Lockdown pro neočkované? Pokud by hrozil kolaps JIP, je pravděpodobný, říká expert

Libor Grubhoffer

INTERVIEW 4.11.2021

V souvislosti s horšící se epidemickou situací v Česku je hrozba lockdownu čím dál reálnější. Ten by teoreticky mohl mířit především na neočkovanou část populace. Podle biochemika Libora Grubhoffera by vláda měla v případě, že by v budoucnu hrozil kolaps nemocnic, najít odvahu a takový typ omezení zavést i v České republice. Uvedl v pořadu Interview na CNN Prima NEWS.

Ministerstvo zdravotnictví na pátečním jednání vlády navrhne, aby se u akcí nad 1 000 lidí už neuznávaly antigenní testy. Další změny v covidových opatřeních podle šéfa resortu Adama Vojtěcha (za ANO) v tuto chvíli prý nejsou nutná. Jeho možný nástupce Vlastimil Válek (TOP 09) však zmínil obavy, že by v období Vánoc mohl platit tvrdý lockdown.

Ke zpřísňování protcovidových opatření dochází i v mnoha dalších evropských zemích. Například Rakousko i některé spolkové země Německa chystají takzvaný lockdown pro neočkované, tedy poměrně přísná omezení především pro nevakcinovanou část populace.

Podle biochemika Libora Grubhoffera je dost pravděpodobné, že by k něčemu podobnému mohlo v budoucnu dojít i v České republice. „V prostředí veřejného mínění naší země by to bylo těžké rozhodování. Pokud by ale hrozil kolaps jednotek intenzivní péče v nemocnicích, tak by naši politici měli najít odvahu a jít tímto směrem,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS. Současná covidová čísla v ČR považuje za závažná.

„Ubíhá nám čas. Vláda zaspala očkování v ordinacích praktických lékařů. Konejšili jsme se, že podzimní vlna nebude. Že se omezila platnost negativních testů, je rozumné řešení. Je také dobře, že se zvedají nárůsty nově naočkovaných i přeočkovaných třetí dávkou,“ dodal.

Současný virus je jiný než ten původní

Ohledně délky účinnosti vakcín Grubhoffer připomněl, že současné očkovací látky byly vyvinuty proti původnímu viru z čínského Wu-chanu. „V současnosti jde o částečně jiný virus. Je třeba vytvořit nové vakcíny. Proto teď musíme přeočkovávat, aby se v lidech zvedla specifická hladina protilátek, které proti viru stačí, když jich je více,“ zmínil.

Otázkou však je, jak dlouho bude třetí dávka působit u rizikových skupin a kdy bude potřeba dávka čtvrtá. Podle Grubhoffera se něco takového nedá předem určit a srovnávání s vakcínami proti jiným nemocem by mohlo být zavádějící.

Jen za středu v Česku přibylo 9 460 nakažených. Aktivních případů už je více než 80 tisíc. Hospitalizovaných je přesně 2 300, tedy nejvíc za poslední půlrok. 304 pacientů je v těžkém stavu. „V blízkém horizontu nám lockdown skutečně hrozí, kolem Vánoc. Jediné, co situaci činí optimističtější, že těžkých případů je výrazně méně, než jich bylo při předcházejících vlnách,“ řekl Grubhoffer.

Pravdou je, že i přes velký počet nakažených jsou čísla spojená s hospitalizacemi daleko nižší než během předchozích vln. Při říjnové vlně z minulého roku bylo v jeden čas hospitalizovaných pacientů s covidem více než osm tisíc, z toho přes 1 200 mělo těžký průběh. Během letošní jarní vlny počet lidí v nemocnici s covidem přesáhl devět tisíc, z toho přes dva tisíce pacientů bylo v těžkém stavu.

Tagy: