Jak přežít tropická vedra ve zdraví? Přinášíme 10 tipů, co (ne)dělat v úmorných parnech

Muž se v letním parnu chladí ve Vltavě.

Jak výkyvy teplot ovlivňují lidský organismus

Tento týden teploměry naměřily výrazně přes 30 °C. Tropické teploty představují extrémní zátěž pro organismus. Redakce CNN Prima NEWS proto dala dohromady 10 rad, jak přežít extrémní vedra ve zdraví.

V průběhu tohoto týdne odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu upozorňují na velmi vysoké teploty. Až do konce týdne by se denní maxima měla pohybovat vysoko nad 30 °C. Co dělat, abyste extrémní teploty přežili ve zdraví? Dali jsme dohromady 10 tipů.

1. Kdo je připraven, není překvapen

V České republice termín tropický den označuje dny, kdy teploty přesáhnou třicetistupňovou hranici. Má také svoji průvodkyni – tropickou noc. Nastane, pokud teploty po západu slunce a před jeho východem neklesnou pod 20 °C. Pokud uslyšíte tyto termíny, je potřeba se na extrémní vedra připravit.

ČTĚTE TAKÉ: RADAR: Extrémní hic dusí Česko, lidem hrozí zdravotní potíže. Sledujte, kde bude největší vedro

Přeprava z místa na místo a nakupování mohou pro některé lidi představovat riziko, proto odborníci doporučují připravit si základní balíček potřeb na 72 hodin. Ten by měl mimo jiné obsahovat asi tři litry tekutin na osobu a den, potraviny, které vydrží v horku, běžné léky a jídlo pro domácí mazlíčky.

2. Dodržovat pitný režim

Naprostým základem, který je nejen během veder nutné dodržovat, je pitný režim. Minimální množství na den jsou tři litry neslazené vody bez kofeinu. „Lidé by měli ideálně pít po celý den tak, aby vůbec nedostali žízeň. Tím, že máme žízeň, nám totiž tělo dává najevo, že je něco špatně,“ řekla pro CNN Prima NEWS mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová.

Podle odborníků však voda z kohoutku nemusí stačit, a doporučují proto doplňovat minerály. „Klasické minerálky mají výhodu v určité kombinaci. Neobsahují pouze sodík nebo vápník. Mají velmi pozitivní vliv na krevní tlak. Naše zkušenosti vychází z toho, že se snižuje pocit únavy, zlepšuje se schopnost zvládnout fyzickou zátěž a zdokonaluje se regenerace po sportovním výkonu,“ uvedl nutriční specialista z pražského IKEM Pavel Suchánek.

3. Vyvarovat se nadměrné konzumace alkoholu

Do minimálního objemu vypitých tekutin se však podle expertů nepočítají alkoholické a energetické nápoje. Alkohol má totiž opačný efekt než voda, tělo dehydratuje.

„Energetické drinky jsou bohaté na kofein a další látky. Mohou zvyšovat riziko srdečních arytmií, kolísavého krevního tlaku, extrémních bolestí hlavy a paradoxně i ztráty pozornosti,“ dodal Suchánek. Tekutiny lze doplnit i potravinami bohatými na vodu, jako jsou například ovoce nebo zelenina.

4. Správně zvolit oblečení

Důležitou součástí adekvátního chování v extrémních hicech je správně se oblékat. „Lidé by měli nosit pokrývku hlavy. Doporučuje se také nosit lehký vzdušný oděv, který zakrývá celou kůži tak, aby nedošlo k jejímu spálení,“ uvedla ve vysílání CNN Prima NEWS Poštová. Správné materiály do horkých dní představují len nebo jemná bavlna. Špatný nápad není ani namočení pokrývky hlavy do vody.

5. Lehké jídlo vám udělá dobře

Vepřo knedlo zelo nebo svíčková se sedmi vám v pětatřicetistupňových vedrech dobře neudělají. Odborníci doporučují jíst spíše lehké, snadno stravitelné pokrmy jako například saláty. Inspiraci si lze vzít třeba ze středomořské kuchyně. Lidé by měli jíst spíše menší porce a doporučuje se také kombinovat je s vodnatými ovocem a zeleninou.

6. V největších hicech nevycházet ven

Experti také doporučují vyvarovat se pobytu na slunci během největší veder. Ta nastávají zejména mezi 11. a 15. hodinou. Rizikovým skupinám jako starším a nemocným lidem a malým dětem by dlouhodobý pobyt na přímém slunci nemusel udělat dobře a hrozí jim zdravotní komplikace. Podle Poštové by tyto skupiny měly vycházet jen v případech, kdy je to nezbytně nutné.

7. Pozor na rychlé změny teplot

Vyhnout se jim asi zcela nelze. Lidé by si však na nárazové změny teplot při přechodu z klimatizovaných aut nebo obchodních center do vyhřátých ulic měli dávat pozor. Podle odborníků představuje změna teploty o 20 °C pro organismus velkou zátěž. Doporučovaný maximální teplotní rozdíl je asi 5 °C. Lidé by proto raději měli volit pomalý přechod a dát svému tělu čas se přizpůsobit.

8. Ochlazovat se

Lidé ve městech by měli v maximální míře využívat chladnějších míst. Ta představují stinné lokality,  zejména parky. Dostatečný počet stromů dokáže snížit teplotu až o sedm stupňů Celsia. V Praze může osvěžující ochlazení nabídnout například metro. Lidé by k ochlazení měli také v maximální míře využívat mlžítka či fontány.

ČTĚTE TAKÉ: V létě až 44 °C a nouze o pitnou vodu. Experti vydali chmurnou předpověď na další dekády

Optimální způsob, jak snížit riziko přehřátí, představuje koupání v chladnější vodě. Voda v rybnících, řekách, přehradách a přírodních koupalištích mívá o 10 až 15 °C nižší teplotu než vzduch. Posloužit může také krátká vlažná sprcha.

9. Nesportovat

Během veder lékaři také doporučují omezit fyzickou aktivitu, takže se sportem by to lidé neměli přehánět. Jako vhodné sportoviště se během tropických dnů jeví koupaliště, rybníky nebo přehrady. Pokud se ale bez sportu nedokážete obejít, věnujte se mu brzy ráno nebo později večer, kdy teploty klesnou.

10. Zatemnit dům

Domy a byty se během tropických dnů značně ohřívají. Závěsy a žaluzie nepředstavují takovou ochranu před horkem, protože teplo propouštějí. Účinnou pomoc představují reflexní materiály (například aluminiové fólie), které se umístí před okno. Velmi dobře fungují také zástěny, markýzy nebo stínění, které se umístí před okna nebo nad balkony. Ke zchlazení domova pomohou také klimatizace či větráky.

Tagy:
zdraví teplo CNN Prima NEWS Český hydrometeorologický ústav Jana Poštová Česko vysoké teploty Praha Institut klinické a experimentální medicíny Pavel Suchánek stupeň Celsia