Kdo je nastupující britská premiérka? „Nová Thatcherová“ na sebe upozornila i nevěrou

Liz Trussová

Johnsona v čele Konzervativní strany nahradí Trussová

Novou britskou ministerskou předsedkyní se stala Liz Trussová, nahradila končícího premiéra Borise Johnsona. Ačkoliv je jí teprve 47 let, má za sebou již velmi dlouhou politickou kariéru. Britská média upozorňovala, že se během ní snaží působit po vzoru Železné lady Margaret Thatcherové. Zároveň má však za sebou i několik kontroverzních okamžiků. V minulosti například volala po konci monarchie ve Velké Británii. Kromě toho na sebe upozornila i mimomanželským poměrem s kolegou.

Více než 80 tisíc členů britských konzervativců v pondělí odpoledne rozhodlo o tom, že to bude právě Trussová, kdo tradiční britskou stranu povede v příštích letech. Ve stranickém hlasování porazila exministra financí a vycházející hvězdičku partaje Rishiho Sunaka (42). Nyní tak stojí před dosud nejtěžší zkouškou svého života – postaví se do čela tradiční západní velmoci coby ministerská předsedkyně.

Schopnosti a dovednosti na to podle všeho má. Trussová je ve svých 47 letech mimořádně protřelou političkou, která dobře ví, jak funguje britská i mezinárodní politika. Členkou Dolní sněmovny britského parlamentu je od roku 2010, přičemž za tu dobu v jednotlivých vládách, které od tohoto roku až dodnes vždy stavěli konzervativci, zastávala celou řadu postů.

Životní prostředí a potravinářství, spravedlnost, finance, mezinárodní obchod a naposledy zahraniční věci a rovné příležitosti. Tato ministerstva Trussová v uplynulých letech postupně vedla. Vládní působení pro ni tedy není žádnou novinkou a tím pádem by pro ni post ministerské předsedkyně neměl být velkou změnou. Konzervativci zjevně vsadili na zkušenost.

Britská média upozorňují na to, že její příznivci ji často přirovnávají k Margaret Thatcherové. Trussová se stejně jako věhlasná bývalá premiérka Velké Británie hlásí k ekonomickému liberalismu a jako vítězka stranického klání slíbila, že proškrtá některé daně uvalené na britské občany.

Zároveň se i ona sama na sociálních sítích snaží jako Thatcherová působit. Britský deník The Guardian před časem upozornil na dvě fotografie, které Trussová zveřejnila, přičemž je velmi patrné, že inspiraci našla právě v ikonických snímcích s Thatcherovou. Jde o její fotku před ruským Kremlem či snímek z tanku.

Konec monarchie i legalizace konopí

Trussová byla do funkce ministerské předsedkyně uvedena již během úterý, kdy se setkala s královnou Alžbětou II. Před lety přitom budoucí lídryně Velké Británie volala po tom, aby monarchie v zemi skončila.

Před rokem 1996, kdy se stala členkou konzervativců, byla totiž členkou Liberální demokracie. Nelibost k monarchii dala najevo na akci v Brightonu v roce 1994. „My liberální demokraté věříme v příležitosti pro všechny. Nevěříme lidem, kteří se narodili kvůli tomu, aby vládli,“ prohlásila tehdy Trussová.

„Liz v sobě měla velmi silný liberální aspekt,“ řekl pro BBC její bývalý kolega Alan Renwick. Ten dokonce zmínil, že Trussová se v době svého působení u Liberálních demokratů stala příznivkyní legalizace konopí. Od své původní strany však přešla k Toryům zhruba v době, kdy končila svá studia na Oxfordské univerzitě. Její rodiče, kteří údajně byli spíše levicoví, to tehdy velmi překvapilo.

Budoucí premiérka ustála nevěru

Volání po konci stávajícího uspořádání není jedinou kaňkou, kterou jí její kritici můžou zazlívat. Má totiž i rodinný škraloup.

Od roku 2000 je jejím manželem účetní Hugh O'Leary. To je ostatně i původní zaměstnání Trussové. V roce 2004 až 2005 však na sebe upozornila nemanželským poměrem se svým stranickým kolegou Markem Fieldsem, kterého jí konzervativci přiřadili coby mentora. Nevěra vyšla najevo až o několik let později a Trussové pořádně zatopila, neboť hrozilo, že ji kvůli tomu strana nenominuje do voleb.

Nakonec se však do Dolní sněmovny britského parlamentu dostala a dokonce se jí podařilo udržet i své manželství. Fields takové štěstí neměl, jeho manželka se s ním kvůli aférce rozvedla. Kuriozitou je, že se Trussová s Fieldsem následně potkávala v parlamentu a později i v rámci širší vlády.

Trussová slibuje řešení cen energií

Boris Johnson své nástupkyni zanechává zemi zatíženou různými krizemi, ať už jde o energie či ekonomickou situaci občanů Velké Británie, přičemž ostrovní království navíc vyvedl z Evropské unie. Je paradox, že Trussová byla původně zastánkyní toho zůstat v EU. „Nechci, aby moje dcery vyrůstaly ve světě, kdy budou potřebovat vízum či pracovní povolení do Evropy,“ prohlásila před lety. Nakonec však otočila a zhruba po roce prohlásila, že brexit Velké Británii přinese příležitosti.

Trussová v krátkém projevu po pondělním oznámení výsledků vnitrostranických voleb poděkovala „svému příteli“ a končícímu premiérovi Borisi Johnsonovi. Ten se v reakci na dlouhotrvající krizi důvěry veřejnosti i spolustraníků rozhodl v červenci ohlásit svůj konec. Čekalo se pouze na jeho nástupce, respektive nástupkyni.

„Budu vládnout konzervativně. Prosadím odvážný plán snížení daní, který přinese růst naší ekonomice. Vyřeším krizi cen energií,“ prohlásila Trussová. Slíbila také „velké vítězství“ konzervativců ve volbách v roce 2024.

Tagy: