Koronavirová situace se podle PES nezhoršuje. Lidí v nemocnicích ovšem přibylo

Aktuální covidová statistika

V pondělí bylo v ČR potvrzeno 7 663 případů COVID-19, o 463 více než o týden dříve. V nemocnicích je s nemocí 5 855 lidí, za den jich přibylo zhruba 200. Počet pacientů ve vážném stavu klesl o pět na 1 032. Index protiepidemického systému (PES) zůstal k úterý na 71 bodech. Po revizi dřívějších údajů je na této úrovni třetí den po sobě. Index se dál drží ve čtvrtém stupni rizika, opatření proti šíření epidemie v Česku ale odpovídají nejpřísnějšímu, pátému stupni a změna se kvůli naplněnosti nemocnic nechystá.

Aktuálně nakažených je 95 479 lidí, počet úmrtí od začátku epidemie loni v březnu se blíží 17 500. Antigenních i PCR testů bylo v pondělí provedeno méně než před týdnem, testy PCR nákazu prokázaly u 27,6 procenta testovaných. Denní přírůstek počtu nových případů nákazy tak ve srovnání s předchozím týdnem opět roste, v neděli se mírně snížil.

Reprodukční číslo, které ukazuje množství lidí nakažených od jednoho pozitivně testovaného, mírně kleslo na 1,04. Pokud je nad hodnotou jedna, epidemie zrychluje. Vyšší než jedna je číslo s výjimkou jednoho dne od začátku února. Vyplývá to z aktuálních dat na webu ministerstva zdravotnictví.

Z dalších tří ukazatelů, které mají spolu s reprodukčním číslem vliv na hodnotu indexu, se opět mírně zhoršil průměr počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel za dva týdny. Zvyšuje se už týden, na počet bodů, které přidává do indexu, to zatím nemělo vliv. Nižší než v pondělí je naopak čtrnáctidenní průměr pozitivně testovaných mezi seniory i podíl hospitalizovaných, u nichž byla nákaza zjištěna až v nemocnici. Také tyto změny nebyly tak výrazné, aby se projevily na hodnotě indexu.

Čtvrtému stupni opatření proti šíření nákazy index PES nepřetržitě odpovídá od poloviny ledna, zatím 27 dní, nadále ale platí opatření pro nejpřísnější, pátý stupeň. Původně se indexem měla vláda řídit při vyhlašování restrikcí a jejich případném uvolňování, ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ale předminulý týden řekl, že index PES už nemá pro určování opatření význam.

Situace se podle Blatného nelepší, protiepidemická opatření přestala fungovat a rozhodující je uvolnit nemocnice, které jsou kvůli pacientům s nemocí COVID-19 na hraně kapacit. K omezení pohybu mezi kraji, o kterém Blatný mluvil jako o jedné z možností, jak utlumit šíření epidemie, vláda v pondělí nepřistoupila.

Tagy: