KOMENTÁŘ: Ředitel hasičů hledá asistentku. Dostane pokutu za diskriminaci mužů?

Zhruba ve stejné době, kdy hospodský z Českých Budějovic vyvěsil oznámení, že hledá servírku, začal generální ředitel Hasičského záchranného sboru (HZS ČR) Vladimír Vlček shánět asistentku. Výčepní si za údajnou diskriminaci mužů vysloužil od Státního úřadu inspekce práce tučnou pokutu 20 tisíc korun. Napaří kontroloři stejnou sankci i nejvýše postavenému českému požárníkovi?

Výčepní Jan Dobiáš z Českých Budějovic si na okno hostince vylepil inzerát: „Přijmu účtující servírku.“ Státní kontrola neváhala a muže obvinila z přestupku. „Přišly dvě ženy z inspektorátu, a řekly, že to je diskriminační vůči mužům,“ postěžoval si médiím hospodský. Mluvčí Státního úřadu inspekce práce posléze CNN Prima NEWS napsal, že „hlediska pro výběr zaměstnanců musí zaručovat rovné příležitosti všem“ a také, že inzerát byl diskriminační.

Inspektorát ovšem káže vodu a pije víno. Zacílil na živnostníka, zatímco i v eráru se diskriminují muži. Například generální ředitel Hasičského záchranného sboru (HZS ČR) Vladimír Vlček nechal na stránkách sboru vyvěsit oznámení, že hledá „asistentku generálního ředitele HZS ČR“. Výhradně ženu, muž by si asi s prací po boku prvního hasiče v Česku nedokázal poradit.

Ale co vlastně tak výhradně „ženského“ vyžaduje náplň práce asistentky šéfa požárníků? Prvním úkolem má být „zajišťování chodu kanceláře generálního ředitele“. Tak samozřejmě, muži jsou lemplové a bordeláři. Nezodpovědní floutkové, kteří se v kanceláři moc neohřejí a spíš věčně chodí hulit před hasičárnu. A těžko tak mohou zajistit správný chod generálního sekretariátu.

Druhý bod náplně práce: „Příprava a kompletace podkladů pro jednání generálního ředitele.“ Znáte to, jací jsou chlapi. Vezmou si ty papíry večer do hospody, že to nějak zkompletují, ale jak hasí žízeň, kompletaci nějak popletou a šéf má druhý den jen komplikace.

Třetí požadavek je podobný: „Zajišťování administrativní činnosti pro generálního ředitele.“ A dokážou vůbec muži naťukat text na psacím stroji? Respektive do klávesnice, neboť důvěryhodné zdroje z vedení HZS tvrdí, že psací stroje na ředitelství byly konečně vyměněny za počítače díky charitativnímu daru Andyho Formana ze Spojených států, který nelibě nese, jak jeho otec ve filmu Hoří, má panenko zostudil československé požárníky. No nic, chlapům ťukání do klávesnic nejde, nikdy nešlo a ani nepůjde. Tohle je práce pro ženské, muž patří ke sbíječce.

A poslední bod náplně práce pro asistentku: „Provádění zápisů z pracovních jednání generálního ředitele.“ Není to vlastně totéž jako „zajišťování administrativní činnosti pro generálního ředitele“? Zdá se, že na ředitelství hasičského sboru až tolik práce není, ale aby se to nepoznalo, dostane jeden druh pracovní činnosti několik eufemistických názvů. Proč ne, tohle je na domluvě generálního s novou asistentkou a žádný chlap jim do toho nebude kecat! A navíc v hasičském sboru žádného asistenta neshánějí.

A co s tím vším teď udělá ženská hlídka z inspektorátu práce? Hasiči a státní úředníci jsou na jedné lodi, výplaty si berou ze státní kasy, takže celá kauza už od svého počátku smrdí střetem zájmů a nenápadným shozením ze stolu. Diskriminace mužů na ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR kontrolory jaksi z principu nepálí, a tak problém ani nehasí. Co je ale tak strašně pálilo v Českých Budějovicích, když hospodskému napařili pokutu 20 tisíc korun?

Nic proti genderové rovnosti, když chce ale někdo v hospodě přijmout servírku a v kanceláři asistentku, je to nutné za každou cenu hodnotit jako diskriminaci práv opačného pohlaví? Pokud ano, bude muset těžební firma OKD shánět posily následujícím inzerátem: „Přijmeme horníky a hornice.“ A co když se heterosexuální třicátník rozhodne, že si najde novou přítelkyni s pomocí seznamek na sociálních sítích? Aby neriskoval pokutu od inspektorátu práce a nediskriminoval muže, musí teď v inzerátu uvést: „Hledám partnerku či partnera na celý život.“

Tagy: