Indie odsuzuje ruskou agresi na Ukrajině. Putinovy suroviny jí ale vonět nepřestaly

Indický prezident Narénda Módí se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem

Válka na Ukrajině (4.10.2022 11:00)

Indie se prezentuje jako země, která se staví proti ruské agresi na Ukrajině. Tamní premiér Naréndra Módí to ostatně dal při posledním setkání s ruskou hlavou státu Vladimirem Putinem jasně najevo. A vysloužil si za to ovace Západu. Jenže Indie i nadále ve velkém skupuje Putinovy suroviny – ropou a uhlím počínaje, vojenským vybavením konče.

„Dnes není doba pro válku,“ sdělil během setkání v uzbeckém Samarkandu během září indický předseda vlády ruskému prezidentovi. Jeho slovům tehdy tleskala třeba francouzská hlava státu Emmanuel Macron a Bílý dům vydal prohlášení, v němž Módího slova pochválil a označil za „principiální vyjádření“.

Jak ovšem zdůrazňuje americká stanice CNN, indický postoj je dvousečný. Země sice dává najevo, že ji válka na Ukrajině „znepokojuje“, ale zřejmě nemá v úmyslu nasadit proti Rusku nějaké vlastní sankce či se s nimi připojit k jiným státům.

I nadále Nové Dillí s Moskvou udržuje velmi dobré obchodní vztahy. Poté, co Rusko přišlo o plno kontraktů kvůli válce na Ukrajině, kdy se na něj začaly valit západní sankce, Indie podle CNN ještě navýšila svůj odběr ropy, uhlí či zemědělského hnojiva. Podle americké televize tím Módí Rusům pomohl.

„Se zintenzivňující se válkou vidíme v Indii jistou úroveň nejistoty,“ řekla pro CNN Deepa Ollapallyová z americké Univerzity George Washingtona v hlavním městě USA. Ta dodala, že „ostrá slova“ indického premiéra směrem k Putinovi by měla být chápana v kontextu toho, jak se zvyšují ceny jídla, pohonných hmot či zmíněných hnojiv. Všechny tyto věci jsou pro Indii velmi důležité.

Dalším důkazem, že Indie není tak rázná, jak by z Módího slov mohlo vyplývat, je postoj země na jednání Organizace spojených národů (OSN). Už několikrát se totiž při hlasování o odsouzení ruské agrese zdržela.

Indie se bojí rusko-čínské aliance

Analýza CNN do jisté míry připouští, že v podobné pozici jako Indie je i Čína. Peking se stejně jako Nové Dillí snaží působit neutrálně, až státotvorně, kdy ruskou agresi na Ukrajině odmítá, ale zároveň nemá problém s obchodováním na ose s Moskvou.

Čínská pozice je ovšem ještě více posunutá. Peking totiž několikrát vyzval Západ, aby od protiruských sankcí ustoupil, a dokonce opakovaně osočil USA a Severoatlantickou alianci (NATO), že konflikt na Ukrajině vyvolaly ony.

CNN rozebírá i variantu, že se Indové Číňanů obávají. „Čína zůstává velkou hrozbou na indických hranicích. Indie by rozhodně nechtěla stát proti silné alianci Ruska a Číny,“ sdělil médiu indický politický expert Sushant Singh. Ačkoliv se Indie snaží pod Módího vedením přiblížit k demokratickým mocnostem Západu, v hlavě předsedy vlády zůstává jiná hlavní myšlenka. „Musí si chránit své vlastní zájmy,“ hodnotí Singh.

Putin mobilizoval, Ukrajinci postupují

Putin se průběh války na Ukrajině, kterou svojí invazí vyvolal koncem letošního února, aktuálně pokouší zvrátit mobilizací ruských občanů. Oficiálně se má týkat pouze mužů, kteří jsou v aktivní záloze či mají vojenskou zkušenost. Objevují se však zprávy, že verbíři na mnoha místech v Ruské federaci berou každého muže, i když s armádou do té doby nikdy nepřišel do styku. Ministr obrany Sergej Šojgu v návaznosti na Putinův projev uvedl, že by ruská armáda tímto způsobem měla získat 300 tisíc nových mužů.

Mnoho Rusů již skutečně narukovalo, další otevřeně protestují. V mnoha městech včetně Moskvy či Petrohradu došlo k rozsáhlým demonstracím, proti kterým tvrdě zasáhli policisté. Skoro až otevřená revolta pak vypukla v kavkazském Dagestánu, kde se místní muži i ženy pouštěli do střetů s ozbrojenými policisty.

Stovky tisíc Rusů již navíc podle dostupných informací opustily Rusko. Velké kolony se tvoří například na hranicích s Finskem, Gruzií či Kazachstánem a Mongolskem. Velký zájem je i o jednosměrné lety do zahraničí.

Ukrajincům se mezitím daří pokračovat v jejich protiofenzivě, a to hned na několika místech fronty. Ačkoliv Putin vyhlásil anexi dobytého území, tak tyto oblasti nemá plně pod plnou kontrolou.

Tagy: