Lavrov je neuvěřitelně arogantní. Brutalita útoku se ještě zvýší, očekává Zaorálek

Bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek uvedl dva důvody, kvůli kterým mohl Putin skutečně chtít válku na Ukrajině rozpoutat.

360° (69)

Čtvrteční schůzku šéfů diplomacií Ukrajiny a Ruska Dmytra Kuleby a Sergeje Lavrova hodnotí někdejší šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) jako bezvýslednou. Rusko podle něj neustále klade Ukrajině ultimáta a Lavrov působí neuvěřitelně arogantně. „Působil dojmem, že ani nemá žádnou ambici dosáhnout příměří. Na diplomacii je teď obrovský tlak. Hrozí, že situace na Ukrajině bude ještě strašnější,“ varoval v pořadu 360° na CNN Prima NEWS český politik.

Čtvrteční jednání Lavrova a Kuleby v Turecku nepřineslo žádné výsledky. Rusko podmiňuje zastavení agrese kapitulací Kyjeva, které se mu ale nedostane. Trvá také na neutralitě a demilitarizaci Ukrajiny.

„Schůzka nepřinesla žádný výsledek. Ruská strana neustále klade Ukrajině ultimáta a chce, aby byla plně pod ruským vlivem. Mluví o neutralitě, ale ve skutečnosti by chtěla mít z Ukrajiny protektorát,“ okomentoval čtvrteční jednání diplomatů v pořadu 360° na CNN Prima NEWS senátor Tomáš Czernin z TOP 09.

Podobně to vidí i bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Tomu se zvlášť nelíbilo vystoupení Lavrova. „Sergej Lavrov dokáže být velmi arogantní. Působil dojmem, že ani nemá žádnou ambici dosáhnout příměří. Jeho arogance na mě působí neuvěřitelně. Zvlášť, když ho nechává lhostejným to, co ruská vojska na Ukrajině působí,“ uvedl Zaorálek.

Situace na Ukrajině bude ještě strašnější

Podle něj je teď na diplomacii kladen neuvěřitelný tlak. Hrozí také, že se situace na Ukrajině bude zhrošovat. „Po tomhle výsledku diplomatického jednání můžeme čekat, že situace na Ukrajině bude ještě strašnější. Hrozí, že se zvýší brutalita útoku a my tu budeme mít za chvilku 10 milionů lidí z Ukrajiny,“ prohlásil Zaorálek.

„Obávám se, že tu dneska nemáme vůbec nikoho, kdo by byl schopen plnit takovou roli, která by pomohla se v jednáních posunout. Mluví se o Izraeli, Norsku ale i o Číně. Dokonce mi přijde důležité, že se hovoří o vytvoření podmínek pro jednání mezi Putinem a americkým prezidentem Joem Bidenem,“ okomentoval bývalý ministr zahraničí.

„Nemůžeme sedět a čekat, co dalšího se zítra bude na Ukrajině odehrávat. Musíme pro to něco udělat. Musíme jednat,“ burcuje Zaorálek.

Tagy: