Jaký bude cenový strop na elektřinu? Vláda i výrobci už mají o konkrétní částce jasno

Ceny energií nadále rostou, pro některé dodavatele je to likvidační

Přestože ceny elektrické energie i zemního plynu na evropské burze lámou rekordy, tuzemské domácnosti ani firmy se jich nebudou muset bát. Kabinet Petra Fialy (ODS) totiž směřuje k dohodě s výrobci elektřiny na konkrétní výši cenového stropu. Tedy maximální hranici, nad kterou by se cena za kilowatthodinu nesměla dostat. A stát jim možná ani nebude muset ušlý zisk kompenzovat.

„Premiér Fiala si vzal energetickou agendu pod Úřad vlády. Už je to tak závažné, že to má meziresortní přesah,“ uvedl pro CNN Prima NEWS člen poradního týmu předsedy vlády a hlavní ekonom společnosti BH Securities Štěpán Křeček.

Podle něho tuto skupinu vedle zástupců vlády tvoří klíčoví tuzemští výrobci elektřiny, zástupci Energetického regulačního úřadu, státní společnosti ČEPS, ale také lidé z Hospodářské komory ČR nebo Svazu průmyslu a dopravy ČR. „Skupina se schází několikrát denně a připravuje národní řešení energetické krize,“ dodal Křeček.

Strop, který umožní vytvořit zisk

Vláda chce být podle premiérova poradce připravena pro případ, že by ministři energetiky jednotlivých zemí Evropské unie nedospěli na pátečním summitu ke shodě, jak s cenami elektřiny a plynu „zatočit“. „Konkrétní opatření v rámci národního řešení by měla být představena ještě v tomto měsíci. Jednání se chýlí k dohodě na zastropování cen elektřiny kolem 200 eur za megawatthodinu,“ řekl CNN Prima NEWS Štěpán Křeček. To by odpovídalo v přepočtu necelým pěti tisícům korun, tedy asi pěti korunám za kilowatthodinu.

„Takový strop jim umožní vyrábět se ziskem, který je mírně vyšší, než byl v minulých letech, ale zároveň půjde o cenu, která je přijatelná pro domácnosti i firmy. A když se to doprovodí ostatními opatřeními, jako je úsporný tarif, odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje nebo příspěvky na bydlení, vláda dostojí slibu, že nikdo nepadne,“ dodal Křeček.

Nižší ceny namísto windfall tax?

Otázkou samozřejmě je, co stát bude muset za takto vyjednaný cenový strop zaplatit. „Stát částečně přispívat bude. Ve hře ale je i to, že by výrobci nemuseli na oplátku podléhat takzvané windfall tax (daň z neočekávaných zisků, pozn. red.). Respektive i kdyby se na ně tato daň vztahovala, zisk už by nebyl o tolik vyšší. Jde zkrátka o nalezení řešení, kdy by náklady energetické krize nenesl jen stát, domácnosti a firmy, ale i výrobci energie. A ti zřejmě na takovou dohodu přistoupí,“ odhadl premiérův poradce.

Ceny energií v posledních týdnech vystoupaly na nové rekordy. Elektřina se na evropské komoditní burze minulé pondělí obchodovala i za více než tisíc eur za megawatthodinu (v přepočtu asi 25 korun za kilowatthodinu), plyn prolomil 300eurovou hranici. Přestože jde o obchody o velmi malých objemech, ceny děsí celou Evropu. A právě proto česká vláda z titulu předsednictví Česka sedmadvacítce svolala na pátek 9. září mimořádný summit rady ministrů EU pro energetiku.

Tagy: