Koordinátor: Pomoc Romům od Fialovy vlády nepřichází, někteří skončí jako bezdomovci

„My spacák nemáme, jen tenkou deku,“ řekla CNN Prima NEWS ukrajinská matka.

360° (519)

Situace s romskými uprchlíky na pražském Hlavním nádraží je kritická. Ve vysílání pořadu 360° to řekl Jan Škop, koordinátor iniciativy Hlavák, která se o uprchlíky na místě stará. Ten si na CNN Prima NEWS postěžoval, že od vlády premiéra Petra Fialy (ODS) žádná pomoc nepřichází. Konec značné části své práce, která má nastat k poslednímu květnovému dni, vnímají dobrovolníci podle Škopa jako prohru lidskosti.

„Je zde stále kolem 300 uprchlíků, převážně žen s malými dětmi,“ popsal koordinátor situaci na nádraží. Zmínil, že infostánek jeho iniciativy se postupně kvůli tíživé situaci na místě nakonec proměnil na uprchlické asistenční centrum, ale zároveň i na ubytovnu i hřiště. „Místo není nadesingované na to, abychom se tu starali o takové množství lidí,“ poznamenal Škop.

Jeho organizace už delší dobu hlásí, že situace na centrálním pražském nádraží je velmi špatná. „Docházejí nám už síly a nevím, jak si s tím dál bez státu poradit,“ pokračoval koordinátor iniciativy Hlavák. Na místě je romským uprchlíkům poskytována základní zdravotní péče, mohou zde přespávat a od dobrovolníků dostávají pravidelně jídlo.

To všechno by ale ke 31. květnu mělo skončit. Důvodem je v podstatě ultimátum pražského primátora Zdeňka Hřiba vládě, aby situaci uprchlíků na nádraží vyřešila. „Chápu to jako jednu z nátlakových taktik, protože už nevíme, jak dál,“ zmínil Škop.

Podle něj je rozhodnutí skončit do konce května hořkou pilulkou. „Vnímáme to jako prohru lidskosti a demokracie,“ poznamenal koordinátor. „Z vyšších sfér a z Fialovy vlády pomoc nepřichází,“ doplnil.

Někteří uprchlíci asi skončí jako bezdomovci

Škop kromě toho nastínil i další možný osud uprchlíků z Hlavního nádraží. „Část se asi vrátí zpět na Ukrajinu a z části se asi stanou bezdomovci, přesunou se do blízkého parku,“ zmínil koordinátor.

Aktuálně bylo v pražské Troji postaveno stanové městečko, kam už se část romských uprchlíků přesunula. „Podmínky v Troji jsou lepší než tady. Není to tak, že bychom se jim tu nesnažili pomáhat, ale protože to tu není nadesingované,“ řekl v pořadu 360° Škop. Útočiště v Troji má ovšem značně omezenou kapacitu a nepojme všechny uprchlíky z nádraží.

Koordinátor ve vysílání CNN Prima NEWS doplnil, že z jeho pohledu romští uprchlíci do Prahy nepřijeli kvůli dávkám, ale kvůli tomu, že v jejich domovině na Ukrajině zuří válka. „Měli v Praze známé nebo slyšeli, že tu válku můžou přečkat,“ dodal Škop s tím, že možnou ideální cestu vidí v tom, že by se romští uprchlíci přesunuli do jiných krajských měst, kde jsou kapacity méně naplněné.

Tagy:
Romové bezdomovec Ukrajina Petr Fiala uprchlíci uprchlík Praha Hlavní nádraží vláda Petra Fialy Troja stanové městečko