Vztah mezi Babišem a Zemanem je byznys. S šéfem BIS si prezident léčí ego, říká Kmenta

Jmenování Babiše premiérem.

Rozhovor s Kmentou

Vztah mezi premiérem a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem a prezidentem Milošem Zemanem je byznys. Babiš ví, že Zemana potřebuje. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl investigativní novinář a spisovatel Jaroslav Kmenta.

Ve svých knihách jste dlouhodobě vztah Andreje Babiše s Milošem Zemanem sledoval. Odkdy se znají?
Už od konce 90 let. Myslím si, že na začátku vztahy nebyly tak hluboké, jako jsou dneska, ale velmi se registrovali. Zejména proto, že Babiš jako podnikatel inklinoval k sociální demokracii. On si k ní našel mnohem pevnější a zajímavější vztah než k pravicovým stranám. V podstatě se dá říct, že Babiš vyrostl na politickém vlivu sociální demokracie, to znamená včetně Zemanovy vlády. Po Zemanově přišla Špidlova, Grossova a Paroubkova vláda. Osm let své impérium budoval na základě toho, že měl velmi dobré vztahy se sociální demokracií.

V podstatě si čistě pragmaticky vyšli vstříc, protože Babiš v té době chtěl privatizovat celou řadu svých podniků a věděl, že potřebuje vstřícnou ruku vlády. Přišel s mnohými nabídkami, u kterých jsme nevěděli, proč to tak je, ale vláda mu to dávala a všelijak a všemocně umožňovala vždycky do státního podniku dosadit nějaké jeho manažery. Ti si státní nebo polostátní podnik očekovali a pak měl vždycky kvalitní informace k podílům nebo privatizacím podniků lehčeji a snadněji.

Pak jsem později přišel na to, čím to bylo. Byl to takový utajený dar, který se datuje rokem 1997. Sociální demokracii zprostředkovaně přišel přes panamský fond od firmy Beltomate. Až po dlouhé době jsem rozklíčoval, že za touto firmou stáli lidé kolem Babiše a on sám. Myslím, že někde tam lze hledat prvopočátky jejich vztahu.

Takže se dá říci, že Babiš tenkrát pomohl sociální demokracii sehnat peníze, aby mohla dál fungovat, postavit kampaň a byl to výměnný obchod?
Přesně tak, byl to výměnný obchod. V našich zeměpisných šířkách přišel businessman, který měl plán a nabídku, dal ji politikovi nebo politické straně a ta ji neodmítla.

A pak bylo ticho po pěšině, nebo probíhala nějaká vazba mezi Babišem a Zemanem?
Dejme tomu, že hraniční pro jejich vztah byla privatizace Unipetrolu, největšího gigantu v petrochemii. Tam totiž vláda Zemana vyhověla Babišovi a v první privatizaci ho prodala firmě Agrofert. Pak se ale záhy ukázalo, že to byla špatná volba, protože Babiš z nějakých dodnes nevysvětlitelných důvodů to asi po tři čtvrtě roce vzdal a dal od toho ruce pryč. A to Zemana hrozně naštvalo, protože privatizaci garantoval svým jménem a i tím, jak se choval. Tohle pro něj bylo drama, které si mezi sebou asi nedokázali vysvětlit.

To znamená, že Zeman od roku 2001 až 2002 vztah s Babišem korigoval a byl chladným. To ale neznamenalo, že by Babiš byl bez politické podpory. On si našel velmi blízké vztahy s následovníky Zemana, a to hlavně se Stanislavem Grossem. Poté to byl mezi Babišem a Zemanem bezbřehý vztah až do období 2011 až 2013, kdy se zase potřebovali.

Ukázalo se, že Babiš se svojí silou jde do politiky. ANO se stalo druhou nejsilnější politickou stranou, od roku 2014 šel do vlády. Předtím ještě byly prezidentské volby, které se konaly na základě referenda. Tam se hrály hry o to, kdo komu a jak půjčí své voliče. Byl to zcela pragmatický obchod.

Řekl bych, že vztah mezi Babišem a Zemanem je postavený vyloženě jenom na byznysu. Zeman je těžký pragmatik. Babiš je těžký obchodník. Babiš svůj systém, pojímání světa, převzal ze svého obchodu do politiky. Myslím, že to jde vidět na každém kroku a se Zemanem to byla partie, která bych skoro řekl, že se očekávala poté, co Zeman koncem 90. let uzavřel velmi pragmaticky opoziční smlouvu s ODS, respektive s Václavem Klausem. Udělal něco podobného i nyní – uzavřel nepsanou opoziční smlouvu s Babišem. To podle mého trvá dodnes.

Jejich vztah není ideální v tom, že by se milovali, zaláskovali a chodili spolu za ručičky. Ono to tak může vypadat, protože v záběrech vidíme, jak se spolu schází a koordinují vládu a vládní kroky, často si vyjdou vstříc a pochválí se. Jenže pokud dojde k nějakým zásadním tématům, mají často odlišné názory. Bylo to velmi dobře vidět na dvou, třech strategických věcech, kde byl obrovský střet zájmů Zemana s postojem Babiše. Hlavně šlo o dostavbu jaderné elektrárny Dukovany, případu s licencí pro čínský Huawei a v neposlední řadě o aféry Vrbětice, kde se ukázalo, že ruští špiony tady zřejmě dělali nějaké nelegální operace.

Zeman vždycky tlačil na to, aby se trošičku vyhovělo víc Číně nebo Rusku v tom, abychom je buď příliš nekritizovali, nebo abychom jim neházeli takové klacky pod nohy, jak by si zasloužily za to, co tady udělaly. Babiš vždycky přizpůsobuje chování vztahu s prezidentem. Uvědomuje si, že jestliže prezidentovi na nějakém tématu hodně záleží, chce na misku vah postavit obchod. „Když chceš, abych odvolal šéfa BIS, tak mi vyhovíš v tom a tom“. Nevím, co konkrétně, ale nepochybuji, že se tam takové zákulisní hry hrají.

Myslím si, že teď se nacházíme v době, kdy je v jejich vztazích bod zlomu. Zeman v těchto chvílích nedělá nic jiného, než že atakuje premiéra Babiše nebo celou vládu. Je to prostřednictvím problémů s BIS.

A není BIS jen záminkou? Je něco, proč by Zeman měl Babiše opravdu potřebovat?
Zeman chce dosáhnout svého. Musíme to pojímat tak, že v dané chvíli není běžný politik a srovnávat ho se státníky v jiných zemích. On je úplně jiný v tom, že dnes je v politice také proto, aby se pomstil těm, kteří mu nejdou na ruku, nebo mu bodli kudlu do zad. Ať to bylo s bývalými nebo některými současnými reprezentanty sociální demokracie, kteří kdysi v roce 2002 až 2003 mu nevyjádřili podporu při prezidentské kandidatuře.

Nebo později, když se objevil někdo, kdo ho kritizoval, ať to byli univerzitní profesoři, nebo různí lidé ve funkcích. Ředitel BIS je ve stejné kategorii, akorát u toho už se dlouhou dobu prezidentovi nedaří personální zvrat. To znamená, že Andrej Babiš velmi pevně drží ředitele BIS. To se Zemanovi nelíbí. Jediné, čeho jsme tady dneska svědky, je vnitro-koaliční válka.

Koaliční říkám proto, že prezidenta Zemana považuji za důležitého hráče a koaličního partnera premiéra Babiše, protože bez jeho vlivu a zákulisních dohod, které má třeba s komunisty nebo možná i s SPD, by často neprohlasoval některé důležité zákony nebo jednání ve Sněmovně. Říkám, že mezi nimi je poziční válka, vnitro-koaliční spor, ale není tady něco, že bychom se měli strachovat, že „BIS něco, tam to vybuchlo a prezident říká, že odposlouchávají ústavní činitele“. On to vždycky řekne proto, že premiéra a vládu tlačí, aby ho odvolali. Dělá a bude pro to dělat všechno.

Uvidíme, co se za měsíc před volbami stane. Když Babiš nepřistoupí na hru Zemana, myslím, že prezident půjde i proti Babišovi a třeba se stane, že před volbami začne okopávat ANO a bude dávat najevo, aby i jeho voliči, kterých má hodně, pro stranu nehlasovali. Nebo se domluví a za 14 dní nebo tři neděle se dozvíme, že premiér Babiš odvolává ředitele BIS. To si myslím, by byl znak pokračující koalice mezi Babišem a Zemanem.

Když se teoreticky zeptám – chce Zeman odvolání Michala Koudelky proto, aby se mu splnilo to, po čem si „dupl,“ anebo chce reálně pomoci Rusku a Číně?
Myslím si, že z 80 procent je to o tom, že prezident si chce vyléčit své ego, protože v tomto je hodně ješitný. Chce dokázat, že má moc a sílu. Samozřejmě tím i dává najevo signál svým partnerům na východě, ať je to Rusko, nebo Čína.

A myslíte si, že to Babiš udělá?
Myslím, že to pro Koudelku nakonec skončí špatně a vláda ho odvolá, ale to je jen můj dojem z nastavené situace. Pro Babiše je vždycky důležitější to, aby vyhrál volby.

Jeden ze spolupracovníků CNN Prima NEWS řekl, že v posledních dnech Zeman o Babišovi v souvislosti s BIS mluvil jako o „podrazácké svini“. Zajímá mě, jestli si myslíte, že hrozí konec partnerství.
Můj názor je, že to zase uhrají a půjdou dále, protože se v dané situaci vzájemně potřebují. Kdyby Babiš cítil, že ve volbách bude mít i bez Zemana a jeho klidného sousedství 51 procent, vykašle se na to a se Zemanem válku povede. Zatím to tak ale tak nevypadá.

Nebo se Babiš vzmuží a i přes to, že bude vědět, že by Zemana potřeboval, půjde do války. To si ale myslím, že je dost nepravděpodobné vzhledem k modu operandi, který jsme tady dosud viděli. Zeman hraje dominantní hru a může si dělat, co chce. Nemá, co ztratit – není volitelný, za rok a půl skončí ve funkci, definitivně půjde do důchodu. Chce si hru, kterou začal, dohrát. Bohužel Andrej Babiš na to skočil a tu hru hraje osm let hraje.

Tagy: