Je otázkou, zda Prigožina čeká 20 let, nebo kulka. Každopádně přijde o své impérium, říká Just

Šéf Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin opustil 24. června 2023 velitelství Jižního vojenského okruhu v Rostově na Donu v Rusku.

360° 26.6.2023

I přes Putinův příslib se Jevgenij Prigožin nevyhne od Kremlu trestu, uvedl v pořadu 360° spolupracovník CNN Prima NEWS Jiří Just žijící v Moskvě. Za pokus o převrat v Rusku podle něj přijde obávaný oligarcha o majetek, čekat ho může také buď 20 let vězení, nebo kulka.

„Putin v nedávném proslovu potvrdil, že zrádci budou potrestáni. Nehledě na to, že Prigožin původně měl dostat nějaký pardon, ten zřejmě platit nebude. O tom svědčí i to, že generální prokuratura Ruské federace Prigožina stále trestně stíhá,“ připomněl Just v pořadu 360°.

ČTĚTE TAKÉ: Bagry měly zastavit postup Prigožina na Moskvu? Tragikomedie ve stylu Sedmé roty, říká Visingr

„Je otázkou, jestli dostane 20 let, nebo „kulku“. Rozhodně se ale dá očekávat, že přijde o své impérium. Rozhodně nebude ovládat Vagnerovu armádu v Rusku a je otázkou, zda mu zůstanou nějaká aktiva v Africe, která jsou velmi lukrativní a dělají mu velice dobrý byznys,“ popsal dále Just. Minimálně prý Prigožin zchudne.

Vagnerovci v pátek večer a v sobotu podnikli tažení směrem na Moskvu proti vedení ruské armády, které Prigožin dlouhodobě kritizoval. V sobotu večer Prigožin pochod zastavil a oznámil, že se jeho bojovníci stahují do táborů. Média upozorňovala, že není jasné, kde se Prigožin po skončení tažení nachází. V pondělí odpoledne ale prolomil mlčení.

Podívejte se, co vše se ví o šéfovi vagnerovců:

Tagy:
Vladimir Putin Afrika Moskva CNN Prima NEWS Jiří Just Rusko Vagnerova skupina Ozbrojené síly Ruské federace Moskevský Kreml Jevgenij Prigožin