Svou raketu neuslyšíš, je to „ruská ruleta“. Kocáb popsal misi na Ukrajině, zamířil k frontě

Hudebník Michael Kocáb navštívil Ukrajinu, zamířil i na frontu.

Hudebník Kocáb o humanitární cestě na Ukrajinu

Hudebník Michael Kocáb se na konci ledna vrátil z mise na Ukrajině, kam zamířil s konvojem potřebných sanitárních vozů. Na vlastní kůži zažil každodenní život tamních obyvatel, noční letecké poplachy či ostrou cestu na jednu z vojenských základen přímo na frontě. Šlo o bojové podmínky první třídy, jak sám pronesl. Mezi troskami domů ve městě Izjum mimo jiné nazpíval píseň Sebastián s ukrajinskou pianistkou.

Muzikanta překvapila atmosféra ve městech, která se nachází v blízkosti frontové linie. „Myslel jsem si, že jakmile se ozve poplach, všichni poběží do krytu. To jsem zažil v Kyjevě, kde už na bombardování nejsou tak zvyklí. Jenže tady si z toho už začali dělat méně než na začátku konfliktu. Jdou do cukrárny a kašlou na to,“ popsal Kocáb.

K TÉMATU: Jak začala válka na Ukrajině? Zlomový byl rok 2014, o osm let později Rusko rozpoutalo masakr

Místní obyvatelé nepůsobili podle hudebníka nijak depresivně. „Mají několik průpovídek, třeba: ‚Neposlouchej ty výbuchy, svou raketu stejně neuslyšíš‘ nebo ‚Je to ruská ruleta‘,“ řekl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Jednu z tolik potřebných sanitek, které vezli v konvoji na frontu, řídil právě Kocáb. „Slováci nasbírali asi čtyři desítky zdravotnických a terénních vozů, které na bojiště poslali ve čtyřech kolonách. Účastnil jsem se té poslední. Tohle málo pro ně můžeme udělat,“ konstatoval.

Při té příležitostí měl mimo jiné možnost nahrát s ukrajinskou pianistkou Anastásií Ščerbakovou svou píseň Sebastián, a to přímo v rozbombardovaném městě Izjum.

Při cestě na vojenskou základnu zažil i velmi nepříjemné chvíle. „Řekli nám, abychom si vypnuli telefony kvůli viditelným signálům. Jeli jsme velmi pomalu a několik kilometrů před cílem nám přikázali i zhasnout světla. Ploužili jsme naprostou tmou v koloně, byly to bojové podmínky první třídy,“ popsal muzikant.

Při příjezdu si mezi prvními věcmi povšiml siluet vojáků se zbraněmi mezi stromy, kteří objekt hlídali. „Bylo to opravdu naostro, protože jsme se nacházeli v centru boje,“ uvedl.

„Z celé zkušenosti jsem si odnesl jedno: Civilizovaný svět nesmí nikdy ustat v podpoře Ukrajiny, ať už ekonomicky či dodávkami zdravotnických potřeb a především nábojů,“ shrnul známý občanský aktivista.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Do Česka dorazilo 380 tisíc Ukrajinců a přichází další. Nová uprchlická vlna se ale nečeká

Tagy: