrojem šíření viru právě on. Přesto se na jeho adresu snesla kritika například ze strany premiéra Andreje Babiše (ANO) nebo předsedy České vakcinologické společnosti Romana Chlíbka.

Voráček se hájí tím, že splnil všechny podmínky a do Tokia odletěl zdravý. „Kromě proběhlých povinných negativních PCR testů před odletem, dokonce v rozdílných laboratořích, se testuji nezávisle i sám a kontroluji a udržuji imunologicky relevantní parametry v krvi a tím si zvyšuji odolnost. Předem a ani dodneška jsem neměl a nemám žádné klinické příznaky covidového onemocnění a jsem kompletně fit,“ vzkázal ve čtvrtek.

„Každý jezdíme do zahraničí a s tím jsou spjaté nějaké podmínky. Je na každém, jakou zvolí variantu,“ zhodnotil situaci v pořadu Co Čech, to trenér! skateboardista Maxim Habanec. Tomu účast v Tokiu unikla o šest míst. „Pokazil jsem si to sám, nepovedlo se mistrovství světa,“ řekl.

Vlajkonoš české výpravy z Atén 2004 plavec Květoslav Svoboda ve vysílání CNN Prima NEWS prozradil, že vakcinaci podporuje. „Jsem zastánce očkování, u profesionálních sportovců s ním souhlasím. U dětí je to jiné, ale snažím se o tom zjistit co nejvíce,“ doplnil.

Ježek: Opatření pro sportovce jsme řešili od podzimu

Šestinásobný paralympijský vítěz a moderátor CNN Prima NEWS Jiří Ježek chápe, že se někdo z členů české výpravy před odletem do Japonska rozhodl neočkovat. „Musíme si uvědomit, že sportovci jsou v dennodenním zápřahu. Takže pokud bych neměl účast jistou, asi bych očkování odložil. Na druhou stranu vakcíny více chrání, takže to každý musí zvážit,“ uvedl.

Jako člen komise sportovců Českého olympijského výboru byl u jednání o podmínkách, za jakých se sportovci mohou her zúčastnit. „Řešili jsme to od podzimu. Bylo jasné, že opatření v Japonsku budou přísná, ale nebylo jasné, kdy budou muset být sportovci očkovaní. Debata o jejich upřednostnění totiž často vzbuzovala ve společnosti nevoli,“ reagoval v pořadu Ježek.

Kontakt je hnacím motorem

Letošní o rok odložené olympijské hry se konají bez účasti zahraničních i domácích diváků. Podle atletky Hejnové je tak akce rozhodně něco jiného než největší sportovní svátek, na jaký jsou olympionici zvyklí.

Stejně tak to vnímá i Svoboda. „Například v Sydney v roce 2000 jsme se hned po závodě mohli všichni potkat a seznámit. To byl jeden z hnacích motorů, proč jsem o olympiádu bojoval,“ vzpomínal plavec. Letos se sportovci kontaktu s ostatními spíše vyhýbají. Důvod je jasný. Bojí se, aby se nenakazili, což jim může zhatit samotný start na hrách.

„Místo toho, aby se radovali z atmosféry, jen se řeší, jak se co nejlépe ochránit. Atmosféře olympiády to nepřidá. Nikdo nepočítal s tím, že by kvůli testu na místě nemohl soutěžit,“ řekla Hejnová. Svoboda doplnil, že sportovci jsou kvůli dopingovým kontrolám zvyklí být neustále pod dohledem. „Ale tohle je specifický příklad, doba je složitá, informací je strašně moc a všichni v nich tak trochu plavou,“ dodal.

Tagy:
Japonsko Tokio Olympijské hry očkování nákaza atletika CNN Prima NEWS Jiří Ježek Česko koronavirus Zuzana Hejnová Letní olympijské hry v Tokiu 2021 Co Čech, to trenér! Maxim Habanec Květoslav Svoboda