Klíčové jednání s Babišem. Opozice chce otevřít školy i kadeřnictví a testovat v lékárnách

Kadeřnictví

Babiš a jednání s opozicí (Zdroj: CNN Prima NEWS)

V Poslanecké sněmovně proběhlo v úterý důležité jednání. Vláda se sešla se všemi parlamentními stranami kvůli koronavirovým opatřením a pandemickému zákonu. Koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) chce prosadit, aby kabinet otevřel například kadeřnictví či kosmetické salony, podmínkou návštěvy by byl negativní test na COVID-19. Podle opozice by se mělo testovat na co nejvíce místech, třeba i v lékárnách.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) po jednání uvedl, že resort zdravotnictví připomínky opozice k pandemickému zákonu vypořádá a pokusí se je zapracovat. Předlohu by chtěl Hamáček ve Sněmovně projednat ve čtvrtek.

Politici řešili i to, jak by se měla změnit koronavirová opatření. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) už avizoval, že 22. února by se mohly otevřít všechny obchody.

Koalice Spolu například navrhuje, aby se otevřely i služby, jako jsou kadeřnictví či kosmetické salony, fungovat by podle ní měli i všichni pedikéři, maséři či fyzioterapeuti. Podmínkou pro využití služeb by měl být negativní test na koronavirus, který nebude starší než 48 hodin. Kadeřnice a kosmetičky by se měly nechávat testovat dvakrát týdně.

Opoziční strany také volají po návratu dětí do škol. Jako první by se měli vrátit žáci z 1. stupně, závěrečné ročníky a studenti, kteří mají na středních školách praktickou výuku. Pro 2. stupeň by si opozice představovala střídavou výuku, děti by například jeden týden měly školu z domova, další týden by se vrátily do lavic.

Děti i učitelé by měli nosit respirátory. „Vybavme je na náklady státu respirátory FFP2 a vyžadujme používání respirátorů i v městské hromadné dopravě a na zastávkách,“ stojí v návrhu.

Vláda počítá s tím, že by návrat dětí do lavic začal 1. března. Záleží ale na tom, jestli bude dost antigenních testů.

Opozice také apeluje na vládu, aby co nejvíc očkovala. Než budou lidé proočkovaní, stěžejní je testování. „Umožněme lidem, aby se mohli samotestovat, eventuálně antigenní test podstoupit v lékárně,“ uvádí opozice.

Méně šikany, více ochrany

Otevřít by se podle návrhu měly i obchody, muzea a galerie. Návštěvníci by pak museli nosit FFP2 respirátory.

„Je to mix rozumných opatření, která konzultujeme s odborníky,“ prohlásil šéf KDU-ČSL Marian Jurečka. „Méně šikany, ale více ochrany,“ shrnul šéf poslaneckého klubu TOP 09 Vlastimil Válek.

„Patříme v otázce pandemie k nejhorším zemím v Evropě. Nechceme tomu přihlížet. Chceme, aby s námi vláda jednala. Jednání se vracejí do Sněmovny,“ prohlásil lídr ODS Petr Fiala.

Tagy: