Láhev vodky za 850 rublů. Rusko během války rapidně zdražuje alkohol, mohou za to i sankce

Společnost Rosspirtprom, jeden z největších výrobců alkoholu v Rusku, zvedla za poslední měsíce cenu vodky o desítky procent. Zvyšování ceny alkoholických nápojů je patrné od začátku války a v minulosti se řešilo i na federální úrovni. Web Newsweek napsal, že za to mohou i západní sankce.

Není tajemstvím, že v Rusku mají vodku rádi. Tento alkoholický nápoj se stal nepostradatelnou součástí tamní kultury. A i ruští vojáci na Ukrajině se vodce rádi oddávají, což často ústí v řadu nepříjemných incidentů.

ČTĚTE TAKÉ: Odhozené nábojnice a psi. Novináři navštívili hraniční přechod, kde začal ukrajinský výpad

Od začátku války spotřeba alkoholu v Rusku narostla. A s tím výrazně narostly i ceny, které se dotkly hlavně vodky. Poprvé se o zdražování tohoto nápoje začalo výrazněji mluvit v době první ruské (částečné) mobilizace v září roku 2022, kdy Ruskem prostupovaly záchvěvy občanské nespokojenosti. Upozornil na to list Newsweek.

Zdražování alkoholu firmy obhajují změnou ekonomické situace a také dopadem západních sankcí, kvůli kterým se tak snadno nedostanou k surovinám potřebným k výrobě etanolových nápojů. Ruská vláda se navíc snaží udržovat minimální cenu alkoholu, aby zabránila tomu, že se trh přesytí levnými nekvalitními lahvemi.

Tempo zdražování vodky letos ještě významně zrychlilo. Společnost Rosspirtprom, jeden z největších výrobců alkoholu v Rusku, od června zdražovala už třikrát. Ještě v červnu stála láhev vodky od Rosspirtpromu 680 rublů (169 korun), od září bude stát 850 rublů (212 korun). Upozornila na to agentura TASS.

„Rosspirtprom v dopisech vysvětluje potřebu zvýšit cenu alkoholu zvýšením nákladů na vypůjčený kapitál v důsledku změny klíčové sazby Ruské banky a dále kvůli významnému zvýšení nákladů na alkohol v důsledku růstu cen hlavních surovin a zboží a služeb nezbytných pro podporu činnosti,“ informoval výrobce vodky producenty.

Válka stojí moc

Nezávislý list The Moscow Times v červenci informoval, že ruská centrální banka znovu zvedla klíčovou úrokovou sazbu, a to už na 18 procent. Jednalo se o šesté zvýšení během jediného roku.

Motivací tohoto kroku je snaha zbrzdit inflaci. Vedle růstu cen podle listu trápí Rusy i nedostatek pracovních pozic, což žene vzhůru zaměstnanecké platy.

„Spotřebitelské ceny jsou v Rusku, kde mnoho lidí nemá prakticky žádné úspory a kde jsou hluboké vzpomínky na hyperinflaci a hospodářskou nestabilitu v 90. letech a na konci Sovětského svazu, citlivým tématem,“ popsal list The Moscow Times.

Je prý zřejmé, že tíživá ekonomická situace v zemi má spojitost s velkými výdaji na válku na Ukrajině. Podle prezidenta Vladimira Putina vydá Rusko v letošním roce na obranu a bezpečnost téměř devět procent svého HDP – což je částka, která nemá obdoby od dob Sovětského svazu.

Ruský federální rozpočet se za poslední tři roky zvýšil o téměř padesát procent – z 24,8 bilionu rublů (6,6 bilionu korun) v roce 2021 na plánovaných 36,6 bilionu rublů (9,8 bilionu korun) v letošním roce.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Požár Záporožské jaderné elektrárny byl uhašen, tvrdí Rusové. Zcela vyhořela chladicí věž

Tagy: