Lpět na Bachmutu byla chyba. Rusové se dostávají do zranitelného bodu, řekl generál CNN

Rusko soustředí u Bachmutu většinu svých vojáků i žoldáků z Vagnerovy skupiny. Podle generála ve výslužbě Wesleyho Clarka se svět možná nikdy nedozví, proč okupanti vsadili takřka všechno na obsazení právě tohoto na první pohled nepodstatného městečka. Muž, který působil v rámci NATO jako vrchní velitel spojeneckých sil v Evropě, to řekl americké CNN.

O východoukrajinský Bachmut se bojuje od loňského léta. V posledních měsících Rusové zabrali drtivou většinu města, v minulém týdnu ale Ukrajinci podnikli lokální protiofenzivu a některé oblasti získali zpět. Na malém prostoru se tak nadále soustředí podstatná část armády obou zemí.

Dlouhodobě se mezi vojenskými experty spekuluje o tom, proč se stal klíčovým bodem války právě Bachmut. Město samo o sobě není nijak strategicky významné. Americký generál ve výslužbě Wesley Clark o tématu hovořil pro americkou CNN.

„Že tam mají Rusové tolik jednotek? Mně to přijde jako chyba. Možná už se nikdy nedozvíme, proč to dělají. Z Bachmutu je symbolický cíl. Vrchní velení Ruska zjevně nařídilo vzít Bachmut za každou cenu,“ uvedl Clark.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: USA moc neprověřují, koho ve světě vyzbrojují. NY Times odhalil rizika speciálního programu

„Proto je na Bachmut nespočet útoků. Rusové mají velké ztráty a dostávají se do zranitelného bodu, kdy je Ukrajinci mohou obklíčit,“ dodal generál ve výslužbě.

Patriot v akci

Ten se v rozhovoru rozpovídal také o otázce Patriotů, špičkové obranného systému, který Ukrajinci dostali od Američanů a který již nasadili na frontě.

„Ukázalo se, že Patriot může zachytit hypersonické střely Ruska. I když Putin říkal opak. Patriot byl na sestřelování balistických střel navržený, má radar, navigační systém a dostatečně průrazné rakety,“ vysvětlil Clark.

Podle něj si jsou Rusové schopnosti Patriotů vědomí a při plánování vojenských operací s tím počítají. „Je otázka, kolik střel si může Ukrajina dovolit z Patriotu vypálit? Vidím tam trochu strategický kalkul ze strany Ruska, které chce vyčerpat ukrajinskou protileteckou obranu ještě před tím, než Ukrajina spustí hlavní útok,“ uvedl americký vojenský expert.

Někdejší vrchní velitel spojeneckých sil v Evropě v rámci NATO se rozpovídal také o ukrajinské protiofenzivě. Stále podle něj existuje mnoho směrů, kterými mohou Ukrajinci protiútoky vést.

„V ideálním případě by Ukrajinci postoupili na jihu až ke Krymu. Ale zřejmě bude více směrů útoku. Jeden na severu, další na východě – možná Bachmut nebo Doněck – a jeden na jihu, buď Melitopol, anebo překročí Dněpr u Chersonu. Mají několik možností,“ uzavřel Clark pro CNN.

Tagy: