Jak zabránit těžkému průběhu covidu? Vědci z Brna podávají speciální bakterie do střev

Nemocnice

Petr Ryšávka doporučil, jak bojovat s covidem

Vědci z Brna už skoro rok pracují na klinické studii. V rámci ní pacientům s těžkým průběhem nemoci COVID-19 podávají speciální probiotika s bakteriemi, které jim ve střevě chybějí. Cílem je pomoci nakaženému vytvořit dostatek protilátek na to, aby jeho tělo dokázalo s covidem bojovat. Zdá se, že efekt takové léčby je velmi uspokojivý.

„Důvod, proč jsme se proti covidu rozhodli bojovat právě skrze střevo, je jednoduchý. Zhruba 70 až 80 procent veškeré naší imunity se vytváří ve střevě a v kooperaci se střevními bakteriemi,“ řekl pro CNN Prima NEWS molekulární biolog Petr Ryšávka, který výzkum vede.

Podle něj má každý člověk ve střevě zhruba jeden kilogram bakterií. Ty výrazně působí na imunitní systém. „Snažíme se střevní mikrobiom ovlivnit tak, abychom imunitní systém modulovali, a tím pacientovi vytvořili dostatek protilátek na to, aby dokázal s onemocněním COVID-19 efektivně bojovat,“ zmínil Ryšávka.

Výzkum probíhá na Klinice infekčních chorob ve Fakultní nemocnici Brno, a to od jara minulého roku. Ryšánek a jeho tým v současnosti monitorují zhruba 50 pacientů s těžkým průběhem covidu.

„Budeme jich mít v budoucnu až sto. Postupně je vyhodnocujeme. Víme, že u hospitalizovaných pacientů je skutečně výrazně narušen střevní mikrobiom. My se snažíme předejít cytokinové bouři, kdy se imunitní systém doslova zblázní, tím, že jej zregulujeme,“ uvedl molekulární biolog. Probiotika pro pacienty vyvíjí brněnští vědci přímo na míru.

„Jde o světový unikát. Jsou vyráběna skutečně pro každého konkrétního pacienta tak, že se nejdříve podíváme, jak to v jeho střevě vypadá, a teprve na základě analýzy navrhujeme a vyrábíme specifický koktejl probiotik. Jejich efekt je velmi vysoký,“ vysvětlil Ryšávka. Jako prevenci proti těžkému průběhu covidu doporučuje především zdravou a pestrou stravu.

„Naše střevo si můžeme představit jako velkou nádobu, ve které kvasí kilogram bakterií. Ty žijí podle toho, čím je nakrmíme. Čím pestřejší mikrobiom je, tím jsme zdravější. V případě zvýšených infekčních tlaků, mezi které patří i covid, je dobré užívat i probiotika,“ doporučil Ryšávka.

Tagy: