Proč Heriban zemřel? Záchranáři měli diagnózu správně. Uznávaný kardiolog promluvil o chybě

Již týden slovenskými médii rezonuje náhlé úmrtí herce Daniela Heribana, kterého minulou středu postihla srdeční zástava. Umělec si měl údajně stěžovat na nesnesitelnou bolest zad už během pondělí, v úterý ráno ho vezli záchranáři na vyšetření. Zdravotníci měli ihned podezření, že se může jednat o disekci aorty. I přesto vyšetřující doktor poslal Heribana domů. Významný slovenský kardiochirurg se k nešťastné shodě událostí vyjádřil pro web Plus JEDEN DEŇ.

Známý herec započal svůj nabitý pracovní týden bez problémů. V pondělí ráno 22. května ještě stačil navštívit slovenskou veřejnoprávní televizi, kde se setkal se svým kolegou Matejem Landlem, jak píše web Plus JEDEN DEŇ. Následně autem odjel do Prahy, kde měl zrovna natáčet nový seriál. Podle informací webu herce během natáčení zastihly velké bolesti zad. Problémy však prý připisoval několikahodinové cestě v autě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Poslední rozloučení se zesnulým hercem Heribanem. Národní divadlo prozradilo detaily piety

Bolesti byly však tak nesnesitelné, že Heriban poprosil známého ze štábu, zda by mohl řídit zpět do Bratislavy. V nočních hodinách po cestě domů se stav herce natolik zhoršil, že se s kolegou rozhodli následující ráno ihned zajet do nemocnice. Museli dokonce volat záchrannou službu.

Ve voze měli podle vyjádření webu zdravotníci zjistit, že se má jednat o disekci aorty. Podezření měli zapsat do zprávy a tu předat lékaři, který byl na urgentním příjmu. Heriban se měl podrobit několika vyšetřením, například EKG či sonografii, ale doktor ve výsledcích nic špatného nenašel. Z toho důvodu ho v nemocnici nehospitalizovali a poslali domů.

Ještě v úterý absolvoval herec pracovní schůzku. V ten stejný den večer s ním byl v kontaktu i jeho manažer. Ve středu ráno byla umělci zavolána záchranka, ale zasahující zdravotníci mu však již pomoct nedokázali.

Vzácný případ problému se srdcem

Nečekané úmrtí slovenského herce bylo zapříčiněno akutní disekcí aorty. Možné pochybení lékaře okomentoval pro slovenský web kardiolog Viliam Fischer. „Na sonografii nemusí být disekce aorty vidět, ale pokud měli záchranáři podezření a současně nenaměřili na jedné ruce pulz, pak měli ihned přijet do Národního ústavu srdečních a cévních chorob,“ sdělil Fischer.

„V tomto věku je to nezvyklé, ale když bohužel vidím infarkty třeba u čtyřicetiletých, tak se ukazuje, že i tato diagnóza může postihnout mladší ročníky. Původně se jedná o aneuryzma, disekce je roztrhnutí jedné ze dvou vrstev aorty, čímž vznikne výduť – aneuryzma. V této fázi je ještě možné to operovat, pokud ovšem nepraskne. Kdyby toto lékař odhalil již v úterý ráno, těžko říct, jaká by byla pravděpodobnost, že by ho zachránili,“ konstatoval kardiolog.

Zároveň také uvedl, že operace aneuryzmatu aorty je technicky náročnější než kompletní transplantace srdce. Šance, že se v tomto případě podaří pacienta zachránit, je poměrně reálná, jestliže se podaří ho brzy dostat na operační stůl.

Podrobnosti o umělecké činnosti Daniela Heribana prozrazuje video přiložené níže.

Tagy: