Komentátoři: Česká politika se vrací do 90. let. Kalousek může založit stranu naštvaných mužů

Exministr financí Miroslav Kalousek

Komentátoři k Miroslavu Kalouskovi

Rozhodnutí širšího vedení TOP 09, aby její bývalý šéf Miroslav Kalousek nekandidoval do Evropského parlamentu, vrací českou politiku do 90. let. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl komentátor MF DNES Miroslav Korecký. Rozhodnutí otevírá Kalouskovi prostor pro založení nové politické strany. Komentátor Hospodářských novin Ondřej Leinert naznačil, kdo by tam mohl kromě exministra financí zasednout.

„Byl to rozpor mezi vnitrostranickou demokracií a tlakem, že by to mohlo znamenat konec spolupráce TOP 09 ve vládě. Tlak byl velmi osobní a česká politika se tím vrátila do 90. let, že si členská strana něco chtěla prosadit, ale vedení strany si prosadilo své plány,“ řekl Korecký.

ČTĚTE TAKÉ: Nedělal jsem si iluze, rozhodnutí přijímám, říká Kalousek. Pekarová by ho ráda viděla v Senátu

„V průzkumech TOP 09 vyšel Kalousek asi nejlépe ze všech kandidátů. Lépe než Niedermayer či Pospíšil. Mohl by teoreticky porazit i lídra Alexandra Vondru. TOP 09 se tak připravila o super kandidáta. Kdyby přišlo 10 procent věrných fanoušků Miroslava Kalouska, tak by to volby dost ovlivnilo. Ostatní strany ale měly obavu, že by to mnoho voličů odradilo,“ myslí si Leinert.

Přestože TOP 09 vyzvala svého bývalého předsedu ke kandidatuře do Senátu, komentátoři nečekají, že by svůj názor změnil. „On sám zkouší, jakým způsobem by se do politiky vrátil. Je to evidentní z jeho vyjádření. Že mu strana nabízí kandidaturu do Senátu, je pod jeho úroveň,“ popsal Korecký.

Je možné, že se Kalousek rozhodne pro založení nového politického subjektu, se kterým by se mohl pokusit uspět v evropských volbách a následně také ve sněmovních. Leinert naznačil, kdo by v takové straně mohl vedle Kalouska usednout.

„Mohla by to být strana naštvaných konzervativních mužů, kterým se nelíbí politika této vlády. Mohl by tam zasednout například Mirek Topolánek, se kterým často souzní. Není tady ale osobnost Karla Schwarzenberga, který by tomu dal vlídnou tvář. Nedivil bych se však, kdyby stihl již eurovolby. Co je lepším testem před Sněmovnou než eurovolby? Nemyslím si, že by ho europarlament bavil,“ popsal Leinert.

Tagy: