Kovanda: Na investici do nemovitosti u moře je vhodná doba. Může se hodit i v případě války

Ekonom Lukáš Kovanda

SVĚT FINANCÍ S TRINITY BANK (19)

Na investici do nemovitosti u moře je vhodná doba, řekl v pořadu Svět financí CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda. Roční výnos je totiž i dvojnásobně vyšší než u nemovitostí v Česku. Vhodným místem je podle něj například španělské Tenerife nebo Albánie. Nemovitost v zahraničí se navíc podle něj může hodit v případě, že by se válka rozšířila do našeho regionu.

Po bytech v Dubaji a na Tenerife je nebývalá poptávka. Cena běžného apartmánu u moře je od pěti milionů korun výš. Ekonom Lukáš Kovanda v pořadu Svět financí CNN Prima NEWS podotkl, že zajímavé je srovnání ročního výnosu s nemovitostmi v České republice. „Například v Praze se výnos pohybuje kolem čtyř až pěti procent. V Brně je ještě nižší. Tenerife začíná s výnosem takřka na dvojnásobku,“ popsal Kovanda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dovolená v zahraničí se Čechům prodraží. Koruna slábne, kdy je nejlepší čas na výměnu eur?

Vyšší výnos nabízí i Albánie. V balkánské zemi jsou ovšem ceny nemovitostí výrazně nižší než na Tenerife. „Tam začínáme na jednom milionu korun, což už je nebývalá cena za nemovitost i na české poměry. Roční výnos v Albánii je do deseti procent, takže opět zpravidla vyšší, než je za nemovitosti v České republice,“ uvedl Kovanda.

Podle něj je na investici do nemovitosti u moře vhodná doba. Podotkl, že důvodem může být i válka na Ukrajině. „Třeba pro Poláky představuje mocný impuls k tomu, aby se rozhlíželi, pokud chtějí koupit investiční nemovitost, také jinde, třeba právě na Tenerife. Nechci malovat čerta na zeď, ale lidé zkrátka mohou kalkulovat s tím, že by se válka rozšířila i do našeho regionu,“ uvedl ekonom. Podotkl, že v takovém případě může nemovitost na Tenerife přijít ještě daleko více vhod než v současné době.

Kovanda zároveň zmínil, že například Albánie je zajímavá i z toho hlediska, že není v Evropské unii. Podle něj by při jejím případném vstupu ceny nemovitostí výrazně vzrostly. „Ten růst cen by byl masivní. Myslím, že by do značné míry kopíroval růst cen, který nastal v České republice kolem roku 2004. To byl takový velký boom nemovitostní, který souvisel právě s naším vstupem do Evropské unie, kdy Česká republika získala určitý kredit v očích mezinárodních investorů. Tento efekt by byl jistě patrný i v Albánii,“ řekl Kovanda.

Dodal, že existují i další země, které koketují se vstupem do Evropské unie. „Například Bosna a Hercegovina, nebo dokonce Gruzie, Černá Hora a Severní Makedonie. Všechny tyto země mohou být z hlediska investic do nemovitostí lákavé,“ sdělil ekonom.

Tagy: