Na „konci světa“ koupíte olej za 59, ale i za 105 Kč. Nesmíme okrádat lidi, říká prodejce

Venkovská prodejna smíšeného zboží v Liptani v Osoblažském výběžku nabízí litr řepkového oleje za 59 korun. Ve stejném regionu za něj ale živnostníci žádají i 105 korun. „Zdražovat se musí rozumně. Bohužel, někteří obchodníci krizi zneužívají, chtějí si prostě udržet životní standard,“ přemítá Petr Chrenšť, majitel liptaňského koloniálu.

Tohle je kraj na konci „českého světa“, i na ten ale zprudka doléhá inflace. Osoblažský výběžek se ze tří stran zakusuje do polských rovin a od počátku devadesátých let tady padaly rekordy v počtu nezaměstnaných. Obchod se smíšeným zbožím v Liptani vede už čtvrtstoletí 54letý Petr Chrenšť a svému koloniálu dal název po manželce Romaně. „Obchod jsem založil v roce 1997, ale tak prudké zdražování prakticky veškerého zboží jsem ještě nezažil,“ porovnává.

Záhy se živnostník opraví. „Vlastně zažil, ale to jsem ještě neměl vlastní obchod,“ vzpomíná na leden roku 1991. Tehdy stát uvolnil dosud pevné ceny z éry socialismu, do té doby stály okurky, pivo, bůček, mýdlo i televizory stejně v celém Československu. Po liberalizaci cen v lednu 1991 ale třeba chléb podražil ze 3,90 na 6,50 až 8 korun, kuřecí řízky ze 60 na 76 až 80 korun a barevné televizory třeba i o dvě tisícovky. Inflace v roce 1991 vyskočila na neuvěřitelných 56 procent, ta z května 2022 dosahuje 16 procent.

Kouzlení s cenami oleje

Ceny mnohých potravin i dalšího zboží ovšem narostly o víc než o 16 procent. Skokově třeba stoupají náklady zákazníků za pečivo, mléčné produkty anebo rostlinné oleje. „Snažím se nakupovat u velkoobchodníků, kteří zatím nabízejí slušné podmínky, ale zdražování se stejně neubráním,“ vypráví Chrenšť a sáhne po litrové láhvi obyčejného řepkového oleje. Cenovka na láhvi oznamuje, že stojí 59 korun. „Marži nemám ani deset korun, ale až tuhle zásilku vyprodám, stejně budu muset s cenou nahoru. V těchto dnech už litr řepkového nekoupím ve velkoobchodě pod 60 korun, takže ho budu muset prodávat nejméně za 70,“ vysvětluje.

S cenami oleje se aktuálně doslova „kouzlí“, od výrobce přes velkoobchod až po krámy. Ve slezském pohraničí jsme ve středu 15. června navštívili více prodejen a v Třemešné stál litr řepkového oleje 69 korun, v Tempu ve Městě Albrechticích 89 korun a v potravinách Centrál ve slezském Hlučíně přišel litr řepkového oleje Manka na 105 korun. Výrobce oleje Fabio Produkt přitom na svém e-shopu nabízí litr této značky za 69 korun.

Životní úroveň platí zákazník

Petr Chrenšť z Liptaně považuje cifru 105 korun za přehnanou. A takové obchodníky podezírá, že ekonomickou krizi zneužívají ve svůj prospěch. „Řada živnostníků není ochotna ani teď v krizi snížit svoje vysoké nároky na životní standard,“ přemítá majitel krámu. Jinými slovy, udržení standardu zaplatí zákazníci. „S manželkou jsme naštěstí spíš skromní lidé. Na Kanárských ostrovech jsme nikdy nebyli a vlastně jsme pětadvacet let neměli vůbec žádnou dovolenou. Všechen čas nám sebral obchod. Maximálně si uděláme výlet někam tady do okolí, třeba na zámek do Velkých Losin,“ vypráví.

Obětavost živnostníka trochu připomíná postoje obchodníka Vendelína Bajzy ze slavné knihy Bylo nás pět od Karla Poláčka. Bajza také neznal dovolenou a v krámu seděl „imrvére“. „My máme koloniál a vedeme všecko. Kávu, cikorku, cukr, líh k pálení, biče, kartáče, čaj, likéry všeho druhu, jakož i citróny, ba i čekuládu. Vším posloužíme,“ líčil Poláček románový obchod. Podobný je i koloniál v Liptani, kde se dá pořídit téměř vše, od hřebíků přes koše na prádlo po krmné směsi pro drůbež.

Dvojnásobek za loňské obilí

Živnostník Petr Chrenšť zrovna stojí právě u pytlů, v nichž jsou krmné směsi pro nosnice: „Tenhle balík jsem mohl před měsícem prodávat za 90 korun, teď jsem musel podražit na 179 korun, a to mám pořád stejně nízkou marži.“ Když se zajímal, proč je směs o 100 procent dražší, dostal odpověď, že se zdražily všechny vstupy a inflační spirála se nadále roztáčí. „Dokonce zdražení zdůvodňovali i tím, že dražší jsou také igelitové pytle, ve kterých se směs prodává. Jenže o kolik to může být, o korunu?“ Stoprocentní růst cen směsí se mu nelíbí i z dalšího důvodu: „Vždyť je to loňská sklizeň a leželo to někde v silu. Tohle zdražování nechápu.“

Stejně se živnostník dívá i na cenu řepkového oleje. „Vždyť to je také loňská úroda, před krizí. Chápal bych, že tak drastické zdražení může přijít po nové sklizni, ale proč už teď?“

David Jungwirt, výkonný ředitel firmy Fabio Produkt, která produkuje oleje, se ale nad aktuální cenou 105 korun za litr v některých krámech nepodivuje. Výrobní vstupy, ceny za energie a další náklady prý všechny doslova drtí. „Poměrně brzy bude cena 105 korun za litr řepkového oleje úplně normální. A to ještě nebude konečná částka,“ prorokuje.

Petr Chrenšť hlavně nechce vylekat zákazníky. Kdyby olej prodával za stovku, místní si ho pojedou koupit do blízkého Polska. „Obchod nás sice s manželkou uživí, ale teď už to asi bude pořád horší. Musíme se uskromnit, přitom prodavačkám se snažím přidávat, jak jen to jde, jinak mi utečou,“ líčí strasti živnostníka na Osoblažsku v okrese Bruntál. Proto trvá na zásadě, že v jeho krámu musí platit: Náš zákazník – náš pán. Kdo chce vesničany okrádat, ten prý na Osoblažsku nakonec zkrachuje.

Viking, hřiby a stovka na hodinu

„Nakupuje manželka, ale já zdražení pořádně cítím, když jdu pro svačinu,“ říká zemědělský dělník Josef Průša z Liptaně. Salám a rohlíky, to byla ještě nedávno zanedbatelná položka. „Dneska mě svačina stojí dvojnásob a peněženka trpí, ale pořád to ještě ustojím,“ dodá skoro hrdě. V podniku, pro který pracuje, se pěstuje i řepka. „Neumím si proto vysvětlit, že někdo prodává litr oleje za 100 a více korun,“ kroutí hlavou.

Před samoobsluhou ve Městě Albrechticích zase sedí zedník Pavel Škodák. „Říkej mi Viking, to je moje přezdívka. Mám stovku čistého na hodinu, to mi stačí. Dělám deset hodin denně, koupím cigarety, pivo a kuře, no a ještě ušetřím. Na bytě jsem u bráchy,“ líčí o překot. Dneska si vzal volno, aby vyrazil na houby, slunko se teď pořád střídá s deštěm, ideální čas pro houbaře. „Našel jsem asi kilo hřibů, hlavně kováře,“ pochlubí se úlovkem. Na večerní smaženici ovšem potřebuje olej, ve zmíněné samoobsluze Tempo nabízejí litr řepkové Manky za 89 korun. „Je to dost, ale nikdo přece do pánve nenalije celý litr. Flaška mi vydrží na čtrnáct dnů,“ odhaduje.

Tagy: