Hvězda Kamaly stoupá: Bidenova nástupkyně Harrisová začíná v průzkumech porážet Trumpa

Kamala Harrisová roste v průzkumech.

Harrisová zneužívá svůj původ, tvrdí Trump

Americké prezidentské volby nabízejí mimořádně napínavé drama. Poté, co z kampaně odstoupil demokratický nominant a současná hlava státu Joe Biden, se očekávala hladká jízda jeho republikánského rivala a exprezidenta Donalda Trumpa. Místo toho se však začíná dařit jeho nové vyzývatelce – viceprezidentce Kamale Harrisové. Alespoň podle průzkumů.

Vstup Harrisové do prezidentského klání namísto prezidenta Bidena zcela proměnil situaci, která se již zdála být pevně nastolená.

ČTĚTE TAKÉ: Policii nesnáším, černoši budou za Trumpa trpět. Exprezidentova parťáka Vance dohání minulost

Zprvu se zdálo, že bude mít mimořádně těžkou práci vyrovnat se v průzkumech republikánovi Donaldu Trumpovi, protože podpora Bidena vytrvale klesala. Současný prezident státu se čím dál častěji dopouštěl přeřeků a vůbec nepůsobil, že by dokázal vydržet další čtyři roky v nejsledovanější politické pozici na světě.

Nynější trend je však jasný. Harrisová vytrvale posiluje a různé průzkumy jí dokonce aktuálně připisují vyšší podporu než Trumpovi.

Kupříkladu portál Race to the White House (v překladu „Cesta do Bílého domu“; pozn. red.) zprůměroval sérii několika různých průzkumů z poslední doby a výsledek je mírné vedení současné viceprezidentky. Ta má podle něj podporu 47,6 procenta Američanů, zatímco Trump 46,3 procenta voličů. Zbylých 6,1 procenta se zatím nerozhodlo.

Podobně vychází pro Harrisovou výzkum pod hlavičkou Real Clear Polling. Ten rovněž zprůměroval několik průzkumů z přelomu července a srpna a výsledkem je rovněž vedení Harrisové, ovšem mimořádně těsné. Viceprezidentka v nich má podporu rovných 47 procent voličů, kdežto v případě Trumpa jde o 46,8 procenta. V tomto případě je tak výsledek nutné chápat jako v zásadě nerozhodný a rozdíl připočíst vlivu možné statistické chyby.

Pro Trumpa pak hovoří kupříkladu predikce organizovaná deníkem The Hill. Ten zahrnul do svého měření hned 104 různých průzkumů od celé řady agentur. Trump však podle The Hill vede jen o jednu desetinu procenta (47,1 procenta oproti rovným 47 procentům Harrisové). Opět je tak souboj mimořádně těsný.

Trump útočí na Harrisovou, ta si vybrala parťáka

Harrisové se daří získávat na popularitě poté, co se de facto stala demokratickou nominantkou v boji o prezidentskou funkci. Bidenovy preference dlouhodobě klesaly hlavně po debatě na CNN, kde předvedl mimořádně tristní výkon. Proti Trumpovi působil unaveně a ve svých 81 letech rozhodně nevypadal na to, že by zvládl další čtyři roky v Bílém domě.

Trump se do současné viceprezidentky okamžitě rozhodl pálit takřka vším, co má po ruce. Kritizuje ji například kvůli jejímu přístupu k nelegálním migrantům, kteří mají podle něj spadat právě pod její agendu. Trump rovněž tvrdil, že Harrisová, která má kořeny na Jamajce a v Indii, vůbec nemá černošské kořeny. Pro vysvětlenou dodejme, že se viceprezidentka snaží zapůsobit na voličstvo menšin, tedy mimo jiné na afroamerickou komunitu.

V úterý se Harrisová rozhodla za svého nominanta na viceprezidenta vybrat guvernéra státu Minnesota Tima Walze. Podle pozorovatelů jde o sázku na jistotu. Walz, který je ve své funkci poměrně oblíbený, se v rámci Demokratické strany řadí k centristům a mohl by k Harrisové přilákat voliče středového proudu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Reportér CNN Prima NEWS na Ukrajině pod palbou: V živém vstupu zazněla mohutná exploze

Tagy: