Omezit slevové akce? Prodává se v nich 59 procent potravin, nesouhlasí Prouza

Prezident svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Oblíbené slevové akce v ohrožení

Obchodníci i ekonomové kritizují záměr ministerstva zemědělství omezit slevové akce. V době, kdy potraviny zdražují o desítky procent, by to prý Čechům ještě přitížilo. Ministerstvo se brání, že změna zákona o cenách by měla ochránit zemědělce před tlakem obchodních řetězců. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza však míní, že ve slevách se prodává 59 procent potravin.

Slevy jsou pro Čechy něco jako národní sport. Podle průzkumů společnosti Cofidis je sleduje devět z deseti Čechů. „Když kupuji za dvě stovky, tak ušetřím i padesát korun,“ uvedl oslovený muž. Podle jedné z dotázaných žen jsou slevy důležité. „Za prvé jsem v důchodu a za druhé je vše drahé,“ zdůraznila.

Mnozí lidé si vybírají nákup z akčních letáků, které jim chodí domů. Naopak někteří mladší lidé se podle slev ve svých nákupech neřídí. Například na odpolední svačině můžete ušetřit až 21 korun. Pět rohlíků ve slevě koupíte o čtyři koruny levněji, šunku o sedm korun a na okurce hadovce ušetříte deset korun.

Jenže právě na slevové akce se chce zaměřit ministerstvo zemědělství. „Požaduje jen, aby sleva 50 procent byla opravdová, ne z uměle navýšených cen. Důležité je nastavit pravidla, aby nikdo zákazníky neklamal,“ uvedl mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

Prouza: Zemědělci nemají důvod plakat

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu podotkl, že pokud ministr zákon prosadí a chudým lidem tak zdraží potraviny, bude to jeho plné politické právo. „Když to je zákon, tak se jím budeme muset řídit,“ podotkl Prouza. Ministerstvo zemědělství také tvrdí, že slevové akce ničí české pěstitele, kteří prý prodávají své plodiny do supermarketů pod náklady. Sami zemědělci ale omezení slevových akcí nevítají.

„Dostáváme se do situace, kdy domácnosti budou obracet každou korunu a najednou se tady máme začít bavit, že se budou omezovat slevové akce, které jsou u Čechů velmi oblíbené,“ uvedl Jan Doležal, prezident Agrární komory ČR. Ani Prouza není toho názoru, že zemědělci mají důvod „hlasitě plakat“.

„Ti, kteří mají hluboko do kapsy, potřebují slevy. Je to pro ně jediný nástroj, jak si mohou dovolit poměrně pestrou vyváženou stavu. Naproti tomu zemědělci měli loni třetí nejvyšší zisk v historii České republiky, stejně tak měli nejvyšší objem dotací. Myslím, že nemají žádný důvod pro to, aby tady tak hlasitě plakali,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Tlak na slevy poroste

Následně potvrdil, že stále více lidí, kteří obrací každou korunu, nakupuje potraviny pouze ve slevách. „V minulosti se ve slevách prodávalo 50 procent potravin. Tlak na slevy výrazně rostl, dnes je to zhruba 59 procent potravin, které se prodávají v nějaké podobě slevy. Obávám se, že prosby lidí, aby bylo slev více, budou stále důraznější,“ uzavřel.

Se záměrem ministerstva zemědělství nesouhlasí ani ekonomové. „Myslím, že to je další zbytečný zásah vlády do volného trhu. Pokud nějaký obchodník chce pořádat slevové akce, je to čistě na něm a případně na konkurenci,“ uvedl ekonom David Marek. Obdobně se vyjádřila i ekonomka Ilona Švihlíková. „Ve chvíli, kdy jste na jedné straně omezeni hypotékou a na druhé straně rostoucími energiemi, tak si často říkáte: ‚Na čem budu šetřit? No na jídle,‘“ podotkla.

Omezení slevových akcí ale může přijít až po schválení novely zákona o významné tržní síle. Ta momentálně leží ve Sněmovně.

Tagy:
jídlo ceny akce kritika ekonom Tomáš Prouza Ilona Švihlíková Česko Jan Doležal sleva Poslanecká sněmovna ČR Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky Ministerstvo zemědělství České republiky Cofidis