Čínský satelit dokáže nonstop sledovat půlku planety. Jako by člověk viděl vlas z 800 metrů

Čínská vláda na konci prosince v tichosti vypustila do vesmíru družici Yaogan-41. Podle amerických expertů jde dost možná o nejvýkonnější satelit ve vesmíru. Družice má mít totiž schopnost upíchnout se na stálém místě v kosmu a sledovat v prakticky reálném čase půlku planety. Včetně Tchaj-wanu.

Není tajemstvím, že se vesmír mění ve skladiště. Satelity, vesmírný odpad, nefunkční sondy, to všechno nám rotuje nad hlavami a zahlcuje kosmický prostor. Většina levnějších satelitů končí na nízké oběžné dráze Země, jelikož je pro společnosti a vlády mnohem jednodušší tam své stroje dostat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Japonské přistání na Měsíci se podařilo, nastal ale problém. Nešlo to podle plánu, říká expert

Nová čínská družice Yaogan-41 vypuštěná v prosinci minulého roku ale míří podstatně výš. Odborníci amerického think tanku Centrum pro strategická a mezinárodní studia (CSIS) upozornili, že satelit se hodlá upíchnout na geostacionární dráze Země. To umožní satelitu jednu významnou výhodu – bude moci skenovat určitý prostor nepřetržitě a téměř v reálném čase.

„Typická družice na nízké orbitě oběhne Zemi za méně než dvě hodiny, takže vidí dané místo na Zemi jen několik minut. Navíc vzhledem k mechanice oběžné dráhy může trvat hodiny nebo dny, než družice znovu navštíví stejné místo,“ uvedlo CSIS.

Čína tvrdí, že Yaogan-41 má za úkol odhad výnosů plodin, řízení životního prostředí, předpověď počasí a prevenci katastrof. Informoval o tom web Space News.

Podle amerických pozorovatelů to ale zřejmě nebude tak docela pravda. Takové úkoly prý hravě zvládne satelit na nízké orbitě, tedy takový, který dané místo uvidí jen chvíli.

Panuje proto podezření, že Yaogan-41 je ve skutečnosti špičková vojenská družice, která se uchytí v pozici, ze které bude moci sledovat prakticky celou východní polokouli. Tedy i Tchaj-wan, ostrov, který chce Čína podle některých odborníků napadnout, ale také podstatné části Indického oceánu a Pacifiku, kde je Peking čím dál více vojensky aktivní.

Omamující rozlišovací schopnost

Hlavní devízou satelitu Yaogan-41 má být omračující rozlišovací schopnost, která strčí do kapsy všechny dosud veřejně dostupné technologie. Čínská družice údajně zvládne i z hlubokého kosmu skenovat povrch Země s neuvěřitelnou přesností.

Rozlišení má být tak obrovské, že satelit dokáže zachytit objekt o velikosti automobilu, tím spíše lodě nebo letadla. To je pro představu stejné, jako kdyby mělo lidské oko schopnost vidět jeden vlas ze vzdálenosti osmi set metrů.

„Není se kde schovat,“ komentuje CSIS schopnosti satelitu.

„Ve spojení s údaji z dalších čínských sledovacích satelitů by Yaogan-41 mohl Číně poskytnout bezprecedentní schopnost identifikovat a sledovat objekty velikosti automobilu v celé indopacifické oblasti a ohrozit četné námořní a letecké prostředky USA a jejich spojenců operujících v regionu,“ uzavírá analýza think tanku.

Útok na Tchaj-wan

Riziko čínské invaze na Tchaj-wan se zvyšuje každý rok. Peking předloni inicioval kolem ostrova masivní vojenské cvičení a dlouhodobě tvrdí, že je v případě hrozby v regionu připravený využít hrubou sílu. Odborníci z Centra pro strategická a mezinárodní studia proto primárně pro potřeby Washingtonu provedli simulaci čínské invaze na Tchaj-wan v roce 2026, ze které vyplynula série zásadních informací i užitečných detailů.

Překvapivá je už klíčová zpráva, která z válečné simulace vyplývá: Čína by s největší pravděpodobností nedokázala Tchaj-wan obsadit. Na stranu ostrova by se totiž okamžitě přidaly armády Spojených států a Japonska, které by jej společně s tchajwanskými jednotkami dokázaly ubránit. Cena za takové vítězství by ale byla strašlivá. A to pro všechny strany.

VIDEO: Muskova raketa odstartovala

Tagy: