Rusko bylo vyloučeno z fotbalové kvalifikace na MS, nezahraje si ani hokejový šampionát

Ruská fotbalová reprezentace

Jaké sankce čekají na ruské sportovce?

Ruské fotbalové kluby i reprezentace byly kvůli ruské invazi na Ukrajinu vyřazeny z mezinárodních soutěží. Ve společném prohlášení o tom informovala světová federace FIFA a evropská unie UEFA. Spartak proto končí v Evropské lize a reprezentace v kvalifikaci na mistrovství světa v Kataru. Se stejným rozhodnutím přišla i Mezinárodní federace ledního hokeje (IIHF). Rusko si tak nezahraje ani květnové mistrovství světa ve Finsku.

Spartak Moskva se měl v březnovém osmifinále Evropské ligy postavit Lipsku. Oba zápasy byly zrušeny a německý celek bez boje postoupil do čtvrtfinále. Fotbalová asociace ČR rozhodnutí o vyřazení ruských klubů a reprezentací z mezinárodních soutěží uvítala.

Pro ruskou reprezentaci verdikt znamená konec v kvalifikaci mistrovství světa. V ní se 24. března měla představit v semifinále play off s Polskem a v případě postupu by narazila na Česko, nebo Švédsko. Všichni tři soupeři ale už dříve oznámili, že proti Rusům nenastoupí.

UEFA zároveň oznámila, že s okamžitou platností ukončila partnerství s ruskou státní společností Gazprom, která byla hlavním sponzorem jejích nejvýznamnějších soutěží, mistrovství Evropy a Ligy mistrů.

Původně FIFA nařídila Rusku hrát domácí zápasy na neutrální půdě bez diváků a zakázala mu používat národní hymnu a vlajku. UEFA zase odebrala Petrohradu pořadatelství finále probíhajícího ročníku Ligy mistrů.

Zasáhla také hokejová IIHF

S jasným postojem přišla i Mezinárodní federace ledního hokeje. Ta vyloučila Rusko a Bělorusko z letošního MS ve Finsku.

V elitní kategorii země nahradí Rakousko a Francie, která by se měla stát nově soupeřem českého týmu ve skupině B. Rusko také přijde o pořádání juniorského mistrovství světa, které se mělo na přelomu roku konat v Novosibirsku a Omsku, i o seniorské mistrovství světa v příštím roce v Petrohradu.

Změny se dotknou i helsinského dějiště květnového šampionátu, který se měl hrát v Hartwall Areně. Multifunkční arénu ale částečně vlastní ruští podnikatelé Roman Rotenberg a Gennadij Timčenko, kteří jsou na sankčním seznamu Evropské unie. Místo toho by se mělo hrát v menší a starší Jäähalli, kde působí IFK Helsinky.

MOV výrazně změnil postoj

K vyloučení ruských i běloruských funkcionářů vyzval nově Mezinárodní olympijský výbor (MOV). Ten tak v postoji k protiruským sankcím výrazně přitvrdil. Minulý týden MOV pouze vyzval mezinárodní sportovní federace, aby přeložily či zrušily akce plánované do Ruska a Běloruska.

Ruští a běloruští sportovci podle něj měli mít právo startovat, ale bez své vlajky a ostatních státních symbolů. Nyní žádá MOV jejich úplně vyloučení. Pokud by to nebylo možné, považuje MOV za přípustnou pouze účast ruských a běloruských sportovců nebo týmů v neutrálních barvách. V extrémních případech, kdy je na změny jen málo času, by pořadatelé měli situaci řešit vlastní cestou. To se týká i paralympijských her, které v Pekingu začnou v pátek.

Válka na Ukrajině přinutila MOV ustoupit z postoje, kdy nechtěl trestat sportovce za rozhodnutí a činy vlády jejich země. „Zatímco sportovci z Ruska a Běloruska se mohli účastnit sportovních akcí, spousta sportovců z Ukrajiny to dělat nemůže kvůli útoku na jejich zemi,“ uvedl MOV.

MOV také odebral dříve udělené čestné řády všem lidem vykonávajícím vysoké funkce v ruské vládě v čele s prezidentem Vladimirem Putinem, který ho obdržel v roce 2001.

Tagy: