Klvaňa: Putinovi toho hodně prošlo od Čečenska po Sýrii. Proč by to nezkusil znova?

Klvaňa, Richterová a Němec o situaci na Ukrajině

Ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi prošlo mnoho útoků. Myslel si, že u Ukrajiny to bude stejné. Přepočítal se. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl bývalý vládní zmocněnec pro komunikaci radaru Tomáš Klvaňa. Podle bývalé prokurátorky Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii Anny Richterové má každá válka svá pravidla.

Ruská invaze na Ukrajinu začala ze středy na čtvrtek 24. února. „Celá válka na Ukrajině je o tom, že Rusové naprosto nepředpokládali, že to bude probíhat tímto způsobem. Nečekali, že se Ukrajina bude takto bránit,“ vysvětlil bývalý velitel Útvaru speciálních operací Vojenské policie Lumír Němec, který též byl hostem pořadu.

Někteří lidé Putina přirovnávají k Adolfu Hitlerovi. „Je tam řada paralel, ale myslím, že je to zavádějící. Putin pro mě není šílenec. Je v jakémsi svém světě racionální hráč. Postupuje podle své vlastní logiky,“ má jasno Klvaňa.

Putinovi všechno procházelo

„Když v roce 2008 zaútočil na Gruzii, prošlo mu to. Anektoval Krym a prošlo mu to. Srovnal se zemí Aleppo, aniž by Američané v Sýrii hnuli prstem. Myslím, si, že to je člověk, který si to racionálně vyhodnotil a řekl si, že když mu všechno prošlo, proč by to nezkusil dál. Myslím si, že se přepočítal. Ukrajina není Čečensko. Blízkost Ukrajiny k EU a snaha o vstup do evropsko-atlantských struktur je kartou, která se obrátila proti němu,“ dodal Klvaňa.

Podle Klvani se může blížit začátek konce Putinova režimu. „Spíše bych si vsadil na změnu tváří, na jakéhosi přívětivějšího státníka, než je prezident Putin,“ predikoval Klvaňa. „Jsou tu největší sankce, které jsme kdy viděli uvalit na jakýkoliv stát. Rusko se ocitne v obrovské ekonomické a politické izolaci,“ řekl Klvaňa.

Ruský prezident válečným zločincem?

Prokurátor Mezinárodního trestního soudu oznámil, že začíná vyšetřování možných válečných zločinů, zločinů proti lidskosti či genocidy na Ukrajině. „Musíme si ale uvědomit, že Putin je hlavou státu. Rusko není členem Mezinárodního trestního tribunálu. Má imunitu proti trestnímu stíhání. Pokud by se nezměnila politická situace, bude obtížné, aby se před tribunál dostal. Nic nemůžeme vyloučit, ale bude to trvat a nejsem velkým optimistou,“ přiznala Richterová.

„Válka má svoje pravidla a toto válečný zločin s největší pravděpodobností bude. Potřebujeme mít důkazy. Všechny válečné zločiny musíte dokázat. I Když máme záznam, bude muset být přezkoumán, aby náhodou nešlo k manipulaci s materiálem,“ vysvětlila Richterová.

Tagy: