Kolář: Kalouskova kritika TOP 09? Určitě měl v něčem pravdu. Nejsme tak populární jako dřív

Ondřej Kolář

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem

Musíme vymyslet, jakou formou lidi přesvědčit, že vláda nepromarnila čtyři roky. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl europoslanec Ondřej Kolář (TOP 09). Někdejší starosta Prahy 6 se mimo jiné rozpovídal o odchodu Miroslava Kalouska z TOP 09. Konec otce zakladatele ve straně ho mrzí. Vyříkal si s Lubomírem Zaorálkem spor, který vedli letos v březnu? Chybí mu Piráti ve vládě? A jak Kolář vzpomíná na odstranění sochy maršála Koněva z Bubenče?

Jak byste zhodnotil současnou kondici TOP 09 jako politické strany?
Když by se na to člověk díval jenom očima pozorovatele volebních průzkumů, tak je ta kondice bídná. Jako člen TOP 09 ale vidím, co se ve straně odehrává. Proto mám důvod si myslet, že i přes špatné preference bude realita nakonec jiná. Topka má hodně schopných a pracovitých lidí. Máme také mnoho mladých členů, kteří do toho jdou se zápalem a nadšením.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pokud Kalousek založí stranu, vymaže TOP 09. Kvůli Pekarové jsem volil na chalupě, říká Zahradil

Problém nevidím ani tak v tématech, ale ve formě. Vzpomínám, když Karel Schwarzenberg v roce 2013 kandidoval na prezidenta. Tehdy jako už starší pán udělal geniální kampaň pro mladé lidi. Dokázal je strhnout. Ne proto, že by komunikoval originální témata, spíše nabídl sexy formu. Myslím, že nejen TOP 09, ale celá liberálnější část politického spektra se musí naučit komunikovat s lidmi tak, aby to odpovídalo dnešním trendům.

Říkáte, že problém vidíte hlavně ve formě. Přesto ve veřejném prostoru panuje názor, že je TOP 09 personálně i tematicky vyprázdněná.
To si nemyslím. Podle mě je to spíše o tom, že se chováme v koalici odpovědně. Dbáme na to, aby byla vláda soudržná a aby v ní panovala co největší shoda. S tím souvisí, že v sobě některé naše témata potlačujeme a pak možná nejsme tolik slyšet.

Není chyba i ve vedení strany?
Samozřejmě je vždycky potřeba hledat viníka. Naše vedení na posledním sněmu TOP 09 jasně řeklo, že chce pokračovat v koaliční spolupráci. Od členů dostalo poměrně silný mandát. Vyčítat lidem ve vedoucích funkcích, že dělají to, co na sněmu slíbili, by byla hloupost. Nejdůležitější teď bude, abychom napnuli síly k příštím sněmovním volbám. Musíme vymyslet, jakou formou lidi přesvědčit, že to nebyly promarněné čtyři roky.

Má TOP 09 šanci uspět ve sněmovních volbách, když v čele bude mít Markétu Pekarovou Adamovou?
Určitě, Markéta Pekarová Adamová má své voliče. Znovu zopakuji, že nejdůležitější bude, aby ona i další členové Topky dokázali prodat témata, v nichž bude strana srozumitelná a uvěřitelná.

ČTĚTE TAKÉ: Piráti zpět ve vládě? Ano, když tím zabráníme extremistům. Lipavský byl víc TOPák, říká Pekarová

Přijde mi, že nyní jste slyšet hlavně v případě zahraničních témat. Která domácí témata by podle vás TOP 09 měla více komunikovat?
Například téma osekání státní správy, a to ve smyslu zredukování počtu krajů či obcí. Jako politik, který byl osm let starostou Prahy 6, jsem si vždycky říkal, jak je možné, že Praha funguje, když má 57 městských částí. Naše státní správa je takový velký mamut. Musíme mít funkční digitalizaci. Pak by bylo možné osekání počtu krajů a obcí. Jinak se v tomto ohledu nepohneme z místa.

Je pravda, že v počtu krajů a obcí na počet obyvatel jsme v porovnání s jinými evropskými zeměmi docela rarita. Necelých jedenáct milionů obyvatel ve čtrnácti krajích… S obcemi je ten problém podobný. Bylo by to osekání ale vůbec proveditelné? Komunální politici i lidé by mohli brblat.
Zcela jistě by hodně lidí říkalo: „My jsme ale rádi, že máme v naší vesnici starostu a nemusíme jezdit na úřad do vedlejší obce.“ Kdybychom ale měli funkční digitální stát, tak by ta redukce fyzických úřadů byla mnohem jednodušší a lidem by se to dalo snáz vysvětlit.

Koalici ve Sněmovně chybí někdo, jako je Mirek Kalousek. Prostě člověk, který nonšalantním způsobem pošle některé poslance do patřičných mezí.

Pojďme ke koalici Spolu. Před časem jste hovořil o možném sloučení ODS, lidovců a TOP 09 do jedné superstrany. Ostře vás za to pak kritizovali i někteří spolustraníci. Je podle vás Spolu jako jedna strana skutečně možnou cestou?
Myslím, že to kolegové špatně pochopili. Nešlo o výzvu ke spojení ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Bylo to takové hlasité přemýšlení. Ten rozpor jsme si později vyříkali. Shodli jsme se, že nám stojí za to zůstat jako TOP 09. Máme svá témata i voliče a chceme dělat dál autentickou politiku, byť ji teď částečně přizpůsobujeme koaliční spolupráci.

Dokáže TOP 09 ještě někdy kandidovat samostatně, nebo je spíše trpaslíkem, který sedí na rameni ODS? Jak říkají někteří kritici…
Někteří kritici také říkají, že se TOP 09 transformovala v čistě pražskou stranu. To ale není pravda. Topka je aktivní v mnoha obcích i krajích. Je sice pravda, že teď nejsme tak populární jako dřív, můžeme ale klidně kandidovat samostatně. Proč ne? Jsme samostatná politická strana.

Mrzí vás, že stranu opustil otec zakladatel Miroslav Kalousek?
Je mi to líto. Seznámil jsem se s ním, když jsem začínal jako podržtaška u Karla Schwarzenberga. Vždy se ke mně choval hrozně slušně. Pokud mi vynadal, mělo to svůj důvod. Myslím, že koalici ve Sněmovně chybí někdo, jako je Mirek Kalousek. Prostě člověk, který se postaví za řečnický pultík a nonšalantním způsobem pošle některé poslance do patřičných mezí.

Není odchod Miroslava Kalouska z TOP 09 známkou, že se strana odklonila od svých původních idejí? Neměl přece jen v mnoha kritických postojích pravdu? Třeba ohledně kritiky rozpočtové politiky.
Než odpovím, chtěl bych zmínit, že Mirek měl jako člen TOP 09 možnost kandidovat do kterékoliv stranické funkce. Neudělal to. Přitom si myslím, že kdyby se na posledním sjezdu ucházel o post místopředsedy, určitě by byl zvolen. Klidně mohl usilovat jen o post řadového člena předsednictva. Ani to neudělal. Místo toho sám sebe označoval jako nezávislého glosátora. Jenže ve chvíli, kdy platíte členské příspěvky, už nemůžete být nezávislým glosátorem. A pokud měl pocit, že strana něco dělá blbě, byly i jiné možnosti, jak to sdělit. On to dělal skrze sociální sítě. Beru to, prostě si zvolil tuto cestu. Svým způsobem si tím odchodem rozvázal ruce. Teď už může s čistým svědomím říkat, že je nezávislý glosátor. A jestli měl ve své kritice TOP 09 pravdu? Určitě měl v něčem pravdu.

V čem konkrétně měl podle vás pravdu?
Nikomu se nelíbí zvedání deficitu státního rozpočtu. Nejsem odborníkem na ekonomiku a rozpočet. Jak ale znám Mirka, on těmto věcem opravdu rozumí. A ve chvíli, kdy říká, že je v rozpočtové politice něco špatně, tak nemám důvod mu nevěřit. Navíc když si to potom ověřuji v diskusích s Luďkem Niedermayerem, tak Mirkovi musím dát za pravdu.

Bohužel když máte tak širokou vládní koalici – co do počtu stran i do postavení na politickém spektru – tak je extrémně složité, až nemožné dělat čistě rozpočtově odpovědnou politiku, jak by si Miroslav Kalousek představoval. Musí se totiž dělat ústupky stranám, které jsou naladěny jinak. Věřím, že se situace ještě zlepší.

Kdybyste si měl tipnout… Založí Miroslav Kalousek novou stranu?
Fakt nevím. Řekl bych, že nabídka politických stran v Česku je velmi široká, takže zakládat nový subjekt podle mě není potřeba. Můžu říct, že když jsem se o tom asi před rokem s Mirkem bavil, tak mi říkal, že „na chodníku leží 700 tisíc hlasů“ a že si pro ně někdo může přijít. Bylo to ale možná takové hořekování nad současným stavem. Co udělá, nevím.

Piráti ve sněmovních volbách dostali do kožichu. Tak trochu se řeklo: Bože, tak je teda nenecháme s Okamurou a Babišem v opozici.

Další tradiční stranou, která nemá zrovna vysoké preference, je SOCDEM. Jejím statutárním místopředsedou se nově stal Lubomír Zaorálek. Vyříkali jste si už v soukromí váš spor z letošního března?
Víceméně ano. Před časem jsme se setkali v jedné televizní debatě. Když to skončilo, tak jsme si chvilku povídali. Za ty nadávky jsem se omluvil. Řekl jsem mu, že jsem tehdy dal úplně volný průchod emocím. Spory sahající do rodiny mohou být takovým spouštěčem.

Chybí vám Piráti ve vládní koalici?
Ne.

Ne?
Ne (smích).

Teď se možná zeptám trochu blbě. Proč jste s nimi tedy vůbec šli do vládní koalice?
Myslím, že to bylo ze soucitu. Nechci být hnusnej, ale oni v posledních sněmovních volbách prostě dostali do kožichu, kdy lidé místo nich kroužkovali Starosty. Tak trochu se řeklo: „Bože, tak je teda nenecháme s Okamurou a Babišem v opozici, nějak se to vymyslí.“

Nejste první politik ze Spolu, od kterého slyším, že mu Piráti v koalici nechybí. Řekl byste, že se vám s odchodem Pirátů z vlády ulevilo?
Ulevilo. Jako TOP 09 jsme zhruba od loňského listopadu upozorňovali, že digitalizace stavebního řízení nebude tak růžová, jak Piráti proklamovali. Ivan Bartoš byl dokonce kvůli tomu dvakrát nebo třikrát na jednání našeho poslaneckého klubu. Z různých úřadů napříč republikou jsme věděli, že digitalizace moc nefunguje. Myslím, že se Pirátům měl dát nůž na krk daleko dříve. Pan premiér na ně byl až moc hodný. Jako mně kdysi bouchly emoce s panem Zaorálkem, tak zbytku koalice došla trpělivost s Piráty, což je naprosto pochopitelné.

Filip Turek se veřejně přiznává k tomu, že mu radí lidé z Institutu Václava Klause. Pak nevím, co lidé čekali. Když si zvolíte klauny, dostanete cirkus.

Chybí vám česká Sněmovna?
Chybí mi moji kolegové a přátelé, které jsem v Praze zanechal. Už méně mi pak chybí dlouhé noci ve Sněmovně způsobené obstrukcemi. Eldorádo, které jede opozice v dolní komoře, je opravdu nevídané. Fascinovalo mě, když zástupci opozice měli potřebu sdělovat, že prý omezujeme demokracii. Paradoxně to říkaly i některé kolegyně z ANO, které se mnou přešly do Bruselu. Teď jim ale vůbec nevadí, že na plénu Evropského parlamentu máme na projev maximálně dvě minuty.

Je to podle vás takhle lepší?
Je jedině dobře, když člověk musí umět formulovat svou myšlenku tak, aby zazněla v určitém časovém limitu. K čemu je, když rozplizuje téma sáhodlouhými nesmysly? Možná je to ode mě kruté, ale jsem přesvědčen, že politik u řečnického pultu by měl být schopen do pěti minut říct, co potřebuje.

Jak se vám zatím líbí v Evropském parlamentu?
Evropský parlament je úplně jiný svět, takový Babylon. Tam jdete po chodbě, uděláte 20 kroků a během toho slyšíte 24 jazyků. Míra hledání kompromisu je o to větší, když v Evropské unii máte 27 členských zemí s různými národními zájmy. Člověk se v Evropském parlamentu seznámí se spoustou nových věcí. Rovněž se přesvědčí o tom, že bruselská byrokracie je vskutku napínavá.

Co říkáte na způsob, jakým Filip Turek hlasuje v Evropském parlamentu?
Nepřekvapuje mě to.

Ani hlasování o napadené Ukrajině, kterou Filip Turek ještě před časem velmi viditelně a hlasitě podporoval? Koalice Přísahy a Motoristů měla také po eurovolbách zájem vstoupit do ECR (součástí je ODS), což je jedna z nejvíce proukrajinských frakcí v Evropském parlamentu.
Zároveň se ale pan Turek veřejně přiznává k tomu, že mu radí lidé z Institutu Václava Klause. Pak nevím, co lidé čekali. Vzpomněl jsem si na jeden vtip o Andreji Babišovi, který sedí i na jiné osoby. Když si zvolíte klauny, dostanete cirkus.

V závěru bych se ještě vrátil k období, kdy jste byl starostou Prahy 6. Jak vůbec vzpomínáte na odstranění sochy Ivana Koněva z Bubenče? Připomeňme, že jste měl nějaký čas dokonce policejní ochranu.
Než se nám tu sochu povedlo sundat, uběhlo asi pět let. Byla to taková kontinuální masírka plná hybridních akcí z Moskvy. Vzpomínám, jak jsme jednali s ruskými diplomaty, přičemž ta diskuse nikam nevedla. Mezitím se ta socha (kvůli vandalismu) musela neustále čistit. K tomu se do toho vkládala česká alternativní scéna, která způsobem Ctrl+c a Ctrl+v přebírala ruskou propagandu.

Pro mě to byla úžasná případová studie. Ty zkušenosti ve své politické kariéře ještě určitě využiju, přestože se mi tehdy děly fakt nechutné věci. Ještě dnes mnoho trollů říká, že jsem podělánek, který byl zalezlý ve sklepě. Fajn, ať si to říkají. Myslím si, že kdyby se jim dělo to, co se dělo tehdy mně, tak budou první, kdo do toho sklepa zaleze.

MOŽNÁ JSTE PŘEHLÉDLI: Kalousek se schází s „betonovým králem“. Ladí společně program i tým nové strany

Tagy: