Izraelské komando v převleku za ženy a lékaře vtrhlo do nemocnice, kde zlikvidovalo teroristy

Izrael uvedl, že zlikvidoval tři ozbrojence v nemocnici v Džanínu.

Izrael zlikvidoval tři ozbrojence v nemocnici v Džanínu

Izraelští vojáci, příslušníci speciálních sil, vtrhli v noci na úterý do nemocnice ve městě Džanín na okupovaném Západním břehu Jordánu a zabili tam tři spící Palestince, uvedla CNN. Armáda židovského státu tvrdí, že speciální komando zlikvidovalo ozbrojence z palestinského militantního hnutí Hamás, kteří se v nemocnici ukrývali.

Izraelské síly podle CNN uvedly, že hlavním cílem byl bojovník Hamásu Mohammed Jalamneh, který „se v poslední době podílel na podpoře významné teroristické činnosti a skrýval se v nemocnici v Džanínu“. Při útoku byli zabiti rovněž dva bratři, uvedly izraelské síly: „Mohammed Al-Ghazawi, teroristický operativec, který se podílel na četných útocích včetně střelby na izraelské vojáky, a Basel Al-Ghazawi, operativec teroristické organizace Islámský džihád zapojený do teroristických aktivit v oblasti.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ten nemá rád Írán a jiný zase Izrael. Jak se vyznat v rozložení sil na Blízkém východě

Vojenské křídlo Hamásu, brigády Kásam, potvrdilo, že Jalamneh byl jejím členem, a zveřejnilo jeho fotografii. Tvrdí, že byl „umučen kulkami speciální jednotky okupační armády, která pronikla do nemocnice v Džanínu, spolu se svými druhy Mohammedem a Baselem“, a označila je za „mučedníky boje“.

Vojáci v přestrojení vtrhli do nemocnice v 5:30 (4:30) a zamířili do místnosti ve třetím patře, kde zastřelili tři muže zbraněmi s tlumiči, píší izraelská média. Následně budovu opustili, přičemž celá operace trvala přibližně deset minut. Nemocnice uvedla, že v době útoku všichni tři muži spali.

Na záběrech z bezpečnostních kamer je vidět, že vojáci byli v přestrojení, někteří měli bílé pláště jako lékaři, další měli oblečení a hidžáb jako muslimské ženy, jiní umělé plnovousy.

Palestinské ministerstvo zdravotnictví útok a napadení zdravotnického střediska odsoudilo. „Tento zločin přichází po desítkách dalších spáchaných okupačními silami proti léčebným střediskům a posádkám,“ uvedlo ministerstvo v úterním prohlášení.

Izraelský krajně pravicový ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir ale zásah na sociálních sítích chválil. „Blahopřeji komandu izraelské policie k působivé operaci, kterou v noci provedlo ve spolupráci s Izraelskými obrannými silami a bezpečnostní službou Šin Bet v uprchlickém táboře Džanín a která vedla k likvidaci tří teroristů,“ uvedl Ben Gvir u videa na sociální sít X.

Izrael dlouhodobě viní Hamás z toho, že využívá nemocnice a podzemní tunely k ukrývání ozbrojenců a zbraní a že z palestinských civilistů dělá lidské štíty. Hamás, který Izrael, USA či EU považují za teroristickou organizaci, tato obvinění odmítá.

Na Západním břehu, kde žije na 2,7 milionu Palestinců a asi půl milionu Židů, izraelská armáda provádí pravidelné a velké razie už dva roky. Po říjnovém útoku Hamásu na Izrael je ještě zintenzivnila.

Tagy:
nemocnice Izrael Hamás Západní břeh Jordánu Dženín Izraelské obranné síly