Hypotéky opět podraží. ČNB rozhodla o zvýšení základní úrokové sazby na pět procent

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok

Co na to vaše peněženka 14.2.2022

Bankovní rada České národní banky na svém čtvrtečním měnověpolitickém zasedání rozhodla většinou hlasů o zvýšení základní úrokové sazby na pět procent. Dvoutýdenní reposazba se tak zvedla o půl procentního bodu, což je v souladu s očekáváním analytiků.

S platností od 1. dubna bude základní úroková sazba (dvoutýdenní reposazba) České národní banky stanovena na rovných pět procent. Centrální bankéři zároveň rozhodli o zvýšení diskontní sazby na čtyři a lombardní sazby na šest procent.

Základní úrokové sazby ČNB se dostaly na nejvyšší úroveň od konce roku 2001. „Současný ekonomický vývoj vykazuje stagflační trend, což je obecně pro centrální banky nepříjemné dilema. Nicméně v situaci s velmi nízkou mírou nezaměstnanosti v tuzemské ekonomice se ČNB rozhodla klást prozatím důraz na boj s inflací a obavy týkající se podvázání růstu ekonomiky jsou prozatím na druhé koleji,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS Jakub Seidler, hlavní ekonom České bankovní asociace.

ČNB upřednostňuje boj s inflací

Podle něho je tuzemská centrální banka ve složitější pozici než před válkou na Ukrajině, „protože současný vývoj má výraznější stagflační charakter, tedy jde ve směru vyšší inflace a slabšího růstu ekonomiky“. Stagflace představuje obecně pro centrální banky nepříjemné dilema. Na jedné straně musí řešit otázku, jak agresivně má naplňovat svůj cíl dosahování cenové stability (v Česku dvouprocentní inflace ročně), na straně druhé musí brát v potaz také dopad na ekonomický růst. Protože přísnější měnová politika tlumí agregátní poptávku v zemi, a tedy růst hrubého domácího produktu.

„Po dnešním rozhodnutí ČNB a dalším zvýšení úrokových je však patrné, že prioritou pro ČNB stále zůstává boj s inflací, zatímco obavy spojené s podvázáním ekonomického růstu jsou prozatím na druhé koleji,“ dodal Seidler. Podle něho další zvyšování úrokových sazeb již zrychlování inflace v letošním roce nezvrátí.

„Jak naznačují první přicházející inflační čísla za březen z okolních zemí, inflace dále zrychlí z titulu řady proinflačních faktorů spojených s ruskou válkou na Ukrajině. ČNB se dalším zvyšováním sazeb však snaží zejména zamezit rozvolnění inflačních očekávání domácností a firem pro další roky, aby se zvýšená inflace v ČR neusídlila na delší období,“ vysvětlil hlavní ekonom České bankovní asociace. Podle něho je rovněž ve hře intervence České národní banky na podporu české koruny, což je rovněž jeden z protiinflačních kanálů.

Pětka není strop?

Kam až dvoutýdenní reposazbu centrální bankéři letos pošlou, není zcela jisté. Člen bankovní rady ČNB Vojtěch Benda v únorovém vydání pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS naznačil, že úroky mohou jít ještě výše. „Signál k tomu, že by se ceny začaly vracet k nízkým hodnotám, nemáme. Ekonomika je bohužel nízkorychlostní. Neřekli jsme, že zvyšování úrokových sazeb skončilo. Pětka pro nás není strop,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS ekonom Vojtěch Benda. Ten by si prý dovedl představit další růst úrokových sazeb, ale s největší pravděpodobností ne v takové míře jako v uplynulých měsících.

Růst základních úrokových sazeb je dobrou zprávou pro drobné střadatele. Dá se totiž očekávat, že porostou sazby také na spořicích účtech. Peníze v bankách by tedy mohly zhodnocovat o něco více. Špatná zpráva to je pro dlužníky, kteří nemají půjčky sjednané na fixní úrokovou sazbu nebo kteří se teprve o úvěr chystají požádat. Těm nepochybně zdraží. V nepříjemné situaci se také nacházejí lidé, kterým v nejbližší době končí fixace úrokové sazby u hypotéky. Je totiž zřejmé, že při refinancování se sazba zvýší.

Tagy: