Ludvík k péči o Ukrajince: Musíme zapojit celé zdravotnictví, praktici budou sloužit noční

Miloslav Ludvík

360° (317)

Do Česka dosud přišlo odhadem téměř 280 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Stát nyní řeší nejen to, kde migranty ubytovat, ale jak jim zařídit zdravotní péči. Bývalý ministr zdravotnictví a ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík (ČSSD) zdůraznil, že zapojit se musí celé české zdravotnictví. „Nelze to hodit jen na nemocnice. Máme tisíce praktických lékařů pro děti i dospělé. Budou se muset zařídit tak, aby sloužili i noční,“ podotkl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Kvůli silnému přílivu uprchlíků z Ukrajiny zřizuje ministerstvo zdravotnictví u fakultních nemocnic nízkoprahové ambulance. „Tam chceme směřovat péči, kterou by nebylo možné pokrýt v běžných ordinacích,“ přiblížil náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček. Je přesvědčen, že velké nemocnice tyto ambulance zvládnou. Navíc je o ně právě u fakultních nemocnic zájem. „Zaměřujeme se na největší místa, reagujeme na poptávku,“ pokračoval.

Jedno takové centrum bude od pondělí v provozu i ve Fakultní nemocnici v Motole. „Problém to nebude, ale musíme zapojit celé české zdravotnictví. Nelze to hodit jen na nemocnice, ty musí být součástí. Máme tisíce praktických lékařů pro dospělé i děti, kteří dodnes nesloužili. Budou se muset zařídit tak, že se jich v okresech sejde třeba třicet a rozdělí si noční služby. To zde dosud nebylo,“ podotkl Ludvík.

Zapojit se musí i gynekologové

Takové směny by se však podle něj netýkaly pouze praktických lékařů. „Bude se to týkat i gynekologů nebo ambulantních specialistů. Nyní přijde velká vlna uprchlíků do měst. Pro ně budeme mít připravené dvě specializované ambulance: pro děti a dospělé,“ pokračoval. O příchozí se budou starat čeští lékaři, ukrajinské sestry a administrativní pracovníci.

„Musíme pak ale počítat, že z nízkoprahových ambulancí přejdou do specializovaných, kde budou potřebovat laboratoře či zobrazovací metody, například vzhledem k rozšíření TBC na Ukrajině. Nebude to lehké,“ doplnil.

Praktický lékař Daniel Dražan k tomu ve vysílání CNN Prima NEWS podotkl, že  někteří jeho kolegové už v noci pracují. „Věřím, že mnozí už noční slouží. Pediatři už nyní o Ukrajince pečují. Stojí je to více času a jsou v ordinacích déle, než mají stanoveno. Snaží se o ně starat,“ zdůraznil.

Ludvíkova slova o zapojení všech zdravotníků podpořila i předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková. „Bude se muset zapojit každý lékař i sestra. Dnes je na nemocnice a další segmenty vyvíjen velký tlak. V nemocnicích však stále chybí tři tisíce sester, ani lékařů není dostatek,“ zdůraznila v pořadu 360°. Na dotaz, zda by tato místa nezaplnili lidé z Ukrajiny, odpověděla skepticky.

„Vlna příchozích to asi moc nevyřeší. Systém nostrifikace (úřední uznání platnosti oprávnění získaného v zahraničí, pozn. red.) u lékařů a sester je dlouhý, může trvat téměř rok. Zdravotnictví je poddimenzované. Aby se vše zvládlo, budou se muset lékaři, kteří sloužili šest až osm hodin, zapojit do pohotovostí,“ uzavřela.

Tagy: