Lidé si v kostele v Čimelicích připomněli Karla Schwarzenberga. Vláda projednávala pohřeb

Bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09)

Podrobnosti k pohřbu Karla Schwarzenberga

Svíčky, kondolenční knihy, ale už i první bohoslužba. Lidé vzpomínají na Karla Schwarzenberga, který zemřel v sobotu ve věku 85 let. Kabinet Petra Fialy (ODS) ve středu projednal podrobnosti posledního rozloučení, které by se 9. prosince mělo uskutečnit se státními poctami.

V Čimelicích na Písecku se ve středu ve čtyři hodiny odpoledne rozezněly kostelní zvony. Při bohoslužbě tam lidé vzpomínali na zesnulého Karla Schwarzenberga, který tam prožil dětství. „Když jsme se v neděli dozvěděli o jeho úmrtí, tak to bylo tak spontánní, že když se ve středu scházíme s věřícími na bohoslužbě, mše svatá se sloužila za pana Schwarzenberga, abychom si připomněli jeho život,“ řekl CNN Prima NEWS farář římskokatolické farnosti Písek Ludvík František Hemala.

ČTĚTE TAKÉ: Schwarzenbergova rakev bude vystavena pro veřejnost. Rodina se vyjádřila i k pohřbu s poctami

Bohoslužby k uctění památky Karla Schwarzenberga se v kostele Nejsvětější Trojice v Čimelicích účastnily desítky věřících. Měli ho rádi, nedali na něj dopustit. „Pan Schwarzenberg nám dal několik darů na opravu kostela, cítil se být Čimelákem. Když ho vítali, tak vždycky říkal: ‚Mě nevítejte, já jsem tady z Čimelic, já jsem tu doma‘“ uvedl jeden z účastníků bohoslužby.

Podle lidí z Čimelic byl právě kostel Nejsvětější Trojice pro Karla Schwarzenberga jedním z míst, kam rád zašel. „Byl čestným občanem a podporovatelem obce. Podporoval jednak kostel, ale také sem rád jezdil. Spousta obyvatel má krásné vzpomínky a spousta s ním prožila dětství,“ nechala se slyšet starostka jihočeské obce Šárka Hrdličková.

O podobě posledního rozloučení s Karlem Schwarzenbergem v katedrále sv. Víta jednala ve středu vláda. „Vzhledem k tomu, že to poslední rozloučení je 9. prosince, tak ještě máme prostor, aby se tomu vláda věnovala,“ uvedl na tiskové konferenci ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) s tím, že se k této záležitosti ale všichni staví pozitivně a vstřícně. Kde budou ostatky zesnulého politika uložené, se zatím spekuluje. Sám Schwarzenberg si přál spočinout na Orlíku, kde vyrůstal.

PODÍVEJTE SE: Česko truchlí a vzpomíná. Karel Schwarzenberg byl laskavý, inspirativní a pro mnohé vzorem

Tagy: