Klíšťová encefalitida začíná nenápadně, varuje lékařka. Případů přibývá, na co dát pozor?

Klíšťata přenášejí boreliózu a encefalitidu.

Infektoložka Smíšková o zvýšené aktivitě klíšťat

Klíšťová encefalitida připomíná v první fázi nákazy chřipku, uvedla ve vysílání CNN Prima NEWS infektoložka Kliniky infekčních nemocí při Nemocnici Na Bulovce Dita Smíšková s tím, že typické příznaky závažného onemocnění se projeví až později. Oproti loňsku lékaři zaznamenávají nárůst počtu nakažených až o 50 procent.

Onemocnění probíhá ve dvou fázích. „Ta první více připomíná chřipku než postižení nervového systému. Může to být matoucí i pro samotné lékaře. Na klíšťovou encefalitidu se zprvu nemyslí,“ upozornila Smíšková v pořadu Nový den.

ČTĚTE TAKÉ: Lidé se stydí za migrénu, společnost se jim posmívá. Nepochopení přichází i od zdravotníků

Není neobvyklé, že nákaza proběhne bez vnějších znaků, například zarudnutí kůže v místě, kde se klíště zakouslo. „Nákazu mohou přenášet i larvy, které velmi snadno přehlédneme. Skvrna na těle se vytvoří, pokud je roztoč infikovaný lymskou boreliózou,“ popsala Smíšková.

Letošní klíšťová sezóna je podle lékařky dramatičtější. „Za poslední roky se pohybujeme v intervalu 500 až 800 případů klíšťové encefalitidy, výskyt se nedaří snížit. Letos však nemáme optimistické vyhlídky, jelikož jsme dosud zaznamenali o 50 procent případů více než minulý rok,“ přiblížila lékařka.

Pacientka: Spala jsem až 20 hodin denně

Pacientka Barbora Pompe, která si onemocněním prošla, popsala, co ji donutilo navštívit lékaře. „Během loňského března jsem cítila stěhovavou bolest kloubů, zubů i hlavy. Doktor tento stav přisoudil jarní únavě. Při další návštěvě odběry nic neprokázaly, ovšem cílený test na klíšťovou encefalitidu jsme neprováděli.“

O Velikonocích už spala až 20 hodin denně. „Po třech dnech jsem si raději zavolala záchranku. Na neurologii ihned zpozorněli kvůli možné nákaze klíštětem. Po týdnu v nemocnici mi nastal klidový režim. Po třech týdnech jsem však měla jakýsi záchvat – dodnes nikdo neidentifikoval, o jaký druh šlo,“ přiblížila pacientka a dodala, že následně musela podstoupit další léčbu.

Klíšťata na čtvrtém, nebo dokonce na pátém stupni aktivity útočí na téměř celém území České republiky. Řada regionů hlásí vysoký nárůst případů lymské boreliózy a klíšťové encefalitidy. Proti druhé jmenované se dá účinně chránit pomocí očkování, které lze absolvovat v jakékoli části roku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Prymula varuje před zamořením klíšťaty. Do Česka dorazí i exotické nemoci, má jasno

Tagy: