Lékárníci neočekávají zlepšení ve výpadcích léčiv. Některá si vyrábějí sami, mají-li suroviny

S výpadky léčiv se kromě pacientů potýkají i nemocnice. A nechybí jim jen nedostupná antibiotika. Některým klinikám schází léky na srdeční arytmii, jinde nemají prášky na žaludek. Co nemocniční lékárny zvládnou, snaží se vyrobit samy. Někdy jim ale chybějí suroviny a technologie. Podle lékárníků ale mohou výpadky léků zhoršit péči o hospitalizované pacienty.

Čípky, tobolky, roztoky anebo třeba kapky. To všechno jsou schopní vyrobit laboranti v přípravně léků Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí. „Co se týče očních kapek, nyní připravujeme náhradu za Ophthalmo-Septonex, který má dlouhodobý výpadek. V případě tohoto léku máme dostatek surovin i technologií,“ přiblížil vedoucí lékárník Michal Janů.

Některá léčiva se musejí vyrábět v přísně sterilním prostředí, farmaceuti pracují ve 22 °C a střídají se po dvou hodinách. Zdaleka ne vše však zvládnou nemocnice vyrobit samy. „Pro výrobu jiných kapek s různými typy antibiotik ale chybí antibiotikum jako surovina a někdy i technologie,“ připustil Janů.

Hrozí zhoršení péče

Výpadky se týkají i hospitalizovaných pacientů. „To může významně zhoršit péči o pacienty, kteří mají různá onemocnění. Nelze předpokládat, že by se se situace výrazně změnila. S každým měsícem se objevují další léky, které jsou ve výpadku,“ domnívá se lékárník Marek Lžičař. Například pacienti Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí se musejí obejít bez omeprazolu, který upravuje žaludeční ph.

„Léčivo ze stejné lékové skupiny, kterým lze omeprazol nahradit, máme. Problematické je to ale u dětí a u žen, které jsou gravidní,“ vysvětlil Janů. Předzásobit se léky ale nemocnice nemohou. „Nemocnice primárně neví, jestli výpadek bude, nebo ne. Reagujeme na trh, který nám nedodá to, co bychom potřebovali,“ dodal Lžičař.

Ministerstvo zdravotnictví kromě jiného plánuje v případě výpadků zajistit rovnoměrné přerozdělení chybějícího léčiva. „Co plánujeme zajistit, je informace z trhu, tedy přímo z lékáren a od distributorů, kteří by sdělili, kolik jakého léčiva máme ještě ve skladech,“ doplnil náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

Zajistěme unijní soběstačnost

Chystaná novela zákona o léčivech, která má dopady výpadků na pacienty zmírnit, by měla jít v únoru do připomínkového řízení. Prezident České lékárnické komory Aleš Krebs ve vysílání CNN Prima NEWS doplnil, že je nutné zařídit i to, aby se lék – pokud ho v zemi ještě v určitém množství zařízení mají – nedal vyvézt do jiné země. „Bylo by však vhodné výpadky předvídat dříve,“ zdůraznil.

Druhou věcí podle něj je fakt, že pokud léky již v zemi dostupné nejsou, jsou snahy o jejich přerozdělování bez významu. „Je důležité, a to je řešení, abychom v rámci Evropské unie zajistili lékovou soběstačnost. A to tak, aby celý unijní trh mohl být pravidelně zásoben a pacienti ve všech zemích měli dostupné potřebné léky,“ uzavřel.

Tagy: