Kvůli mrtvým rybám v Bečvě demonstrovalo asi 200 místních. Najděte viníka, požadovali

V září do Bečvy uniklo značné množství kyanidu (autor: Zdeněk Němec/Mafra)

Demonstrace za Bečvu

Asi dvě stě lidí v neděli ve Valašském Meziříčí demonstrovalo za rychlé vyšetření ekologické havárie z minulého roku: 20. září uhynulo v řece Bečvě přes 40 tun ryb, pravděpodobně je otrávil kyanid. Ani po čtyřech měsících není znám viník.

Do Bečvy už několikrát vytekla neznámá tekutina, která zabila tuny ryb a řeku doslova otrávila. Vedoucí provozu čistírny vod pak spáchal sebevraždu. Místní proto volají po co nejrychlejším vyřešení případu, za což nyní i demonstrovali.

Kvůli únikům různých látek do Bečvy nyní Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) kontroluje 15 firem. Je mezi nimi i valašskomeziříčská chemička Deza. Další kontroly chystá podle náměstkyně hejtmana Hany Ančincové (Piráti) krajský úřad, a to v podniku Deza i ve firmě Energoaqua, která zajišťuje čištění odpadních vod z areálu bývalé Tesly Rožnov pod Radhoštěm. V září řeku otrávil kyanid, což ověřilo několik laboratoří.

Demonstranti si přinesli i transparenty

Demonstrace začala ve 14 hodin odpoledne před radnicí ve Valašském Meziříčí. Dotázaní demonstranti uvedli, že hlavním důvodem jejich protestu byl fakt, že se s kauzou nic neděje. „Nikdo neřeší tak zásadní ekologickou havárii a nikdo se jí nevěnuje. Nepřicházejí výsledky ani náznak toho, že by se mělo něco dít. Proto je potřeba se ozvat,“ uvedl jeden z demonstrujících.

Mnozí si vyrobili i nejrůznější transparenty. „Jsem nespokojená, že ani po čtyřech měsících neznáme viníka. Chci, aby se tato kauza vyřešila a aby byla patřičně vyšetřena,“ uvedla žena, která si s sebou přinesla transparent s textem „Chceme živé ryby“.

Krátce před půl třetí odpoledne se demonstranti vydali z náměstí k řece Bečvě. V té době se akce účastnilo přibližně dvě stě lidí. Podle dalšího demonstranta pochybila i Česká inspekce životního prostředí. „Má v kompetenci zajistit vzorky od zdrojů znečištění. Evidentně však nejsou v dostatečné kvalitě, aby byl odhalen viník. Alespoň podle slov odborníků, kteří mají tyto vzorky k dispozici,“ řekl.

Na demonstraci dorazil i šéf místního Českého rybářského svazu z Hustopeče nad Bečvou Stanislav Pernický. Byl jedním z prvních lidí, kteří 20. září přijeli k otrávené řece. „Přišel jsem, protože chci, aby kauza Bečva byla veřejnou kauzou neustále. Všechny úřady a instituce spějí k tomu, že chtějí tento případ zamést pod koberec,“ zdůraznil Pernický.

Policisté nadále případ vyšetřují, stále ale čekají na výsledky znaleckého posudku, které jsou pro zjištění viníka havárie klíčové.

Tagy: