Obchody nabízejí rok staré rozmražené máslo, varuje Zemědělský svaz. Jak ho poznat?

Máslo

Kupujeme rok staré namražené máslo?

Češi kupují v tuzemských obchodech i rozmražené a rok staré máslo pocházející ze zahraničí. S takovým tvrzením přišel Zemědělský svaz. Obchody se však brání, že takové produkty nenabízejí. Čemu by měl zákazník věnovat pozornost, aby se vyhnul teoretické možnosti, že koupí rok staré máslo?

Řetězce podle Zemědělského svazu prý prodávají máslo s podivným původem. Evropská unie do svých skladů hmotných rezerv měla nakoupit máslo, které se zamrazilo. Po roce se pak údajné znovu rozmrazilo a prodávalo se v supermarketech.

Méně hovězího, žádný losos a vejce místo masa. Školní jídelny drtí inflace, mění jídelníčky

Zdražování, menší výběr pokrmů i velké změny v jídelníčku. S tím vším se musí potýkat školní jídelny, které v září opět přivítaly nejen dětské strávníky. Kvůli rostoucím cenám ingrediencí musely kuchařky zasáhnout do receptů a omezit některé suroviny – nejčastěji se ubírá na kvalitnějším hovězím mase a rybách. Vedoucí jídelen mají navíc omezený prostor pro manévrování – přes veškeré změny musí nadále splňovat zákonné výživové normy, jinak by je čekal malér.

„Rok staré nečerstvé máslo je stále v obchodech, protože se tyto zásoby uvolňují postupně,“ tvrdí mluvčí Zemědělského svazu Vladimír Pícha. Zákazníci by takový výrobek na první pohled poznali jen stěží.

V Česku se máslo dělí na dvě kategorie – čerstvé máslo, které má trvanlivost pouze 20 dní od data výroby, a obyčejné máslo, u něhož prakticky nelze poznat, jestli se vyrobilo před měsícem, nebo bylo zamražené před více než rokem.

„Je potřeba se podívat, kolik stojí čerstvá másla od českých výrobců, a pokud je to obyčejné máslo výrazně levnější, třeba o polovinu, tak se většinou jedná o zmrazené máslo z hmotných rezerv. Je vždy ze zahraničí – z Polska, Německa či Belgie,“ potvrdila mluvčí Potravinářské komory Helena Kavanová.

„Řada spotřebitelů raději sáhne po levnějším máslu za 40 až 45 korun, než aby si koupila kvalitní máslo za 60 až 65 korun,“ doplnil Pícha.

Prouza: Máslo, které je k dispozici, je to nejkvalitnější

Obchody však prodej až rok zmraženého másla popírají. „Máslo, které je k dispozici, je vždycky to nejkvalitnější, které umíme dostat do Česka. Je mi líto, že často musíme nakupovat v zahraničí, protože zahraniční dodavatelé umí být levnější než ti čeští,“ prohlásil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Ještě loni stála kostka másla (250 gramů) v obchodech kolem 35 korun. Už teď si za ni lidé připlatí asi o 20 korun více. A podle ekonomů se dalšímu zdražení nevyhnou ani v budoucnu.

„To, že se zastropují ceny energií, ještě neznamená, že se to promítne na levnějším másle nebo levnějších potravinách. Tady si myslím, že by spíše pomohlo snížení DPH na potraviny,“ uvedl například ekonom Lukáš Kovanda.

To už dříve připustil ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Rád by prý snížil DPH u potravin na 10 procent z dosavadních 15. Diskutovat o tom chce na vládě. Ale až po skončení války na Ukrajině.

Tagy:
jídlo potraviny zemědělství ceny obchody Evropská unie Tomáš Prouza máslo Zemědělský svaz České republiky Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky