Kroky federací po okupaci? Tragikomedie, chybí lidská odvaha, říká šéf biatlonu Hamza

Jiří Hamza není spokojený s tím, jak doposud postupovaly světové sportovní organizace po ruské invazi na Ukrajinu.

Šéf biatlonu Jiří Hamza k situaci na Ukrajině

Šéf českého biatlonu a viceprezident toho světového Jiří Hamza kritizuje postup mnohých sportovních federací po ruské okupaci Ukrajiny. Podle něj byly doposud reakce málo odvážné, naopak hodně váhavé. Sám je pro úplné vykázání sportovců z největšího státu na světě ze všech soutěží. „Byť je to pro ně nepříjemné a třeba i 99 procent z nich s invazí nesouhlasí,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

Hamza telefonoval s prezidentem Ukrajinského biatlonového svazu Volodymyrem Brynzakem. „Oni teď řeší opravdu úplně jiné věci než biatlon, než sport. Tam je skutečná válka. Ukrajinský biatlon má od nás příslib, že jim Český svaz biatlonu zdarma poskytne tréninkové zázemí hned, jakmile to situace dovolí,“ uvedl na svazovém webu.

„Nelíbí se mi, jak se celosvětově sportovní prostředí postavilo k celému problému. Začalo to ve čtvrtek trochu neutrálním vyjádřením Mezinárodního olympijského výboru, od kterého se ostatní odrazili. Z biatlonu je hned pět závodníků v bojích na Ukrajině. Přijde mi tragikomické, že biatlonisté bojují proti okupaci a pořádají se soutěže ve všech možných sportech. Když vidím postoje federací jako fotbalové FIFA nebo volejbalové FIVB, rozum mi to vůbec nebere,“ pokračoval Hamza pro CNN Prima NEWS.

Jedním z ukrajinských biatlonistů, kteří vyrazili bojovat domů, je mistr světa z roku 2019 Dmytro Pidručnyj. „A teď si představte, že v tom samém okamžiku Rus Loginov vyhraje závod Světového poháru. Můj osobní názor je, že v danou chvíli nemá Rusko na sportovní mapě místo, a to napříč všemi sporty. Tady není prostor pro kompromisy,“ konstatoval Hamza, který je i viceprezidentem Mezinárodní biatlonové unie (IBU).

„Měli bychom najít trochu lidské odvahy a odmítnout účast Rusů. Byť je to pro ně nepříjemné a třeba i 99 procent z nich s invazí nesouhlasí. Neměla by tu být debata, jestli smějí, nebo nesmějí sportovat. Neměli by sportovat nikde a hotovo. Jiný příběh je, když už v dané zemi hrají dlouho. Ale na reprezentační úrovni by federace měly mít jasný postoj. My to tady kvůli vpádu Rusů v roce 1968 vnímáme citlivěji, ale celkově jde o bezprecedentní krok,“ komentoval dále.

Hamza nabízí azyl

Vzhledem k tomu, že v pondělí Mezinárodní olympijský výbor vyzval všechny možné organizace, aby vyloučily Rusko – ale i Bělorusko – z mezinárodních akcí, pravděpodobně dojde na Hamzovo přání.

Rusko minulý týden zaútočilo na Ukrajinu, odkud prchají tisíce lidí. Biatlonový boss proto přišel i se soukromou iniciativou. „Domluvil jsem se, že představitelé ukrajinského biatlonu – činovníci, sportovci, trenéři – mohou k nám do Hnanic poslat svoje děti a další rodinného příslušníky. Postaráme se o ně,“ uvedl.

Ukrajincům finančně pomáhají i čeští biatlonisté. Mikuláš Karlík rozjel aukci své olympijské kolekce a podepsaných startovních čísel z nedávných her v Pekingu. Přidaly se také Markéta Davidová a Eva Puskarčíková.

Tagy:
Ukrajina biatlon sport Rusko Jiří Hamza ruští sportovci