Spolu umělým slepencem? ODS v europarlamentu často hlasuje jinak než TOP 09, ukazuje analýza

Petr Fiala, Markéta Pekarová Adamová a Marian Jurečka

Je vznik koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) pro evropské volby 2024 logickým spojením, nebo umělým slepencem? Stránka Europarlament přehledně zveřejnila analýzu, z níž například vyplývá, že se zástupci ODS a TOP 09 shodnou během hlasování jen v 61 procentech případů. Vrcholní představitelé trojkoalice, kteří společný postup oficiálně oznámili v pátek, si však za rozhodnutím stojí.

„Koalice Spolu pokračuje. Znovu do toho jdeme společně. Poslední tři roky ukázaly, že to má pro české občany velký smysl. Pečlivě jsme celou věc zvažovali. Jsem rád, že rozhodnutí bylo přijato nejvyššími orgány našich stran,“ řekl premiér Petr Fiala (ODS) během svého pátečního projevu.

ČTĚTE DÁL: Černochová není ministryní ptáčků. Večer by si měla zamykat mobil do trezoru, říká Klempíř

Kromě Fialy se brífinku zúčastnili také zbylí dva předsedové stran Marian Jurečka (KDU-ČSL) a Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) i europoslanci Alexandr Vondra, Veronika Vrecionová (oba ODS), Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) a Luděk Niedermayer (TOP 09). Přítomen byl také šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Účastí vrcholných představitelů na společné tiskové konferenci chtěli zástupci Spolu zcela jistě ukázat jednotu. Jaká je ovšem realita v samotném Evropském parlamentu? Stránka Europarlament přehledně zveřejnila novou analýzu, která na základě dat z výpisu hlasování na plenárních zasedáních ukazuje, jak si jsou strany Spolu názorově blízké.

ODS a TOP 09

  • Shoda 61 procent, neshoda 39 procent

ODS a KDU-ČSL

  • Shoda 64 procent, neshoda 36 procent

KDU-ČSL a TOP 09

  • Shoda 85,5 procent, neshoda 14,5 procent

„Europoslanci od počátku svého mandátu v roce 2019 hlasovali celkem v 15 395 jmenných hlasováních. Statistika porovnává jednotlivá hlasování, zda hlasovali pro, proti, nebo se zdrželi, a zobrazuje, jak moc jsou od sebe názorově vzdáleni,“ vysvětlila stránka Europarlament přehledně.

Zároveň zmínila, že bližší spojení KDU-ČSL s TOP 09 je dáno i skutečností, že jsou součástí stejné unijní frakce – patří k lidovcům (EPP). ODS je členem konzervativců a reformistů (ECR). Vládní strany Evropskou unii vnímají dost různorodě a mají odlišné pohledy například na zahraniční politiku, migraci, životní prostředí, energetiku, boj proti dezinformacím či přijetí eura.

Zatímco ODS jako konzervativnější a více euroskeptická strana tíhne spíš k současnému Polsku, Velké Británii či Itálii, TOP 09 se více profiluje jako progresivističtější subjekt, který více pokukuje po západoevropských státech. Někde mezi tím pak jsou lidovci – na jednu stranu velmi proevropští, na tu druhou ale sociálně konzervativní.

Pekarová: Nemá smysl pitvat se v odlišných názorech

I proto se o společné kandidátce Spolu do evropských voleb jednalo dlouhé měsíce. Jasno mělo být již v září, celý proces domluvy se však výrazně protáhl. Fiala a spol. plán společné cesty definitivně oznámili v pátek, což potvrdili podepsáním memoranda. Rovněž představili programové desatero, které mimo jiné obsahuje pohledy trojkoalice na svobodu, bezpečnost, konkurenceschopnost i zelená témata.

Společnou kandidátku povede Alexandr Vondra, který přitom dlouhodobě prosazoval, aby šli občanští demokraté samostatnou cestou. Podobný pohled sdíleli i další europoslanci z ODS. Větší zájem o spojení jevili zástupci TOP 09 a KDU-ČSL. Velmi důležitý a zřejmě také klíčový byl nakonec postoj předsedů jednotlivých subjektů v čele s Fialou, který značku Spolu dlouhodobě podporoval i do Evropského parlamentu.

Pekarová k některým různým postojům uvedla následující: „Nemá smysl pitvat se v názorech, u nichž máme odlišné pohledy. Naše jednota tkví v rozmanitosti. Když budeme držet spolu, máme velkou šanci Evropské volby vyhrát.“ Šéfka Sněmovny a TOP 09 rovněž během brífinku připomněla úspěchy koalice v posledních sněmovních, komunálních i senátních volbách.

„Vedli jsme intenzivní diskuse. V posledních dnech jsme se rozhodli, že do toho půjdeme spolu. Stojím za tím a vážím si nabídky, abych byl v čele. Shoda, které jsme dosáhli, mi rozhodnutí ulehčila. Volby můžeme vyhrát, i když to nebude lehké. Udělám vše pro to, aby se to podařilo,“ dodal Vondra.

V europarlamentu sedí aktuálně čtyři zástupci ODS, dva poslanci KDU-ČSL a tři mandáty získala TOP 09, která ale kandidovala společně se STAN. Příští volby do Evropského parlamentu se uskuteční v červnu 2024.

Tagy: