Spolu hrozí v eurovolbách nepříjemné překvapení. Je to špatný nápad, varuje senátor z ODS

Přestože se pohledy ODS a TOP 09 s KDU-ČSL v mnoha otázkách o dalším směřování Evropy liší, do eurovoleb, které se konají příští rok v červnu, budou kandidovat společně pod značkou Spolu. Lídrem kandidátky má být europoslanec za ODS Alexandr Vondra. Jak zjistila redakce CNN Prima NEWS, především u občanských demokratů rozhodnutí spojit se s dvěma menšími stranami vyvolává bouři nevole.

Vlastimila Tlustého, bývalého vlivného člena ODS, který ve vládě Mirka Topolánka krátce působil jako ministr financí, zpráva o tom, že ODS, TOP 09 a KDU-ČSL vytvoří do evropských voleb společnou kandidátku pod značkou Spolu, potěšila. „Vítám to, protože dnešní ODS s původní pravou ODS nemá už nic společného. Pokud ta levá ODS dělá všechno jinak, než by dělala ta pravá, je správně, že vystupuje pod jiným jménem a nemate voliče tou původní značkou,“ uvedl Tlustý pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Válka na Ukrajině skončí brzy a Fiala přijde k rozumu. Projevu Putina všichni tleskali, žádná delegace neodešla, vzkázal ze summitu v Pekingu Jiří Paroubek

Zbytečný ústupek dvěma menším stranám

Někdejší předseda ODS a premiér ČR Mirek Topolánek rozhodnutí ODS kandidovat do evropského parlamentu společně s dvěma menšími stranami nechtěl hodnotit. „Jako bývalý předseda ODS nemám potřebu v negativním smyslu komentovat dění v ODS. Takže k tomu neříkám nic,“ prohlásil Topolánek pro CNN Prima NEWS.

Vyjadřovat se nechtěl ani Petr Nečas, bývalý předseda ODS a premiér ČR.

Skepticky se ke společné kandidátce staví senátor za ODS Lumír Aschenbrenner. „Společná kandidátka do eurovoleb je pro ODS špatný nápad, je to ideový oheň a voda,“ uvedl. „Považuji to za zbytečný ústupek občanských demokratů dvěma menším stranám. Dá se totiž očekávat, že při mnoha budoucích hlasováních se v Evropském parlamentu zase rozdělíme. Navíc není vůbec jasné, co by to mělo přinést ODS. Strana, alespoň tomu nasvědčují všechny dostupné průzkumy, zajistí nějaký zisk menším koaličním stranám a sama sobě podle všeho ubere,“ míní senátor.

Antibabiš už fungovat nemusí

Evropská politika TOP 09 je podle něj velmi rozdílná od toho, co chce ODS. „Je to vidět už dnes přímo v Evropském parlamentu. Jak moc se například shodnou občanský demokrat Alexandr Vondra a topkař Luděk Niedermayer, který má názorově blízko k Pirátům? Ideové i praktické rozdíly jsou u nich zcela zásadní. Když bude chtít někdo volit v eurovolbách Vondru, proč by měl svým hlasem pro společnou kandidátku volit současně i Niedermayera? Kalkul, že to přispěje koalici Spolu, se může ukázat jako chybný. Vždyť to, co fungovalo jako ‚velký Antibabiš‘ ve volbách do Poslanecké sněmovny na podzim 2021, nemusí právě při rozdílných pohledech na Evropskou unii příští rok v červnu zabrat,“ prohlásil dále Aschenbrenner.

Může vzniknout pachuť jako mezi Piráty a STAN

Ten se obává i možného kroužkování hlasů. „I dnes se dá odhadnout, komu se společná koalice do eurovoleb vyplatí. Určitě více TOP 09 a KDU-ČSL, kterým jinak hrozí, že by nemusely mít žádné europoslance. ODS bude mít naopak spíše o nějaký ten mandát méně. Záleží na přesném složení kandidátky, jenže svoji roli mohou sehrát i přednostní hlasy. I když se všechny tři strany dohodnou, že svým příznivcům nebudou doporučovat kroužkování, pánem je volič. A ten kroužkovat bude. Pak se můžeme dočkat různých překvapení, která pravděpodobně nemusí být pro některou ze stran Spolu příjemná. Z toho pak může vznikat podobná pachuť jako mezi Piráty a STAN po posledních parlamentních volbách. Hlavním problémem ovšem je, že jedna kandidátka Spolu do voleb do Evropského parlamentu nedává smysl z ideologického hlediska. A o ideje by přece jen i v politice taky mělo jít,“ zdůraznil senátor.

Volby do Evropského parlamentu se uskuteční v červnu příštího roku. ČR bude volit 21 europoslanců, kteří budou po dobu pěti let zastupovat Česko v europarlamentu.

Spolu jdou do eurovoleb společně:

Tagy: