Lukáš Kovanda o drahotě potravin
Druhá nejlidnatější země světa přitvrzuje svou exportní zemědělskou politiku. Indie krátce po zákazu vývozu pšenice přistoupila také k výraznému omezení exportu cukru. Tamní farmáři mohou do zahraničí během letošní cukrové sezóny dodat nejvýše deset milionů tun sladidla. Jeho ceny proto začaly šplhat vzhůru. Jak dopadne zákaz exportu indického cukru na Česko?
„Indické omezení vývozu cukru jistě není ku prospěchu věci. Jeho cena asi ještě trochu poroste, ale nemyslím si, že by to mělo být tak dramatické jako doposud,“ řekl CNN Prima NEWS agrární analytik Petr Havel. Podle něj je pravděpodobné, že se bude opakovat scénář jako u obilí. Také v jeho případě totiž Indie omezila vývoz, ceny se však bezprostředně poté zvýšily relativně málo.
„Pokud se nemýlím, tak to bylo něco přes pět procent. Ten největší cenový vzestup ale u pšenice nastal už během uplynulého roku, kdy tam ten růst byl asi o sto procent,“ dodal Petr Havel. Jakékoli omezení vývozu cukru na světový trh však podle něj nepochybně přispívá k tlaku na jeho zdražování.
Češi jsou cukrově soběstační
Indie omezila vývoz cukru na letošní sezónu na maximálně deset milionů tun. Doposud byly podle agentury Reuters podepsány kontrakty na export 8,5 milionu tun, z čehož vyplývá, že Indie do světa pustí už jen zlomek ze své produkce, která v letošním roce dosáhne asi 35,5 milionu tun.
Česká republika je v produkci cukru soběstačná, byť se míra její soběstačnosti za poslední léta výrazně snížila. Ještě v roce 2016 dosahovala produkce téměř 173 procent domácí spotřeby, v roce 2020 to bylo už jen necelých 135 procent. V případě pšenice je tento poměr výrazně příznivější, přesto její cena za uplynulý rok stoupla na dvojnásobek.
Cukr ještě zdraží, míní ekonomka
„Obávám se, že cukr přece jen ještě výrazně zdraží. Indie jej sice vyváží převážně do okolních nebo geograficky blízkých zemí, ale odbytiště indického cukru je také v Somálsku nebo Saúdské Arábii. Pokud tam cukr bude chybět, začnou jej tyto země shánět jinde. Podobně jako to zažíváme v případě obilí,“ upozornila pro CNN Prima NEWS Veronika Hedija, ekonomka z jihlavské Vysoké školy polytechnické.
Jak moc ale cukr zdraží, si netroufla odhadnout. „Podle Českého statistického úřadu jeho cena v obchodech vzrostla za poslední rok asi o třetinu. Kam se vydá v dalších měsících, je opravdu těžké předpovědět. Určitě se bude projevovat sezónnost, takže vyšší ceny bych očekávala krátce před Vánoci, kdy lidé začínají péct cukroví,“ dodala.
Podle Petra Havla bude také záležet na letošní úrodě. „Zatím se zdá, že to žádná katastrofa nebude. A to platí pro celou severní polokouli, kde vzniká většina světové rostlinné produkce,“ řekl CNN Prima NEWS. Jedním z důležitých faktorů však bude délka trvání války na Ukrajině, byť ta má podle Havla dopad spíše na produkci a ceny obilí než na cukr.
Kilogram stojí přes 20 korun
„On ani tak není problém s objemem produkce, jako s tím, že Ukrajina nemá jak svou zemědělskou produkci dostat na cílové trhy. Vlaky lodní dopravu nenahradí. Málokdo si ale vzpomene, že ještě před několika lety byla Ukrajina čistým dovozcem obilí, nikoli vývozcem. Očekávám tedy, že se v tomto smyslu možná vrátíme o pár let zpět,“ uzavřel Petr Havel.
Průměrná cena kilogramu krystalového cukru činila v Česku v 19. týdnu letošního roku (9.–15. 5.) 20,55 koruny. Před rokem stál cukr 15,34, tedy téměř stejně jako v roce 2020, kdy Česko čelilo první vlně pandemii koronaviru. Přesto je cukr v českých obchodech lacinější než v září 2014, kdy se jeho cena zatím naposledy dostala nad 20 korun za kilogram.