Třetina domácností bude trpět příjmovou chudobou. Chce to plán, říká Nerudová

Ekonomka Danuše Nerudová

K VĚCI (65)

Příjmovou chudobou může být ohrožena až jedna třetina domácností. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to uvedla ekonomka Danuše Nerudová. Podle ní je proto potřeba přijít s „kvalitním průvodcem“, který by pomohl vyřešit skutečnost, že českým domácnostem klesnou reálné příjmy nejvíce za posledních 30 let.

„Když se podíváme na studie z poslední doby, ukazuje se, že příjmovou chudobou může být ohrožena až jedna třetina českých domácností. Je potřeba přijít s kvalitním průvodcem, který pomůže vyřešit skutečnost, že domácnostem klesnou reálné příjmy nejvíce od devadesátých let,“ uvedla Nerudová s tím, že zatímco inflace by letos mohla dosáhnout až 15 %, zaměstnavatelé plánují zvýšení mezd pouze o 5 až 10 %.

„Bavíme se o reálném poklesu mezd zhruba o více než 10 %. V tomto případě je potřeba jít cestou cílené pomoci. Jednou z možností je pokles spotřební daně na benzín,“ uvedla jako příklad Nerudová.

Podle ní má však česká vláda i další možnosti. „Cena benzínu je bezesporu to, co české domácnosti trápí, daleko více je však trápí růst cen energie a plynu. To je skutečně velký problém, který půjde řešit jen velmi těžce, a je třeba říct, že tato situace bude trvat delší dobu,“ upozornila ekonomka.

Podle Nerudové má česká vláda celou řadu nástrojů, po kterých ještě nesáhla. „Předpokládám, že bude vůle skutečně řešit to, aby domácnosti netrpěly energetickou chudobou, ale také, aby nebyly ohroženy příjmovou chudobou. Ty nástroje leží v daňovém systému,“ řekla Nerudová.

Pomoci může sleva na poplatníka

Od vlády prý Nerudová zatím zazanemanala pouze první krok, který spočívá ve zvýšení životního a existenčního minima. To se od dubna zvýší o 10 procent. Nerudová to však nepovažuje za dostatečné. „Vzhledem k tomu, jaká byla inflace letos a v předešlých dvou letech, toto opatření považuji za nedostatečné,“ řekla.

„Očekávám, že vláda povede zásadní diskuzi o tom, že se zvýší sleva na poplatníka. To je ta zásadní pomoc, která může pomoct nízkopříjmovým domácnostem. Je však potřeba nahlas říct, že v tuto chvíli už nejsou ohroženy jen nízkopříjmové domácnosti a samoživitelky. Ohrožena je jedna třetina domácností,“ zopakovala Nerudová.

Co by mohlo podle ní českým domácnostem také pomoci je krok, ke kterému přistoupilo Německo. „Plošný energetický daňový příspěvek všem poplatníkům ve výší 300 eur. To je taktéž pomoc, kterou vláda může použít,“ zhodnotila Nerudová.

„Vláda má možnosti, jak postupovat. V tuto chvíli bych si představovala, že bude existovat nějaký plán a budou představeny kroky v případě, že ceny energií a plynu dále porostou. Ten předpoklad tu totiž je. V případě odmítnutí placení za plyn napříkald v rublech může trh zachvátit panika a ceny mohou růst do výšin, o kterých se nám ani nezdálo,“ upozornila ekonomka.

Tagy: