Křeček: Zbavme se Pirátů i na úřadech a ušetříme. Přijetím eura se už vláda zabývat nebude

Hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček

Piráti skončili ve vládě

Odchod Pirátů z vlády pomůže vládě Petra Fialy (ODS) s úsporami a rušením agend. Myslí si to poradce premiéra a hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS připustil, že přijetí eura už vláda nebude řešit. Ukázalo se totiž, že zájem Pirátů podle něj o jednotnou evropskou měnu byl hnán jejich špatnou ekonomickou znalostí.

Znamená odchod Pirátů z vlády úspory, které se bezprostředně projeví?
Domnívám se, že jejich odchod bychom měli využít nejenom k tomu, abychom se zbavili Pirátů a jejich lidí na úřadech. Piráti navíc v minulosti bránili větší redukci počtu státních zaměstnanců. Já jsem po odchodu úředníků dlouhodobě volal a věřím, že v této záležitosti by se nějaké úspory daly také udělat.

ČTĚTE TAKÉ: Chci být šéfem Pirátů, řekl náměstek primátora Prahy Hřib. Mají být liberální středovou stranu

Dají se bez Pirátů provést větší úsporná opatření? Když vynecháme odchody státních zaměstnanců a členů strany z vedení státních institucí?
S Piráty jsem se dříve utkával v záležitosti vzniku Agentury pro sociální začleňování. Tato agentura byla tlačena, i když se proti jejímu vzniku ozval Svaz měst a obcí. Problémy byly také v tom, že by vznikaly duplicity u jednotlivých agend. Vznášel jsem proti tomu připomínky, se kterými se Piráti nebyli schopni vypořádat. Její vznik se mi dařilo brzdit a po odchodu Pirátů by to mělo spadnout pod stůl. Agenda by tak měla zůstat na ministerstvu pro místní rozvoj a žádná agentura by vzniknout neměla.

S Piráty končí i ministr pro legislativu. Měla by vláda více zeštíhlit? Dříve se uvažovalo nad zrušením ministerstva pro místní rozvoj a ODS v minulosti měla v programu i sloučení ministerstva dopravy a průmyslu.
Obávám se, že v posledním roce před volbami se větší slučování úřadů chystat nebude. Můj dlouhodobý postoj je ale takový, že stát je velmi přebujelý a měli bychom se zamyslet nad škrty jednotlivých ministerstev nebo agend. Hlavní zatím je, aby nové úřady nevznikaly. U toho bychom ale zůstat neměli. Také bychom si měli říct, zda je potřeba vykonávat všechny agendy, které stát obsluhuje. Domnívám se, že některé záležitosti jsou zbytečné a mohli bychom je ponechat na trhu. Stát nemusí zasahovat a regulovat úplně ve všem.

Mohou vládní strany také zasáhnout do některých návrhů, které Piráti připravovali?
Osobně budu upozorňovat a tlačit na dvě témata, která by se měla upravit. V prvé řadě jde o zákon o cestovním ruchu. Piráti prosazovali, aby se všichni povinně registrovali, což by znamenalo další byrokracii pro poskytovatele ubytování. Po jejich odchodu by se měl zákon přepracovat a tyto věci proškrtat.

Podívat bychom se měli i na zákon o dostupném bydlení, kde se v některých částech velmi ustupovalo Pirátům. Některé věci byly i v rozporu s názorem mnohých obcí a měst. Také zde bych si dovedl představit úpravy, aby nepřinášely dodatečné náklady.

Legalizace marihuany dává smysl, říká poradce premiéra

S Piráty odchází i některá témata, která zřejmě v nejbližší době nebudou znovu otevřena. Mám na mysli liberalizaci trhu s konopím a následné zdanění. Je možné, že se o to někdo pokusí?
Pokud mám správné informace, tak legalizaci konopí bránili pouze lidovci. Ostatní vládní strany s tím nemají výrazný problém. Jedná se o potenciálně zajímavou zemědělskou komoditu, která by mohla pomoci celému sektoru. Navíc je zde možnost vybírat spotřební daně, takže by se pomohlo i státnímu rozpočtu.

Diskuze se vede o tom, zda by legalizace zvýšila množství uživatelů marihuany. Podle mého je ale Česká republika známá tím, že se zde konopí užívá už nyní v dost výrazné míře. Pokud bychom trh začali kontrolovat, vyžadovali kvalitu a zamezili prodeji mladistvým, tak by spíše vedlo ke zlepšení situace. Úplně stejně nemusíme souhlasit s užíváním alkoholu. Rozhodně ale nemá smysl ho zakazovat a spíše se zaměřit na regulaci. Každému je jasné, že ten trh je zde už dlouho. Funguje ale pouze v šedé zóně.

Piráti byli velmi hlasitými zastánci přijetí eura. Dříve vládě navrhovali, aby stát vstoupil do mechanismu směnných kurzů ERM II, což je předstupeň přijetí jednotné evropské měny. Mělo by se téma znovu otevřít?
Na tomto tématu se ukázala špatná ekonomická znalost Pirátů. Od odborníků zaznívá, že v systému ERM II bychom měli být co nejkratší dobu, protože není výhodná. Představa, že bychom měli do tohoto mechanismu vstoupit co nejdříve, je podle mého nesmyslná. Podle mého už vláda toto téma řešit nebude. Euro s Piráty či bez nich přijímat nebudeme.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Rozhodovat o svém platu je nemorální. I my jsme se chovali jako populisté, řekl Fiala

Tagy:
konopí politika Zdeněk Hřib ODS Petr Fiala Štěpán Křeček Česká pirátská strana vláda Česko Praha Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky Agentura pro sociální začleňování