KOMENTÁŘ: Češi chtěli vyhrát a to je dobře. Proti Kanadě i přes velký paradox zvítězil hokej

Poslední zápas ve skupině mistrovství světa v hokeji mezi Českem a Kanadou přinesl jeden velký paradox, hrálo se v podstatě o nevýhodu pro nejdůležitější zápas turnaje. Vítěze totiž mělo čekat jisté stěhování do Tampere ke čtvrtfinále proti Finsku. A to nebyla zrovna silná motivace k velkému boji. Kvůli překvapivému vítězství Lotyšska nad Švýcarskem se ale nakonec budou stěhovat oba týmy. Češi podlehli Kanadě 1:3.

Před utkáním padala otázka, jak se k němu oba mančafty postaví. Nakonec vyhrála sportovní stránka. Nikdo z těch, co se objevili v Rize na ledě, nechtěl jít do klíčového střetnutí o nejlepší čtyřku s řadou porážek v zádech. Kanada porazila Česko 3:1.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dvanáct zlatých příběhů MS. Patří k nim řezníkův pláč, ledoví gangsteři, pomsta Faselovi

Kanada předtím prohrála v prodloužení s outsiderem z Norska 2:3 a stejným poměrem i se Švýcarskem v šedesáti minutách. Češi měli v zádech rovněž prohru s výběrem helvétského kříže – 2:4. Kostky byly vrženy.

O Finsku, protože turnaj pořádá, bylo předem jasné, že bez ohledu na pořadí ve skupině bude hrát čtvrtfinále doma. Češi i Kanaďané věděli, že vítěz se s jistotou odstěhuje do Tampere, aby tam vyzval domácí celek. Očekávalo se, že poražené mužstvo zůstane v Rize. Karty však zamíchali v pozdějším utkání Lotyši, když v prodloužení přemohli suverénního vítěze skupiny Švýcary 4:3 a předskočili Jalonenův výběr. Čechy tak poslali stejným směrem jako Kanadu, tedy na sever Evropy, kde vyzvou USA.

Vejmelka se ukázal

Pojďme se podívat i na další zodpovězené otazníky. Jedním z nich je ten, který se vznášel nad českým brankovištěm. Gólman Arizony Karel Vejmelka si v pondělí, a podle mě i v předchozích zápasech, řekl po všech peripetiích, kdy ho finský kouč českého národního týmu nechtěl stavět během šampionátu do brány, o post jedničky pro klíčové čtvrtfinále. Proti Kanadě držel obzvlášť v první třetině Česko ve hře. A i když nakonec dvakrát inkasoval, připsal si 42 zákroků.

Češi na ledě bojovali, to se jim nedá vzít, ale opět se ukázalo, že jim nechutná zámořský styl hokeje. Kanaďané hrající od podlahy nás v první třetině nepouštěli ven z pásma, byli důraznější, a kdyby nechybovali, mám pochyby, jestli by se průběh zápasu změnil. Otázkou je, s jakou vervou do toho oba šli, protože motivace vzhledem k hrozbě stěhování byla přinejmenším diskutabilní.

Zbytečný šampionát

Ačkoliv jde o hodně nepopulární názor, myslím si, že mistrovství světa je z pohledu hráčů zbytečný turnaj, což je vidět i na absencích u jednotlivých výběrů.

Opravdových hvězd se dopočítáme na prstech jedné ruky a kromě Fina Rantanena, Kanaďana Tofolliho většinu nalezneme ve švýcarském výběru – partu kolem Nica Hischiera. Pro český výběr však může být tenhle fakt výhodou, ukázal, že i přes řadu omluvenek z NHL se může měřit s kýmkoliv. Kanadu dokonce část zápasu přehrával.

Češi se o semifinále utkají s vítězem skupiny A – hokejisty USA. Zápas je na programu ve čtvrtek v 15:20.

Tagy:
Kanada Švýcarsko Finsko hokej čtvrtfinále Česko Tampere Karel Vejmelka Mistrovství světa v ledním hokeji Dinamo Riga