Ledecký vtipkuje o zákazu zpěvu: Pojďme si otestovat, kdo kam doplivne, říká hudebník

Janek Ledecký

Vláda přijala nová opatření, která de facto zakazují zpěv. Nesmí se totiž konat koncerty či opery, jiné kulturní akce, jako například divadla, však mají stále zelenou. Jak na nová pravidla nahlíží sami zpěváci? Koho dle nich nejvíce poškodí? A berou je s humorem? Hosty pořadu 360° Pavlíny Wolfové byli zpěvák a skladatel Janek Ledecký a operní pěvec Adam Plachetka.

Zpěvák Janek Ledecký si z opatření, které zakazuje zpěv na školách a opery či koncerty, dělá legraci. V pořadu 360° Pavlíny Wolfové navrhl, že by se čeští zpěváci mohli sejít v nějaké laboratoři, kde by zazpívali. „Změřilo by se, jak daleko ty kapénky doletí, a dostali bychom nějaký průkaz,“ zmínil Ledecký. To by prý určovalo vzdálenost, jak daleko mohou stát umělci od diváků. On sám se cítí na to, že by doplivnul čtyři až pět metrů, ale třeba Daniel Hůlka by mohl zvládnout i 10 metrů, vtipkoval dál Janek Ledecký. „Pan Plachetka to dá až do půlky sálu,“ rozesmál hudebník druhého hosta pořadu.

Ledecký vysvětlil, že mu nezbývá nic jiného než vládní opatření brát s humorem. „Já bych byl opravdu rád, kdyby se to tu stavělo na exaktních číslech a výzkumech,“ doplnil zpěvák. Zmínil také aktuální nařízení, která ruší právě opery a hudební představení, ale umožňuje konání divadel. I zde má připravené řešení pro svoji kapelu. „My ten koncertní blok předěláme na melodrama. A to jsem si ověřil, že se do těch regulí vejdeme,“ řekl hudebník a dodal, že by kapela hrála tak jako vždy, ale zpěv by nahradil přednes.

Plachetka: Neví se, zda se zavře na 14 dní, či až do jara

Umělci však v pořadu 360° Pavlíny Wolfové debatovali i seriózně. Podle operního pěvce Plachetky je aktuální stav špatný nejen pro umělce, ale hlavně pro promotéry akcí. „Já přijdu o pár koncertů, ale on přijde o celý aparát a musí vracet vstupné. Nejhorší je ta nejistota a nevědomost, jestli tady zavíráme na 14 dní, či otevřeme až na jaře,“ řekl Plachetka.

I on sám si postěžoval na vládní pravidla. „Je tam prvek nesystémovosti. Podcenili jsme letní přípravu. Teď už mohly být na stole dobře naplánované varianty,“ řekl Plachetka s tím, že v Rakousku je situace v tomto obdobná. Liší se však v tom, že se tam i nadále hraje. Rakušané navíc přišli se systémem, kdy jsou lístky zájemcům prodávány adresně, tedy k zakoupení musí lidé uvést své údaje.

Oba zpěváci se také shodli, že avizovaná pomoc umělcům, kterou oznámil ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), jim osobně nepomůže. „Umělec je ten, kdo je napojen na grantový systém, což já nejsem. Já jsem podnikatel v zábavním průmyslu,“ vysvětlil Ledecký. Plánovaná pomoc pak nepomůže ani Plachetkovi, neboť je daňovým rezidentem v Rakousku. Zároveň však považuje avizovanou pomoc za dobrou cestu.

Tagy: