Desetitisícové dávky pro uprchlíky? Obchodníci se strachem vyvolávají závist, odmítl Jurečka

Na sociální síti X se v uplynulém týdnu objevila fotografie údajného dokumentu Úřadu práce, podle kterého uprchlíci z Ukrajiny dostávají měsíční dávky mezi 36 135 a 48 335 korunami. To ale důrazně odmítá ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který na síti X zveřejnil příspěvek, ve kterém detailně popisuje, jak vysoké dávky uprchlíci dostávají.

Fotografie údajného dokumentu Úřadu práce se objevila na sociální síti X v polovině tohoto týdne. Olga H. z Ukrajiny podle něj měla pobírat v březnu až srpnu od brněnského úřadu práce měsíční dávky od 36 135 do 48 335 korun.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry masivní exploze. Ukrajinci pomocí tanku zničili ruský obrněnec pod železničním mostem

Proti tomu se na síti X ale ohradil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). „V posledních dnech se na sítích rozjela odporná vlna nenávisti vůči válečným uprchlíkům z Ukrajiny, kterou někteří ještě vesele rozdmýchávají a tvrdí, že si dovolujeme pomáhat až moc,“ napsal.

Podotkl, že humanitární dávka se poskytuje cíleně jen těm nejzranitelnějším. „Čerpá ji zhruba 25 procent uprchlíků, což je asi 93 tisíc lidí. Více než polovina z nich jsou malé děti. Po dobu 150 dní poskytujeme pro dospělého 4 860 Kč a pro dítě 3 490 Kč. Poté se dávka pro dospělého sníží na 3 130 Kč,“ vysvětlil Jurečka.

Upozornil také, že do výše celkové pomoci se promítají i náklady na bydlení. „Od září skončila možnost bezplatného nouzového ubytování, proto byly od srpna upraveny započitatelné náklady na bydlení. Pro zranitelné osoby je stanovena výše 6 000 Kč měsíčně, pro ostatní 4 000 Kč měsíčně,“ popsal ministr.

Dodal, že vyšší podporu obecně dostávají zranitelné osoby, mezi které se řadí například lidé se zdravotním postižením, malé děti nebo senioři. „Průměrná měsíční vyplácená částka na osobu tak činí 7 336 Kč a zahrnuje kromě humanitární dávky i pomoc s úhradou bydlení,“ sdělil Jurečka.

Zdůraznil, že různí „obchodníci se strachem“ to zneužívají a schválně rozesílají fotky žádostí, kde rodič žádá o pomoc pro celou rodinu. „Chtějí tím vyvolat vlnu závisti, nenávisti a bohužel i násilí, kterému už čelí nejen ukrajinská komunita, ale i naši úředníci,“ sdělil ministr s tím, že to považuje za naprosto odporné: „Ukrajinci k nám nepřišli čerpat dávky, ale kvůli přežití!“

Jeho slova v komentářích pod příspěvkem potvrdil i poslanec Tom Philipp. „Měl jsem doma čtyři Ukrajinky. Slušné, pohodové ženy. Všechny uprchly poté, co Rusáci vybombardovali jejich města – ekonomický kalkul v tom žádný nebyl. Přišly jen v tom, co měly na sobě. Hned se zapojily do společnosti/práce. Dvě se po půl roce vrátily domů a dvě si po dvou letech našly byt a žijí zde dál. Pomáhejme Ukrajině, nejvíc tím pomáháme sami sobě,“ napsal Philipp.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Drak, který chrlí oheň a ničí ruské úkryty. Ukrajinci přišli s novou bojovou technikou

Tagy:
Marian Jurečka společnost Twitter Ukrajina politika bydlení mezinárodní vztahy KDU-ČSL uprchlík sociální dávky Tom Philipp Úřad práce České republiky uprchlíci a vnitřně vysídlené osoby